Reklama

Reklama

Colin Firth, oblíbený představitel upjatých Angličanů z řady romantických komedií tentokrát mistrovsky ztvárnil skutečně dramatickou roli. Britský důstojník Eric Lomax padl během 2. světové války do japonského zajetí, kde zažil nejen nepředstavitelnou dřinu a hladovění při stavbě železnice, ale také děsivé mučení. Film Koleje osudu sleduje jeho osud za války i mnoho let poté. Potkává ženu, o níž ani nesnil, vezme si jí a s pomocí jejího citu se s tehdejšími zážitky snaží vyrovnat. S podporou své ženy Patti (Nicole Kidman) a nejlepšího přítele Finlayho (Stellan Skarsgard) se vydává do Thajska po stopách svého utrpení. Na místě zjistí, že jeho tehdejší trýznitel, důstojník Takaši Nagase (Hiroyuki Sanada), stále žije. Touha po pomstě ho žene do Japonska, aby svou noční můru konfrontoval a za jakoukoliv cenu se jí navždy zbavil. (Bontonfilm)

(více)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (224)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Naprosto precizně rozjeté drama muže, který si za války prošel soukromým peklem. Po boku Stellana se nechtěl Colin nechat zahanbit a dokopal s k zatím nejlepšímu životnímu výkonu. A pak přijde rána mezi oči i pod pás a divák leží knockoutován ve výkalech patosu a kanou na něj japonské slzy. Proč? Proč někdo natočí skvělý film a pak si ho sàm pohřbí nesmyslným, nelogickým, ale o to patetičtějším závěrem? ()

Marrdaa 

všechny recenze uživatele

Tohle mě opravdu zasáhlo, nebo spíš málem trefilo... Nechal sem se obalamutit i stopáží, je to totiž asi nejdelší film, co sem kdy viděl. A že má silný příběh ? Ale kdepak. Na rozuzlení sem čekat nemusel, je jasný od začátku, o co tu fárá. Tak alespoň ty herci to mohli zachránit ? No dobrá, chlapy průměr a Nicole si u mě upevnila pozici nejvíc nepřesvědčivý aktérky na světě v životě navždy 4eva ! ()

Reklama

salalala 

všechny recenze uživatele

Na každé vteřině snímku jsou znát jeho velké ambice. Ty se ale bohužel nepodařilo úplně naplnit. Může za to hlavně režírující Teplitzky, který jako by spoléhal na to, že ústřední téma je silné samo o sobě a k úspěchu to bohatě stačí. To ale bohužel není pravda, protože podobných příběhů už bylo zfilmováno spousty a většinou lépe. Tvůrce si totiž neuvědomil, že k tomu, aby byl takový příběh působivý, je třeba naservírovat divákovi emoce. Ty tu bohužel úplně chybí, protože všechno je podáno tak chladně a sterilně, že zkrátka není možné se s nějakou postavou sblížit a soucítit s ní. I scény útrpného a krutého mučení absolutně nepůsobí, což je rozhodně špatně. A je to škoda, protože ona rovina o potřebném odpuštění a nenávisti je velmi silná a rozhodně měla být podána lépe. Navíc ani tempo není nikterak závratné a celé se to strašlivě táhne, takže by neuškodilo minimálně čtvrthodinku vystříhat. Naštěstí se vydařilo obsazení, protože Colin Firth hraje náramně a se svou ne úplně dobře napsanou postavou dělá, co se dá. Špatný není ani Irvine jako hrdinovo mladé já. Kidman i Skarsgard tu jsou dost málo a odvedou spíš klasický standard. The Railway Man výrazně utopil svůj potenciál v nenápadité a nezajímavé režii, která je u podobných snímků tím nejdůležitějším. 50% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Eric Lomax je bývalým veteránom, ktorý bol v Thajsku zajatý Japonským vojskom. Niekoľko rokov bol počas stavby železnice, opakovane trýzený, mladým, Japonským dôstojníkom Nagasem. Z tejto psychickej traumy sa nespamätáva ani potom, ako jedného dňa počas cesty vlakom, spoznáva lásku svojho života, Patti. Eric si začína uvedomovať, že existuje len jediný spôsob, ako na čierne dni svojho života, raz a navždy zabudnúť. Dané miesto po mnoha rokoch opäť navštíviť a postaviť sa svojmu nepriateľovi "tvárou tvár". Kapitán Nagase je totiž stále nažive. Prvých 20 minút nenasvedčovalo nič tomu, že by som mal sledovať nejak mimoriadne dramatický snímok v "červených políčkach". Akonáhle sa však presunul dej z "prítomnosti" do minulosti, razom mi miestami ostalo úzko (čo bol dobrý signál). Podaktoré scény totiž skutočne vyvolávali pocit beznádeje a znechutenia. Japonci boli (ale nie len ONI počas vojny) riadne "k***y šikmooké". "Railway Man" je film s výborným námetom a poučením v závere, ktorý sa bude páčiť. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Slušná životopisná dráma so zaujímavým príbehom, veľkým odkazom a fantastickým Colinom Firthom. Úvod bol síce pomalší a dejová linka hneď nezaujme, ale od miesta kde začnú flashbacky, už príbeh nepustí. Škoda len toho konca, zdal sa mi troška silený, mierne patetický a teatrálny. Tiež niektoré veci, ktoré som chcel vo filme počuť som nepočul a naopak. Celkovo mi záverečný dialóg nesadol, mám pocit, že sa do toho dalo vložiť viac, po obsahovej aj emocionálnej stránke. Tiež som nepochopil, prečo Eric Lomax označil za hlavného mučiteľa práve Takaši Nagaseho, keď bolo zjavné, že ho vlastne mučil ten druhý. 70/100 ()

Galerie (61)

Zajímavosti (20)

  • Vo filme je čas značne urýchlený. Eric Lomax (Colin Firth) a Patti Wallace (Nicole Kidman) sa síce stretli v roku 1980, ale v skutočnosti mali svadbu až v roku 1983. Eric nevedel, že Takashi Nagase (Hiroyuki Sanada) je ešte nažive do roku 1993 a prvýkrát sa stretli až v roku 1995. (misterz)
  • V záverečnej scéne, keď Eric Lomax (Colin Firth) objíma Patriciu (Nicole Kidman), jeho hodinky ukazujú 6:30, aj keď sa scéna odohráva uprostred dňa. (Arsenal83)
  • Skutočná Patti Lomaxová (Nicole Kidman) sa zúčastnila svetovej premiéry filmu na filmovom festivale v Toronte v roku 2013. Pri premietaní filmu zožala veľký potlesk. (Arsenal83)

Reklama

Reklama