Reklama

Reklama

Colin Firth, oblíbený představitel upjatých Angličanů z řady romantických komedií tentokrát mistrovsky ztvárnil skutečně dramatickou roli. Britský důstojník Eric Lomax padl během 2. světové války do japonského zajetí, kde zažil nejen nepředstavitelnou dřinu a hladovění při stavbě železnice, ale také děsivé mučení. Film Koleje osudu sleduje jeho osud za války i mnoho let poté. Potkává ženu, o níž ani nesnil, vezme si jí a s pomocí jejího citu se s tehdejšími zážitky snaží vyrovnat. S podporou své ženy Patti (Nicole Kidman) a nejlepšího přítele Finlayho (Stellan Skarsgard) se vydává do Thajska po stopách svého utrpení. Na místě zjistí, že jeho tehdejší trýznitel, důstojník Takaši Nagase (Hiroyuki Sanada), stále žije. Touha po pomstě ho žene do Japonska, aby svou noční můru konfrontoval a za jakoukoliv cenu se jí navždy zbavil. (Bontonfilm)

(více)

Videa (20)

Trailer 2

Recenze (224)

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Silné téma pojednávající o aspektech války, o kterých se zas tak často nemluví, ale mluvit by se mělo. Pátrání po minulých křivdách bylo napínavé tu více, tu méně, ale podpořili ho vynikající herci. Mě překvapila hlavně nezvykle civilní a neumělá Nicole Kidman. Celkově to tak nějak poklidně plynulo, doplulo to tam, kam jsme všichni očekávali, ale to v podstatě nevadí. I když vykřesat šlo z tak závažného tématu zajisté více. Hlavně emocí bylo pomálu. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Škoda podružné režie, ale jinak supersilné téma o nelidskosti a odpuštění.. II. světová válka trošku jinak a menší sonda do japonských zajateckých táborů, kde se sadismus mohl rovnat fašistům.. Nicole Kidman pouze dělá křoví jako vždy výbornému anglánovi tělem i duší Colinu Firthovi.. Přidala bych trošku násilí (divák je v dnešní době otrkán a na sadistickej film je ho málo) a přidala více detailů ze vztahu Lomax a nová paní Lomaxová.. Rozhodně to stálo za natočení, protože se mi další slepá část dějin odkryla ;-) ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Naprosto precizně rozjeté drama muže, který si za války prošel soukromým peklem. Po boku Stellana se nechtěl Colin nechat zahanbit a dokopal s k zatím nejlepšímu životnímu výkonu. A pak přijde rána mezi oči i pod pás a divák leží knockoutován ve výkalech patosu a kanou na něj japonské slzy. Proč? Proč někdo natočí skvělý film a pak si ho sàm pohřbí nesmyslným, nelogickým, ale o to patetičtějším závěrem? ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Eric Lomax je bývalým veteránom, ktorý bol v Thajsku zajatý Japonským vojskom. Niekoľko rokov bol počas stavby železnice, opakovane trýzený, mladým, Japonským dôstojníkom Nagasem. Z tejto psychickej traumy sa nespamätáva ani potom, ako jedného dňa počas cesty vlakom, spoznáva lásku svojho života, Patti. Eric si začína uvedomovať, že existuje len jediný spôsob, ako na čierne dni svojho života, raz a navždy zabudnúť. Dané miesto po mnoha rokoch opäť navštíviť a postaviť sa svojmu nepriateľovi "tvárou tvár". Kapitán Nagase je totiž stále nažive. Prvých 20 minút nenasvedčovalo nič tomu, že by som mal sledovať nejak mimoriadne dramatický snímok v "červených políčkach". Akonáhle sa však presunul dej z "prítomnosti" do minulosti, razom mi miestami ostalo úzko (čo bol dobrý signál). Podaktoré scény totiž skutočne vyvolávali pocit beznádeje a znechutenia. Japonci boli (ale nie len ONI počas vojny) riadne "k***y šikmooké". "Railway Man" je film s výborným námetom a poučením v závere, ktorý sa bude páčiť. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Vlastně jsem se na takový druh filmu vůbec nechtěla dívat (za to může můj neblahý zvyk, nečíst si obsah před projekcí, dřív, než ho vytáhnu z kolonky "chci vidět", z čehož už neodhadnu důvod, z kterého jsem si ho tam vůbec umístila) a rozhodně jsem se nehodlala dozvědět , co se dělo v oné místnosti, ale dozvěděla... Přesto převládají rozporuplné pocity, já nevím, sice si Japonce dost pletu, ale tady jsem si téměř jistá, že tím, kdo Lomaxe mučil, nebyl tlumočník, ani jsem nezaznamenala, že by k úkonům vydával přímé rozkazy, asi jsem naivní (nebo blbá, chcete-li), ale v mých dojmech mě utvrzuje i konec příběhu, protože hajzl zůstane vždycky hajzlem, který svých činů nedokáže litovat, natož se je pokoušet čímkoli vykoupit, japonského poručíka tak vidím jako klasickou oběť války, spolu s miliony dalších, ve všech konfliktech lidstva... Je to nerozhodně - buď měl zkreslené vnímání sám Lomax - díky nelidskému zacházení - nebo já - díky rodičům... i když se, minimálně herci, patrně snažili, mě tedy neoslovili. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (20)

  • Skutočná Patti Lomaxová (Nicole Kidman) sa zúčastnila svetovej premiéry filmu na filmovom festivale v Toronte v roku 2013. Pri premietaní filmu zožala veľký potlesk. (Arsenal83)
  • Historik Philip Towle z University of Cambridge uviedol, že film je historicky presný tak na 60% (3 z 5). Hoci nemal problém s vyobrazením utrpenia vojnových zajatcov alebo spôsobom, akým sú zobrazení Japonci, tvrdí, že celé to je zobrazené príliš zovšeobecnene. Poukázal tiež na to, že stretnutie Lomaxa (Colin Firth) s mučiteľom (Hiroyuki Sanada) nebolo neočakávané a tiež ujasnil fakty, ktoré z filmu možno nebolo jasné: železnica bola v podstate hotová a v čase záchrany zajatcov „...hlavné nebezpečenstvo pre vojnových zajatcov pochádzalo z hladu a chorôb, spojeneckého bombardovania a hroziacej hrozby, že ich Japonci na konci vojny zavraždia."  (Arsenal83)

Reklama

Reklama