Reklama

Reklama

Stará puška

  • Francie Le Vieux Fusil (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Blíží se konec války a Němci chvatně opouštějí okupovaná území jižní Francie. Městečko Montauban brzy volně vydechne, ale zatím se po ulicích ještě ozývá střelba a z poražených je cítit vztek a strach. Doktor Julien Dandieu se rozhodne poslat svou milovanou ženu a třináctiletou dceru Claru na venkov, na jejich starý zámeček, stranou od hlavního tahu německých vojsk. Když si ráno přijede pro svou rodinu, čeká ho nevyslovitelná hrůza. A Julien se rozhodne své blízké pomstít. (Levné knihy)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (231)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Starú pušku som videl viackrát, len som nemal k nej napísaný komentár. Ani niekoľkonásobné pozretie neznižuje silný zážitok z niekoľkých scén, mrazivo pokojný hudobný doprovod a obdiv k mojim obľúbencom - Robertovi Enricovi a Romy Schneider. Teraz sa však k nim pridal vynikajúci Philippe Noiret. Výsledkom je film, u ktorého síce ťažko nesiem málo vhodné flashbacky, mračím sa pri niektorých dialógoch a nadávam na nevydarený dabing, ale silné štyri hviezdičky sú nespochybniteľné. Bolo i päť, ale bohužiaľ čaro premiérového zážitku už trochu vyprchalo. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Marně jsem doufal, že se v zajímavostech dočtu, jak moc miluje Quentin Tarantino tenhle film. Stará puška chvílemi budí dojem, že snad člověk kouká na televizní seriál ČT o radostech a strastech jedné rodiny za protektorátu. Když se do toho všeho ale najednou ozve nepříjemné zasyčení plamenometu, zazní pár tónů hudebního doprovodu a hlavní hrdina se vydá na cestu pomsty, získává vizuální podoba snímku dost absurdní konotaci a Stará puška se stává opravdu zvláštní a podivnou tarantinovkou, jaká rozhodně nečeká na každém rohu. 7/10 ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Scéna, kdy přijíždí Julien za svou manželkou a dcerou na venkov bude patřit velmi dlouho mezi nezapomenutelné. Zdrcující drama o člověku, který ztratil v jednom momentě vše co miloval a já se vůbec nedivím jeho proměně (zlomu) z klidného a mírumilovného lékaře v muže pomsty. Moc se mně líbila prolínající se současnost s romanticky krásnou minulostí, protože to dodalo na síle a pochopení celé akci, kterou Julien vzápětí odstartoval. Noiret je vynikající herec, o tom vůbec nepochybuji, ale tady byl v mnoha záběrech zcela nepřekonatelný a pohled na jeho tvář smáčenou slzami v závěru filmu nemohla snad nikoho nechat chladným. Romy Schneider byla jako vždy velmi krásná, bez jejích kouzelných pohledů by to možná nebylo ono, ale já tentokrát smekám před Phillipem Noiretem. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem byl vzhledem k námětu a ohlasům tady docela natěšený, ale jaksi se nezadařilo. První polovina je hrozně zdlouhavá a ve chvíli kdy dojde k té hlavní události to směřuje do jasně nalajnovanýho zakončení. Filmem je prostoupena bezvýchodnost a tíživá atmosféra, ale to jaksi nestačilo. Všechno je dost zkratkovité a nedotažené. Hlavní hrdina jede z nepřítomným výrazem celou druhou půlku. Celkově má ten film hřejivost studený mrtvý ryby. Jasně byl to záměr, ale mě to neoslnilo a vzhledem k hodnocení i zklamalo.45% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Aj slušný a čestný človek sa dokáže nahnevať, a keď sa tak nakoniec stane tak beda! Nie je nič horšie ako pomsta spravodlivého. Film ťaží hlavne z veľkého emočného rozdielu medzi idylickými až romanticky krásnymi pomermi v rodine lekára a jeho neskoršou obrovskou tragédiou v podobe straty jeho ničím nenahraditeľnej manželky a dcéry. Emócie sú ešte znásobené podmanivou hudbou (vážne v tom nemá prsty Morricone?) a presne načasovanými flashbackmi a výletmi do spomienok nešťastného lekára, ktoré prišli vždy v tom správnom momente. Smutná dráma, ktorú môžem len odporúčať. 80/100 ()

Galerie (22)

Zajímavosti (15)

  • Námětem pro film posloužil masakr ve francouzském městečku Oradour-sur-Glane, kde bylo 10. června roku 1944 brutálně zavražděno 642 jeho obyvatel příslušníky německé Waffen-SS v rámci potlačení francouzského odboje. (Aelita)
  • Režisér řekl, že Romy měla obavy z určitých scén, především z té ze znásilnění. „Čekala na mě ve 2h ráno, když jsem se vracel ze střižny. Upozornila mě, že se může hodně rozzuřit. Já jsem tedy na druhý den upozornil komparz. Romy byla tak prudká, že se hercům nepodařilo udržet ji na stole. A když se ji podařilo utéct, málem vypíchla oko herci, který ji bránil v cestě. Zjizvila mu obličej. A to byl teprve první zaběr!“ (theSaint)
  • Němečtí vojáci ve filmu používají „převlečáky“ v kamuflážním vzoru, který německá armáda ani jednotky SS nebo jejich spojenci v r. 1945 nepoužívali. Použitý vzor kamufláže asi nejvíce odpovídá německému povalečnému vzoru „amoeba“ pattern (amoebatarn). (jollyroger)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno