Reklama

Reklama

Váňa

všechny plakáty
Trailer
Česko, 2012, 75 min (Televizní verze: 57 min)

Obsahy(1)

Dokument režiséra Jakuba Wágnera mapuje život žokeje Josefa Váni. Tým sledoval známého jezdce po dobu jednoho roku a byl přítomen u všech významných i nevýznamných událostí v jeho životě. Vznikl tak pestrý portrét, který odhaluje Váňovu vášeň a jednoznačné zaměření na úspěch v závodě. Prostřednictvím archivů ukazuje také jeho předchozí kariéru plnou zvratů a těžkých zranění, kterými zázračně prošel. Díky Váňově bodrému přístupu a lidovému jazyku vyznívá dokumentární snímek lidsky a zábavně. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (76)

lillien 

všechny recenze uživatele

Váňa je nesporně samorost a podivín, workholik s neskutečnou vůlí, který si jde za svoji vizí a zřejmě jedna z nejzajímavějších a nejkontroverznějších postav českého dostihového světa. Vůbec tedy nechápu, jak se tvůrcům "povedlo" spatlat tak neskutečně nudnou sračku, na které se opravdu zdařil jen začátek, kdy Váňa telefonuje na záchranku. Pak už je to jen výčet zranění, dlouhé minuty strávené v autě cestou někam, většinou do Itálie na nezajímavé dostihy, o kterých se nic nedozvíme, výběr z legendárních dostihů Pardubické je sestříhán a podán tak, že postrádá veškerou napínavou atmosféru. Poodhalit divákovi Váňu jako člověka, kromě toho, že mu nevypípali všechny ty kurvy a prdele, co pronese v každé větě, se filmu tedy určitě nepovedlo. Místy působil klidněji, méně agilně a „pod proudem“, jak jej známe běžně z rozhovorů, ale na film je toto zjištění pořád málo. Celé mi to připadalo, jako když se netalentovaný režisér pouze pověsil Váňovi za prdel a sem tam ho někam doprovázel, bez ladu a skladu. Možná to funguje u Vyvolených, ale nikoli v dokumentu. Zde se jen plácáme po povrchu jak člověka Váni, tak zákulisí a práce kolem dostihových koní. ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Ne příliš povedený dokument, který v podstatě divákovi nic nesdělil - tedy snad kromě přesného a detailního výčtu zranění hlavního protagonisty- za kterými zanikla i samotná Váňova podstata pro kterou žije, a to jsou koně. Snímek se pro mě stal změtí jakýchsi útržkovitých informací, Váňova ne vždy příliš srozumitelného mumlání, zato často proloženého dobře srozumitelným peprným slovem, a jednoho močení u živého plotu na závodišti. Myslím že Váňa by si zasloužil o trochu více ..... ()

Reklama

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

PAN ŽOKEJ! Nevím, jak přesně podle "norem" má vypadat životopisný dokument nějaké osoby, ale tento snímek to pro mě splnil na 100%. Věřím, že se mnou i trošku zacloumaly emoce, ale já si tento portrét legendárního žokeje užil od začátku až do konce. Všechny jeho radosti, strasti, nehody a pády, závody a prvotřídní koně a především jeho mluva ala "s ničim se neseru a mluvím jak mi huba narostla". To vše vás neskutečně vtáhne. Respektoval a vážil jsem si tohoto pána již předtím, ale po tomto dokumentu nemám nejmenší pochybnosti o tom, že Josef Váňa je pro mě HRDINA a idol! Dokument nejspíše na 5* není, viděl bych to tak na 3.5-4, ale poslední hvězdu přidávám jako bonus za mě, za můj respekt a obdiv k jeho osobě. Je škoda, že tento snímek (podle hodnocení) vidělo tak málo lidí. ()

Verka13 

všechny recenze uživatele

Ne. Opravdu špatný dokument. O střihu a zvuku škoda mluvit, zbytečně dlouhé nicneříkající záběry na kopce... Navíc od dokumentu čekám víc, než návštěvu pár dostihů a staré záznamy Velké Pardubické. Žádné záběry z tréninku či nějaký soukromý život. Váňa je sice úspěšný žokej, ale to je pro mě tak vše. Mluví jako kanálník a ke koním se chová také hrubě. (Neříkám že si občas ránu nezaslouží, ale všeho s mírou). Není mi sympatický a jeho sprosté výroky tento dokument dělaly ještě horší, než je. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Dokument to není dobře natočený, jsou tam špatné zvukové stopy, je to tak zvláštně poskládané, že to sice vypadá, jako kdyby to mělo gradaci, ale ve skutečnosti ji to nemá. Osobnost Josefa Váni ale celkem hodně zachraňuje a divák se alespoň pobaví, protože je vidět, že on prostě zůstává svůj. To úvodní audio s vámi ale zamává. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (3)

  • Premiéra filmu byla stanovena k datu 6. 9. 2012. Před vydáním DVD ale došlo k rozšíření. Poslední záběry dokumentu, které pocházejí ze 122. Velké pardubické, totiž pochází až z 13. 10. 2012. (Prochy38)
  • Váňa po dobu natáčení urazil s koňmi 160 000 kilometrů po všech možných závodištích v Čechách, Itálii, Německu a Francii. (DivX)
  • Žokej Josef Váňa přijel na premiéru 6. 9. 2012 do smíchovského Cinestaru na koni Decent Fellow, který zvítězil v roce 2006 na Velké pardubické. [Zdroj: deník Metro] (hippyman)

Reklama

Reklama