Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(20)

Obsahy(1)

Lagertha a Ragnarovi synové si ve světě, jímž otřásají nové hrozby, nenadálé zrady a krvavé boje o moc, odhodlaně razí vlastní cestu. (Netflix)

Diskuze

gregaart

gregaart (hodnocení, recenze)

 Definitívne zrušene ?  Nemalo sa to náhodou odohrávať aj na území Slovanov ?

Dragovit

Dragovit (hodnocení, recenze)

ArsenalEagle

No jo, jenže hlavní hrdinové se nachází někde v Dánsku nebo spíš někde na pomezí těchto třech hlavních skandinávských říší před jejich sjednocením, takže sjednocení Norska může jít mimo ně. Jejich výprav se již přeci účastnil norský král Harald Krásnovlasý, aniž by si přímo nárokoval nad nimi nějakou nadvládu.

ArsenalEagle

ArsenalEagle (hodnocení, recenze)

konvicce

Někdy se vážně divim, co za mentály tu můžu potkat. BTW. má cokoliv z tvých příspěvků něco alespoň vzdáleně souvisejícího s daným tématem, nebo si tu jen léčíš reálný život plný mindráků a komplexů? Ps. opravdu tě nikdo nenutil k tak perfektnímu a bravurně zvládnutému hereckému výkonu, jako jsi právě předvedl.

na příspěvěk reagoval konvicce

Uživatel ArsenalEagle smazal svůj příspěvek.

Dragovit

Dragovit (hodnocení, recenze)

konvicce

Takže ležící mrtvola nebo stroj? To není fakt nic pro mě. Jako třeba já můžu odejít meditovat hluboko do lesů a vy si tu klidně ležte a čekejte na smrt. ;)

konvicce

konvicce (hodnocení, recenze)

"nidko tě nenutí" < nejdebilnější hláška a demence v kostce :D doufám,  že jsem to dostatečně demonstroval a nenakluše jsem nějakej píčus s "NEargumentem "nikdo tě nenutí" :D

na příspěvěk reagoval Dragovit

Dragovit

Dragovit (hodnocení, recenze)

konvicce

To je dost možný, ale to by jsme si pak asi nikdy nepokecali. Jistě že nás nikdo nenutí, nemusíme dělat nic, jenže to bychom byli jak chodící mrtvoly nebo stroje.

na příspěvěk reagoval konvicce

konvicce

konvicce (hodnocení, recenze)

A rovnou říkám, že mě nikdo nenutí vám psát o tom, že vás nikdo nenutí....

Dragovit

Dragovit (hodnocení, recenze)

konvicce

Když tohle říkáš, ještě stojí za to připomenout, že Hra o trůny byla jako literární dílo po mnoho let známá, avšak poněkud přehlížená, fantasy. Do širšího masového povědomí se dostala teprve až po zfilmování seriálu. Dodnes však Martin příběh nedokončil. Nevím co ta celá léta dělal.

Nevím, mě to občas připadá, že ani Martin zprvu neměl jasno, o čem, nebo pro koho vlastně chce svou knihu psát - jestli román výhradně pro děti, nebo pro dospělé. V celém příběhu figurují zejména náctiletý fakani, kteří teprve postupně dospívají, většinou řeší dětinské problémy, intimní život teprve poznávají, mají divoké vlky jako mazlíčky apod., jenže pak tu jsou také kapitoly o Tyrionovi nebo o Daenerys, které ale obsahují dost šťavnaté popisy sexuálních scén, které bych už dětem předčítat se zdráhal, nechybí tam nevěstince ani vlhké poštěváčky. Možná byl jen Martin někdy při psaní krapet nadrženější, když psal tyhle kapitoly, nebo napitější, těžko říct. Celkově to na mě působí docela zvláštním dojmem, ale je možné, že to jenom já jsem krapet staromódní. :)

Dragovit

Dragovit (hodnocení, recenze)

ArsenalEagle

Právě naopak, politické pasáže mám nejraději. Dalo by se říct, že mě to spíš připadá celkově málo politické. Tak třeba, bojů o moc se účastní jen několik málo jedinců. Ti sice spolu kují intriky a pikle, ale dělají to spíš kvůli postavení než kvůli zisku a skutečné moci, která z toho vyplývá. Různí nepřátelé, kteří by mohli využít příležitosti si ukrojit velký kus žvance, zůstává pasivní a v pozadí. S nástupem samozvaných králů-uzurpátorů se sice Západozemí postupně rozpadá na menší království, ale většina rodů ani moc neřeší dilema, ani po stránce politické či etické, zda zachovat loajalita k tomu či onomu králi, většina z nich nemá ani lokální ambice. Snad jenom seveřané jsou vedeni jakousi severskou hrdostí a pocitem sounáležitosti. Ani církev (víra v Sedm) nemá žádné zájmy a nejeví snahy o udržení stávajícího řádu; tristní je, když se neúčastní dění v království ani v souvislosti s odpadnutím Stannise Baratheona a velkého počtu jemu nakloněné šlechty od víry v Sedm. To totiž mohlo být pro zajeté náboženské instituce nejen nebezpečné, ale i likvidační. Některé postavy sice jsou zbožnější než jiné, ale zbořené chrámy a sochy bohů zůstávají docela bez povšimnutí. Je tu jen jakýsi zhýralý tlustý septon (představitel církve) v Králově přístavišti. Možná si tohoto neduhu Martin později všiml a pokusil se to napravit v dalších kapitolách, kde je už zhýralý septon svržen ze svého místa a ke slovu se dostávají noví radikálnější kněží, kteří v příběhu dostávají více prostoru. Ale jde o to, že když já ten příběh čtu, tak mě to motivuje si spoustu věcí alternativně domýšlet, a to mnohdy nemusí být úplně v souladu s tím, jak to zamýšlel autor.

na příspěvěk reagoval konvicce

Uživatel Dragovit smazal svůj příspěvek.

Dragovit

Dragovit (hodnocení, recenze)

konvicce

Záleží co přesně hledáš nebo co od toho očekáváš. Pokud tě lákají například životní peripetie jednoho cynického liliputa nebo třeba osudy několika osiřelých šlechtických harantů, jejichž životními cíli bylo se akorát naučit dovedně zacházet s mečem a kopím nebo vyšívat, popřípadě vycházet se svým papánkem a zdědit majetek, ale místo toho jsou postupně vtaženi do prdel se obracejícího světa, kde se někdy vzácně objeví nějaký ten drak či magie, pak je Hra o trůny přesně ono. :)) Já to bohužel mám trochu jinak.

Reklama

Reklama