Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ziskuchtivost je silnější než bojové kamarádství. Zvláštní jednotka francouzské cizinecké legie dostala za úkol zachránit před postupujícími Němci zásoby zlata z malé tuniské banky. Po příjezdu do městečka byl oddíl přepaden nepřítelem a přestřelku přežilo pouze pět mužů. Velící rotmistr se stále snaží získat poklad pro vládu, ostatní však vycítili příležitost ke zbohatnutí a pod vedením seržanta jdou tvrdě za svým cílem. Nečekaně získají spojence v krásné manželce bankovního ředitele... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (158)

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Honba za válečným pokladem v podobě zlatých cihel po francouzsku. Je duben 1943 a válka v Severní Africe se blíží ke konci. A právě v těchto dnech se odehrává příběh, kde skupina francouzských legionářů bojuje o banku a pak sami se sebou. Ohraný příběh i z francouzské strany mi nějak zvláštní nepřišel. Žádný zapamatovatelný zážitek tam nebyl a nemůžu si pomoct, ale druhý den si ten film moc nevybavuju. Prostě takový průměr jenom. Co bylo ale výborné, byl Jean Paul Belmondo. Ten, ale i ostatní herci drží Mrchožrouty na 65%. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

O strastiplné cestě za zlatým snem - aneb nemálo cynické a zároveň humorné i poučné pojednání o tom, kterak se z původně bezúhonných a vcelku loajálních jedinců stanou snadno a rychle mrchožrouti. Stačí, když se naskytne příležitost - to ostatní už přijde tak nějak samo … asi to máme v genech … ;-) ... Pro pořádek bych měla ještě dodat, že i mrchožrouti mají svou morálku a své zásady - i když každý z nich je má nastavené jinak a chápe je po svém. A asi je zbytečné dodávat, že Jean-Paul Belmondo je neodolatelný, ať je kýmkoli. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"My skrejeme zlato Francie, aby ho nevzal nepřítel. Copak neslyšíš ten kus vlastenectví, co v tom je?" Já ho tam slyším, seržante Augagneure. A jsem ochoten s Vámi zachránit francouzské zlato pro naše osobní potřeby. Budu s Vámi vykrádat banky, řídit německé tanky, souložit proradné manželky bankéřů i měnit zlaté cihly za 68.000 dolarů, termosku čaje a tři loupáčky. Na mě se můžete spolehnout, protože mě to s Vámi dost bavilo. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Chrániť francúzske peniaze v africkej banke pred Nemcami lúpežou, to je krásna irónia. Vzťahy medzi postavami sa tu ale tak rýchlo menia, že som mal pocit, akoby Belmondo skákal z postele bankérovej ženy rovno do tanku k náckovi. Na to, koľko mŕtvych sa vo filme nachádza, ide o celkom pohodovku, čo už je menej pekná irónia. ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Ztráty sympatických legionářů byly sice zanedbatelné, neboť nepřišli ani o celých devět mužů z deseti (vskutku velmi francouzské pojetí!), leč ani sebevtipnější akční komedii s charismatickým protagonistou si nelze užít naplno, pokud při sledování někdo stále intenzivně tluče diváka železnou trubkou po hlavě - tu zde opět zhmotnilo mnou nesmírně oblíbené použití "německého" tanku. Kurva, je opravdu až takovej problém splašit někde jeden jedinej (!!!) železnej trakař, co alespoň vzdáleně připomíná libovolného panzera?? ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v mestách Mahdia a Hiboun v Tunisku. (dyfur)
  • V čase 01:07:00 táhnou Mahuzard (Michel Constantin) s Béralem (Jacques Villeret) vozík, zlato v něm má obsah asi 1 m³, tudiž utáhnou ve dvou 19 tun. Ve skutečnosti by je neuvezl ani furgon, do kterého jej naložili. V čase 01:17:00 pak Augagneur (Jean-Paul Belmondo) lehce sbírá i nese v dlaních dvě zlaté cihly o průřezu odhadem 0,6 dm² a délky 5 dm, tedy obsahu asi 3 dm³. Nejen že každá by vážila asi 58 kg, ale navíc se tak velké nedělají. Běžně mají cca 12,5 kg. (aquacam)
  • Před závěrečnými titulky můžeme slyšet frázi "Byl jsem nejbohatším mužem na světě, zlato mě zničilo," která je odkazem na knihu "Blaise Cendrars 's Gold" (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama