Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malý Vašek Straka (T. Holý) neduživé pražské dítě, přijíždí na zotavenou ke svému dědečkovi, hajnému (G. Valach) na Šumavu. Začátek společného soužití není snadný, děda Vaškovi vyčítá, že je rozmazlený slaboch a nemotora. Chlapce si však zcela podmaní nové prostředí zvířátek, stromů a krásné přírody. Jakýmsi prostředníkem mezi dědečkem a vnukem je jezevčík Brok. Děda si s radostí začne všímat, že Vašek nezapře to, že pochází z lesácké rodiny a že má o vše v lese zájem. V lese žije jezevec „zabiják“, který již zahubil nejednoho psa. Také Brok má namále. Přesto se podaří psa společným úsilím zachránit a přátelství mezi mladým a starým Strakou je tím definitivně zpečetěno. (Česká televize)

(více)

Recenze (158)

kingik 

všechny recenze uživatele

Film, který netřeba blíže představovat. Šumavská příroda v hlavní roli a do ní zasazený příběh malého Vaška, kluka sice z města, ale který není žádný zhýčkaný fakan a svého dědu lesníka má rád, i přes jeho občasnou nevrlou náturu. Václav Gajer se více než na příběh soustředil na krásy přírody ve které herci hrají vzorně a Holý se těm dospělým v pohodě vyrovná díky svému citu pro autentičnost. Dneska asi dětský divák s tímto filmem toho moc neobjeví, protože mu bude připadat svým pojetím nudný a zastaralý. Bohužel je to částečně pravda. 60% ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

opat nieco prijemneho viazuceho sa na brigadu v Prahe. /po narocnom dni sme to vecer sledovali/ mily film. Ak ho budu sledovat mladsie deti, mozno uvidia ake krasne su hory kolem nas a zistia, ze existuje aj nieco zajimavejsieho ako pocitacove hry. pre mna ako trochu starsie dieta trosku roztahane :) ()

Reklama

framil 

všechny recenze uživatele

Bože, to je kravina poplatná době vzniku. Ale kdysi to šlo, i když "velrybě" se to nemohlo vyrovnat.. A tak platí, že dvojka je horší než jednička a trojka je horší než dvojka. To, jak se chová ke zvířatům mělo být roztomilé, ale spíš by za to zasloužil, slušně řečeno, pár facek. No a s každým dalším uvedením je to horší a horší. Ovšem je fakt, že existují podstatně horší filmy. Prostě, malý Tomáš se vydal ze všeho, a už bohužel neměl co nabídnout. Český film ho vycucal do mrtě... ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Hezky snímek hlavně tím jak vnuk s dědečkem k sobě pomalu nachází cestu, pěkné jsou i záběry do krajiny, daly by se na Šumavě najít i hezčí exteriery ale asi nebylo záměrem odhalit všechny krásy, takhle to úplně postačilo, k shlédnutí jsou i mnohé druhy lesní zvěře. Nejlepší je ale ta podmanivá hudba, hlavně když malý Vena poznává přírodu. ()

zbynacz 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejoblíbenějších trilogií z dětství. Teď už mi vadí některé neduhy, které jsem jako malý neviděl, stejně jako nevidí žádné dítko. Přesto u těchto skvělých filmů (ano, jsou skvělé, nejen pro malé diváky, kteří mají krapet méně náročné požadavky na kvalitu produkce) , pokud jednou za čas otevřu program a zrovna vysílají, rád strávím sychravé sobotní/nedělní odpoledne. Krásné záběry šumavské přírody jsou stále dechberoucí jako byly v době, kdy jsem zažíval euforii z každého z Vénových příběhů. V dětství mi přinesly hodně, probudily touhu toulat se po lesích a užívat si všechnu tu krásu, kterou nám příroda nabízí... ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Ke konci filmu Gustáv Valach (hajný Straka) zastřelí jelena. Filmový štáb dostal k tomu dokonce povolení od myslivců. Ovšem jakmile se to dozvěděl Tomáš Holý (Vašek), tak šel za režisérem Václavem Gajerem a řekl mu: „Jestli jelena odprásknete, tak vám s tím praštím.“ Jelen byl tedy střelen uspávací šipkou a po mnoho dalších let jelena místní lidé vídávali dále. (karlosss18)
  • Hajný (Jan Pohan) jezdí na Jawě 50/551 Jawetta vyráběné od roku 1958 do roku 1962. (sator)
  • Po střelbě na jelena se Gustáv Valach (hajný Straka) a Tomáš Holý (Vašek) jdou podívat na skoleného (spícího) jelena. Když Vašek pogratuluje svému dědovi k trofeji se slovy „lovu zdar“, tak mu hajný odpoví „lovu dík“. To ovšem není dle české myslivecké mluvě tradičně správně, a tak se díky tomuto filmu stal z této odpovědi mezi myslivci spíše zlozvyk. Správně se na pozdrav „Lovu zdar!“ odpovídá opět větou „Lovu zdar!“, nebo zkráceně jen „Zdar!“ (karlosss18)

Reklama

Reklama