foto

Karel Bělohradský

  • nar. 17.11.1943
    Praha, Protektorát Čechy a Morava
  • zem. 4.5.2012 (68 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Řidič a ryze filmový herec Karel Bělohradský se narodil 7. listopadu 1943 v Praze. O jeho zázemí a vzdělání nemáme žádné zprávy. Původně se hereckému povolání nevěnoval a zřejmě na něho ani nepomýšlel a neuvažoval o něm. Stal se profesionálním řidičem Dopravních podniků a poté taxikářem pražské taxislužby. Jeho hřmotná a vysoká postava, ostré rysy a často plnovousem ověnčená tvář zaujala filmaře natolik, že si od roku 1968 bez předchozí herecké zkušenosti v podstatě jako neherec přivydělával natáčením v malých a v menších rolích. Především v 70. a 80. letech byl nejvíc obsazován (v letech 1974 a 1978 se stihl objevit až v osmi filmech, plus také v televizních studiích).
 
Debutoval už jako pětadvacetiletý v roce 1968 třemi rolemi ve filmech KRÁLOVSKÝ OMYL (Vousáč), FARÁŘŮV KONEC (pozorovatel) a krátký MŮJ DŮM – MŮJ HRAD (soused).

O rok později se kromě rolí biřice (KLADIVO NA ČARODĚJNICE) a gardisty (ADELHEID) převtělil hlavně do násilnického syna Předsedy (Bohumil Šmída) Vojáka, který se v Schormově dramatu DEN SEDMÝ – OSMÁ NOC (1969) podílí na hromadném znásilnění herečky představující v pašijových hrách Máří (Luba Skořepová).

Větší úlohu geologa Lorence ještě sehrál v koprodukčním filmu VE ZNAMENÍ TYRKYSOVÉ HORY (1977) Ivo Tomana. Během přestávek při natáčení v Mongolsku prokázal i své lovecké dovednosti. Diváci si jistě vzpomenou i na jeho souseda Klaboucha, majitele sklepa ve Smoljakově KULOVÉM BLESKU (1978).
 
V 70. a 80. letech byl Karel Bělohradský často využit do postav mu profesně nejbližších – řidičů různých dopravních prostředků a taxikářů (tyto postavy sehrál v 70. a 80. letech celkem ve čtyřiatřiceti snímcích, př. CESTY MUŽŮ, VRAŽEDNÉ POCHYBNOSTI, PÁTEK NENÍ SVÁTEK, ZELENÁ VLNA), kromě toho mužů zákona (VELKÁ NEZNÁMÁ, TOUHA SHERLOCKA HOLMESE, ZLÁ NOC, MUŽ Z LONDÝNA, NOC ORANŽOVÝCH OHŇŮ, ZAKÁZANÝ VÝLET a taktéž SRDEČNÝ POZDRAV ZE ZEMĚKOULE) či naopak vězňů (nedokončené NÁVŠTĚVY), dále také mladíků a mužů (TAKŽE AHOJ, VĚTRNÉ MOŘE a ČAS LÁSKY A NADĚJE) a i svatebčanů (TŘI NEVINNÍ, KOMEDIANT, FEŠÁK HUBERT).
 
Vícekrát se ještě zhostil rolí vojáků a ozbrojených složek (HORKÁ ZIMA, ZBRANĚ PRO PRAHU, MYS DOBRÉ NADĚJE, ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM, SIGNUM LAUDIS, POKLAD HRABĚTE CHAMARÉ, POHÁDKA O PUTOVÁNÍ, ...NEBO BÝT ZABIT, O PRINCEZNĚ JASNĚNCE A LÉTAJÍCÍM ŠEVCI, SVĚT NIC NEVÍ), funkcionářů (DVACÁTÝ DEVÁTÝ, POSTAVENÍ MIMO HRU, HLEDÁM DŮM HOLUBÍ, SLUNCE, SENO A PÁR FACEK), dělníků a pracujících lidí (BITVA O HEDVIKU, HOMOLKA A TOBOLKA, DŮM NA POŘÍČÍ, TELEVIZE V BUBLICÍCH ANEB BUBLICE V TELEVIZI, POD JEZEVČÍ SKÁLOU, ŽENA PRO TŘI MUŽE, FAUNOVO VELMI POZDNÍ ODPOLEDNE, PAPILIO a HAUŘI).
 
K tomu byl navíc ještě mj. šlechticem (SVATBY PANA VOKA), mrskačem (VALERIE A TÝDEN DIVŮ), obchodníkem (PSI A LIDÉ), hudebníkem (VRAŽDA V HOTELU EXCELSIOR), bufetním (DVOJÍ SVĚT HOTELU PACIFIK), lékařem (AKCE BORORO), rváčem (SMRT NA ČERNO), Kentaurem (OPERA VE VINICI), vyvolávačem (SÓLO PRO STAROU DÁMU), manželem (VOLNÁ NOHA) i Kvíčalou (VLASTNĚ SE NIC NESTALO).

Po roce 1989 se objevil už jen ve snímcích KŘÍŽOVÁ VAZBA (traktorista), O ZAPOMNĚTLIVÉM ČERNOKNĚŽNÍKOVI (obsluha stroje), ZKOUŠKOVÉ OBDOBÍ, JEDNA KOČKA ZA DRUHOU (taxikář), VEKSLÁK, DIVOKÉ PIVO, BATHORY (Ficko) a naposledy POUTA (starší muž). Kromě jedné stovky filmů se objevil i v těch studentských (ZATMĚNÍ SLUNCE, ZPRÁVY Z DOMOVA).
 
V pozdějších dobách se objevoval i v zahraničních projektech (FRONTA V TÝLU NEPŘÍTELE, KAFKA, SWING KIDS, BAZÉN, WEG!, HARTOVA VÁLKA, NALEZENÝ RÁJ apod.) a ke konci života především v televizních filmech (JUBILEUM, DOMÁCÍ LÉKAŘ, JINÝ ČLOVĚK, KARAMBOL atd.) a seriálech (30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, ARABELA, DYNASTIE NOVÁKŮ, DOBRÁ VODA, SANITKA, ROZPAKY KUCHAŘE SVATOPLUKA, VLAK DĚTSTVÍ A NADĚJE, PANOPTIKUM MĚSTA PRAŽSKÉHO, DRUHÝ DECH, RODÁCI, DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, MÍSTO NAHOŘE, NÁVES nebo VYPRÁVĚJ).

Opravdu výjimečně byl zván i do rozhlasových studií („Optimistická tragédie" či „Neptej se a skákej"). Karel Bělohradský zemřel ve vší tichosti 4. května 2012 v Praze v nedožitých devětašedesáti letech.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

2009 První krok (TV seriál)
Vyprávěj (TV seriál)
2008 Bathory
Oběti: Karambol (TV film)
Ošklivka Katka (TV seriál)
2006 Poslední sezona (TV seriál)
2005 Náves (TV seriál)
2004 Místo nahoře (TV seriál)
2003 Nalezený ráj
Oběti: Jiný člověk (TV film)
2002 Hartova válka
Weg!
2001 Bazén
Den, kdy nevyšlo slunce (TV film)
1999 Hotel Herbich (TV seriál)
Zprávy z domova (studentský film)
1998 Kinetická encyklopedie všehomíra (TV seriál)
1997 Zdivočelá země (TV seriál)
1996 Tödliches Schweigen (TV film)
1995 Divoké pivo
1994 O zvířatech a lidech (TV seriál)
Vekslák aneb Staré zlaté časy
1993 Swing Kids
1992 Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Přítelkyně z domu smutku (TV seriál)
1991 Kafka
Panenka s porcelánovou hlavičkou (TV film)
1990 O zapomnětlivém černokněžníkovi
1989 Dlouhá míle (TV seriál)
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Dva lidi v ZOO
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Slunce, seno a pár facek
Volná noha
1988 Druhý dech (TV seriál)
Rodáci (TV seriál)
Vlastně se nic nestalo
1987 Hauři
O princezně Jasněnce a létajícím ševci
Panoptikum Města pražského (TV seriál)
1986 Domácí lékař (TV film)
Není sirotek jako sirotek
Papilio
1985 Dobré světlo
Hledám dům holubí
Jubileum (TV film)
Vlak dětství a naděje (TV seriál)
1984 Komediant
Kukačka v temném lese
Poklad hraběte Chamaré
Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Sanitka (TV seriál)
1983 Fandy, ó Fandy
Oči pro pláč
1982 Dobrá Voda (TV seriál)
Dynastie Nováků (TV seriál)
Pohádka o putování
Zahrada dětí (TV film)
1981 Vdova po dvou mužích (TV film)
V podstatě jsme normální
V týlu nepřítele
1980 Signum laudis
Útěky domů
1979 Arabela (TV seriál)
Causa Králík
Pátek není svátek
Poprask na silnici E 4
Postavení mimo hru
Tím pádem
Žena pro tři muže
1978 Hrozba
Kulový blesk
Od zítřka nečaruji
Pod Jezevčí skálou
Poplach v oblacích
Pumpaři od Zlaté podkovy
Sólo pro starou dámu
Stříbrná pila (TV seriál)
Vražedné pochybnosti
1977 Oddechový čas
Ve znamení Tyrkysové hory
Zítra vstanu a opařím se čajem
1976 Čas lásky a naděje
Dům Na poříčí
Smrt na černo
Vánoce u Matěnů (TV film)
1975 Dvojí svět hotelu Pacifik
Můj brácha má prima bráchu
Mys Dobré naděje
Zrcadlo pro Kristýnu
1974 Dvacátý devátý
Kdo hledá zlaté dno
Motiv pro vraždu
Muž z Londýna
Na startu je delfín
Noc oranžových ohňů
Televize v Bublicích aneb Bublice v televizi
Zbraně pro Prahu
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Horká zima
Tři nevinní
Větrné moře
Zlá noc
1972 Akce Bororo
Bitva o Hedviku
Cesty mužů
Homolka a tobolka
1971 Psi a lidé
Svědectví mrtvých očí
Tatínek na neděli
Touha Sherlocka Holmese
Vražda v hotelu Excelsior
1970 Návštěvy
Romanetto (TV film)
Svatby pana Voka
Takže ahoj
Valerie a týden divů
Velká neznámá
1969 Adelheid
Den sedmý, osmá noc
Kladivo na čarodějnice
Pan Tau (TV seriál)
1968 Farářův konec
Královský omyl
Můj dům - můj hrad

TV pořady

1970 Televarieté (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace