foto

Karel Bělohradský

  • nar. 17.11.1943
    Praha, Protektorát Čechy a Morava
  • zem. 4.5.2012 (68 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Řidič a ryze filmový herec Karel Bělohradský se narodil 7. listopadu 1943 v Praze. O jeho zázemí a vzdělání nemáme žádné zprávy. Původně se hereckému povolání nevěnoval a zřejmě na něho ani nepomýšlel a neuvažoval o něm. Stal se profesionálním řidičem Dopravních podniků a poté taxikářem pražské taxislužby. Jeho hřmotná a vysoká postava, ostré rysy a často plnovousem ověnčená tvář zaujala filmaře natolik, že si od roku 1968 bez předchozí herecké zkušenosti v podstatě jako neherec přivydělával natáčením v malých a v menších rolích. Především v 70. a 80. letech byl nejvíc obsazován (v letech 1974 a 1978 se stihl objevit až v osmi filmech, plus také v televizních studiích).
 
Debutoval už jako pětadvacetiletý v roce 1968 třemi rolemi ve filmech KRÁLOVSKÝ OMYL (Vousáč), FARÁŘŮV KONEC (pozorovatel) a krátký MŮJ DŮM – MŮJ HRAD (soused).

O rok později se kromě rolí biřice (KLADIVO NA ČARODĚJNICE) a gardisty (ADELHEID) převtělil hlavně do násilnického syna Předsedy (Bohumil Šmída) Vojáka, který se v Schormově dramatu DEN SEDMÝ – OSMÁ NOC (1969) podílí na hromadném znásilnění herečky představující v pašijových hrách Máří (Luba Skořepová).

Větší úlohu geologa Lorence ještě sehrál v koprodukčním filmu VE ZNAMENÍ TYRKYSOVÉ HORY (1977) Ivo Tomana. Během přestávek při natáčení v Mongolsku prokázal i své lovecké dovednosti. Diváci si jistě vzpomenou i na jeho souseda Klaboucha, majitele sklepa ve Smoljakově KULOVÉM BLESKU (1978).
 
V 70. a 80. letech byl Karel Bělohradský často využit do postav mu profesně nejbližších – řidičů různých dopravních prostředků a taxikářů (tyto postavy sehrál v 70. a 80. letech celkem ve čtyřiatřiceti snímcích, př. CESTY MUŽŮ, VRAŽEDNÉ POCHYBNOSTI, PÁTEK NENÍ SVÁTEK, ZELENÁ VLNA), kromě toho mužů zákona (VELKÁ NEZNÁMÁ, TOUHA SHERLOCKA HOLMESE, ZLÁ NOC, MUŽ Z LONDÝNA, NOC ORANŽOVÝCH OHŇŮ, ZAKÁZANÝ VÝLET a taktéž SRDEČNÝ POZDRAV ZE ZEMĚKOULE) či naopak vězňů (nedokončené NÁVŠTĚVY), dále také mladíků a mužů (TAKŽE AHOJ, VĚTRNÉ MOŘE a ČAS LÁSKY A NADĚJE) a i svatebčanů (TŘI NEVINNÍ, KOMEDIANT, FEŠÁK HUBERT).
 
Vícekrát se ještě zhostil rolí vojáků a ozbrojených složek (HORKÁ ZIMA, ZBRANĚ PRO PRAHU, MYS DOBRÉ NADĚJE, ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM, SIGNUM LAUDIS, POKLAD HRABĚTE CHAMARÉ, POHÁDKA O PUTOVÁNÍ, ...NEBO BÝT ZABIT, O PRINCEZNĚ JASNĚNCE A LÉTAJÍCÍM ŠEVCI, SVĚT NIC NEVÍ), funkcionářů (DVACÁTÝ DEVÁTÝ, POSTAVENÍ MIMO HRU, HLEDÁM DŮM HOLUBÍ, SLUNCE, SENO A PÁR FACEK), dělníků a pracujících lidí (BITVA O HEDVIKU, HOMOLKA A TOBOLKA, DŮM NA POŘÍČÍ, TELEVIZE V BUBLICÍCH ANEB BUBLICE V TELEVIZI, POD JEZEVČÍ SKÁLOU, ŽENA PRO TŘI MUŽE, FAUNOVO VELMI POZDNÍ ODPOLEDNE, PAPILIO a HAUŘI).
 
K tomu byl navíc ještě mj. šlechticem (SVATBY PANA VOKA), mrskačem (VALERIE A TÝDEN DIVŮ), obchodníkem (PSI A LIDÉ), hudebníkem (VRAŽDA V HOTELU EXCELSIOR), bufetním (DVOJÍ SVĚT HOTELU PACIFIK), lékařem (AKCE BORORO), rváčem (SMRT NA ČERNO), Kentaurem (OPERA VE VINICI), vyvolávačem (SÓLO PRO STAROU DÁMU), manželem (VOLNÁ NOHA) i Kvíčalou (VLASTNĚ SE NIC NESTALO).

Po roce 1989 se objevil už jen ve snímcích KŘÍŽOVÁ VAZBA (traktorista), O ZAPOMNĚTLIVÉM ČERNOKNĚŽNÍKOVI (obsluha stroje), ZKOUŠKOVÉ OBDOBÍ, JEDNA KOČKA ZA DRUHOU (taxikář), VEKSLÁK, DIVOKÉ PIVO, BATHORY (Ficko) a naposledy POUTA (starší muž). Kromě jedné stovky filmů se objevil i v těch studentských (ZATMĚNÍ SLUNCE, ZPRÁVY Z DOMOVA).
 
V pozdějších dobách se objevoval i v zahraničních projektech (FRONTA V TÝLU NEPŘÍTELE, KAFKA, SWING KIDS, BAZÉN, WEG!, HARTOVA VÁLKA, NALEZENÝ RÁJ apod.) a ke konci života především v televizních filmech (JUBILEUM, DOMÁCÍ LÉKAŘ, JINÝ ČLOVĚK, KARAMBOL atd.) a seriálech (30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, ARABELA, DYNASTIE NOVÁKŮ, DOBRÁ VODA, SANITKA, ROZPAKY KUCHAŘE SVATOPLUKA, VLAK DĚTSTVÍ A NADĚJE, PANOPTIKUM MĚSTA PRAŽSKÉHO, DRUHÝ DECH, RODÁCI, DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, MÍSTO NAHOŘE, NÁVES nebo VYPRÁVĚJ).

Opravdu výjimečně byl zván i do rozhlasových studií („Optimistická tragédie" či „Neptej se a skákej"). Karel Bělohradský zemřel ve vší tichosti 4. května 2012 v Praze v nedožitých devětašedesáti letech.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

2009 První krok (TV seriál)
Vyprávěj (TV seriál)
2008 Bathory
Oběti: Karambol (TV film)
Ošklivka Katka (TV seriál)
2006 Poslední sezona (TV seriál)
2005 Náves (TV seriál)
2004 Místo nahoře (TV seriál)
2003 Nalezený ráj
Oběti: Jiný člověk (TV film)
2002 Hartova válka
Weg!
2001 Bazén
Den, kdy nevyšlo slunce (TV film)
1999 Hotel Herbich (TV seriál)
Zprávy z domova (studentský film)
1998 Kinetická encyklopedie všehomíra (TV seriál)
1997 Zdivočelá země (TV seriál)
Epizoda 1 (S01E01)
1996 Tödliches Schweigen (TV film)
1995 Divoké pivo
1994 O zvířatech a lidech (TV seriál)
Vekslák aneb Staré zlaté časy
1993 Swing Kids
1992 Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Přítelkyně z domu smutku (TV seriál)
1991 Kafka
Panenka s porcelánovou hlavičkou (TV film)
1990 O zapomnětlivém černokněžníkovi
1989 Dlouhá míle (TV seriál)
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Bertillonáž (S01E03)
Dva lidi v ZOO
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Slunce, seno a pár facek
Volná noha
1988 Druhý dech (TV seriál)
Rodáci (TV seriál)
Vlastně se nic nestalo
1987 Hauři
O princezně Jasněnce a létajícím ševci
Panoptikum Města pražského (TV seriál)
1986 Domácí lékař (TV film)
Není sirotek jako sirotek
Papilio
1985 Dobré světlo
Hledám dům holubí
Jubileum (TV film)
Vlak dětství a naděje (TV seriál)
Malý muž a velká žena (E02)
1984 Komediant
Kukačka v temném lese
Poklad hraběte Chamaré
Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Sanitka (TV seriál)
1983 Fandy, ó Fandy
Oči pro pláč
1982 Dobrá Voda (TV seriál)
Dynastie Nováků (TV seriál)
Pohádka o putování
Zahrada dětí (TV film)
1981 Vdova po dvou mužích (TV film)
V podstatě jsme normální
V týlu nepřítele
1980 Signum laudis
Útěky domů
1979 Arabela (TV seriál)
Causa Králík
Pátek není svátek
Poprask na silnici E 4
Postavení mimo hru
Tím pádem
Žena pro tři muže
1978 Hrozba
Kulový blesk
Od zítřka nečaruji
Pod Jezevčí skálou
Poplach v oblacích
Pumpaři od Zlaté podkovy
Sólo pro starou dámu
Stříbrná pila (TV seriál)
Vražedné pochybnosti
1977 Oddechový čas
Ve znamení Tyrkysové hory
Zítra vstanu a opařím se čajem
1976 Čas lásky a naděje
Dům Na poříčí
Smrt na černo
Vánoce u Matěnů (TV film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Křížová cesta (S02E01)
1975 Dvojí svět hotelu Pacifik
Můj brácha má prima bráchu
Mys Dobré naděje
Zrcadlo pro Kristýnu
1974 Dvacátý devátý
Kdo hledá zlaté dno
Motiv pro vraždu
Muž z Londýna
Na startu je delfín
Noc oranžových ohňů
Televize v Bublicích aneb Bublice v televizi
Zbraně pro Prahu
1973 Horká zima
Tři nevinní
Větrné moře
Zlá noc
1972 Akce Bororo
Bitva o Hedviku
Cesty mužů
Homolka a tobolka
1971 Psi a lidé
Svědectví mrtvých očí
Tatínek na neděli
Touha Sherlocka Holmese
Vražda v hotelu Excelsior
1970 Návštěvy
Romanetto (TV film)
Svatby pana Voka
Takže ahoj
Valerie a týden divů
Velká neznámá
1969 Adelheid
Den sedmý, osmá noc
Kladivo na čarodějnice
Pan Tau (TV seriál)
1968 Farářův konec
Královský omyl
Můj dům - můj hrad

TV pořady

1970 Televarieté (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace