Reklama

Reklama

Temný případ - Série 1

(série)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, 2014, 7 h 31 min (Minutáž: 54–59 min)

Tvůrci:

Nic Pizzolatto

Scénář:

Nic Pizzolatto

Kamera:

Adam Arkapaw

Hrají:

Woody Harrelson, Matthew McConaughey, Michelle Monaghan, Michael Potts, Tory Kittles, Alexandra Daddario, Kevin Dunn, Clarke Peters, Jay O. Sanders (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Nový dramatický seriál HBO se ve své první řadě soustředí na Martyho Harta (Woody Harrelson) a "Rusta" Cohlea (Matthew McConaughey) - dva detektivy a bývalé parťáky, kteří uprostřed devadesátých let působili v oddělení vyšetřování vražd v Luisianě. V roce 2012 z dosud nejasných důvodů podstupují řadu výslechů. Vyšetřovatelé se vyptávají na jejich nejznámější případ - brutální vraždu prostitutky z roku 1995, kterou pravděpodobně spáchal sériový vrah se znepokojivými okultními sklony. Zatímco se Hart a Cohle vracejí zpátky k neuzavřenému případu, jejich osobní příběhy a často napjaté vztahy nyní vyplouvají na povrch a stávají se ústředním tématem. Hart je Louisianský rodák a muž se smyslem pro rodinu, jehož manželství se rozpadá pod tíhou pracovního stresu a nevěry. Představuje (alespoň navenek) pravý opak Cohlea, pesimistického samotáře a bývalého detektiva z protidrogového oddělení v Texasu. Zatímco děj žene dopředu Hartova a Cohleova společná posedlost dopadnout rituálního vraha, pravé drama se odehrává kolem nevypočitatelnosti jejich vztahu a povah, a jak se ti dva navzájem ovlivňují coby detektivové, přátelé a muži. (HBO Europe)

(více)

Recenze (242)

malylada 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1.série: Po prvních třech dílech velmi dobré, ale přece jen jsem na základě ohlasů čekal více. Nicméně od čtvrtého dílu tempo nabírá na obrátkách a rozehrává jednu z nejdokonalejších mini sérií, která se může rovnat kultovnímu filmu Sedm. Zápletka kolem podivné vraždy, mizení lidí, náboženského podtextu je vynikající. Vyprávění hlavních detektivů probíhá formou výslechu, kteří se vrací do minulosti a rekonstruují události posledních deseti, patnácti let a celé to krásně naváže do jejich současnosti. Herecké duo je naprosto dokonalé, jejich transformace, vývoj během dekády opravdu bere dech a veškeré vztahové prvky mezi detektivy a lidmi kolem fungují na 100%. Celé je to podtrženo parádním vizuálem, hudbou a syrovou atmosférou. Tak realistickým dojmem, ze kterého až mrazí, mě zatím žádný seriál tolik nedostal, jako první řada Temného případu......100% ()

Maq 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musím být trochu shovívavý, koneckonců detektivka má především bavit. Je to takový Eintopf, od všeho pikantního trochu, zhruba jeden díl, to pospojované příběhem vztahu dvou policistů. McConaughey, nebo snad postava, kterou hraje, evidentně přehrává, jenže divákům se to zřejmě líbí, takže producent může být spokojený. Ale srovnám-li to se špičkami žánru, tohle dílo shazuje právě ona příliš okatá tendence podbízet se, příliš jasná sázka na pudy řadového, kulturně nevybíravého diváka. Není to však vyloženě pitomé, takže zaplaťpánbůh aspoň za takové... ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Povedené, o tom žádná - herecké výkony, režie a vůbec celá "filmařina" snesou nejpřísnější měřítka, cení se také odvaha scénáře místo šokujících zvratů spíše dopodrobna rozpitvat rozpoložení, povahy a zázemí dvou rozdílných detektivů spolupracujících na vyšetřování okultní vraždy a pod koberec zametených zmizení. Takováto sáhodlouhá příprava (přes polovinu dílů vypráví minulost případu pár let nazpět) je samozřejmě ve finále skvěle zúročena, hrdiny známe a záleží nám na nich. Vláčné tempo zaměřené na postavy, "metafyzické" monology a hutná atmosféra louisianských bohem zavržených dálav rozhodně nemusí sednout každému, stejně jako to, že kriminalistická práce často přešlapuje na místě a rozuzlení je reálně obyčejné (ne, nevraždil šéf, manželka, milenka, ani pětiletá dcera, pozor spoiler! :-)). Mně se seriál s každou další epizodou líbil více, ale extra geniálním a nadčasovým bych jej nenazval. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spousta skvělého materiálu na film dlouhý asi 150 minut. Bohužel takhle to má 8 hodin. Ne že by všechno nebylo takřka dokonale natočeno. Herecké výkony, dialogy, ale je to prostě místy děsná nuda. Někdy v pátém díle naznačili tvůrci velký zvrat a jen díky tomu jsem první řadu dokoukal. Že ten zvrat byl jen výstřelem do tmy jim odpouštím, protože závěr byl docela psycho. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bývalý kameraman Fukunaga skutečně platí za skvělou volbu pro podobný projekt, kde se jako nepamatuji snoubí forma s obsahem.. Famózní mysteriózní neonoir, skvostně napsaný, zrežírovaný a rozhodně i odehraný.. Již úvodní titulková sekvence dává tušit, že tahle seriálová podívaná bude dokonale uhrančivá.. Dlouho jsem nezaregistroval tak živé postavy jako v téhle plnotučné krimi, která docela hlasitě naznačuje, že mezi Fukunagovy vzory patřil Hitchcock s Malickem.. ()

Galerie (148)

Zajímavosti (39)

  • Vrah čerpá inšpiráciu pre svoje zločiny z knihy poviedok "The King in Yellow" od amerického autora Roberta Williama Chambersa. (Eoin)
  • První série se natáčela na filmový materiál, aby obraz získal patřičnou patinu a nostalgickou atmosféru. (jerry12)

Reklama

Reklama