Reklama

Reklama

Temný případ - Série 1

(série)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, 2014, 7 h 31 min (Minutáž: 54–59 min)

Tvůrci:

Nic Pizzolatto

Scénář:

Nic Pizzolatto

Kamera:

Adam Arkapaw

Hrají:

Woody Harrelson, Matthew McConaughey, Michelle Monaghan, Michael Potts, Tory Kittles, Alexandra Daddario, Kevin Dunn, Clarke Peters, Jay O. Sanders (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Nový dramatický seriál HBO se ve své první řadě soustředí na Martyho Harta (Woody Harrelson) a "Rusta" Cohlea (Matthew McConaughey) - dva detektivy a bývalé parťáky, kteří uprostřed devadesátých let působili v oddělení vyšetřování vražd v Luisianě. V roce 2012 z dosud nejasných důvodů podstupují řadu výslechů. Vyšetřovatelé se vyptávají na jejich nejznámější případ - brutální vraždu prostitutky z roku 1995, kterou pravděpodobně spáchal sériový vrah se znepokojivými okultními sklony. Zatímco se Hart a Cohle vracejí zpátky k neuzavřenému případu, jejich osobní příběhy a často napjaté vztahy nyní vyplouvají na povrch a stávají se ústředním tématem. Hart je Louisianský rodák a muž se smyslem pro rodinu, jehož manželství se rozpadá pod tíhou pracovního stresu a nevěry. Představuje (alespoň navenek) pravý opak Cohlea, pesimistického samotáře a bývalého detektiva z protidrogového oddělení v Texasu. Zatímco děj žene dopředu Hartova a Cohleova společná posedlost dopadnout rituálního vraha, pravé drama se odehrává kolem nevypočitatelnosti jejich vztahu a povah, a jak se ti dva navzájem ovlivňují coby detektivové, přátelé a muži. (HBO Europe)

(více)

Recenze (244)

Cedr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bezkonkurenční úvod, který nemůže vyvolat jiné reakce než "Ano! Ano! Přesně takto jsem si představoval seriál mých snů!" se okolo pátého dílu zvrhává do sice stále nadprůměrné, ale očekávání nenaplňující podívané. Matthew McConaughey a Woody Harrelson hrají jako o život a detektiv Rust Cohle se definitivně do kronik televizní zábavy zapsal nesmazatelným písmem. To samé platí pro na poměry seriálu nevídaně špičkovou režii, Cary Fukunaga se finální scénou 4. epizody "Who Goes There" opravdu vytáhl. Scénář posledních třech dílů však ve srovnání s geniálním začátkem pokulhává a Nic Pizzolatto si asi ukousl příliš velké sousto a závěrečné svazování linek monumentálně rozehraného příběhu působí líně a lacině. Je třeba znovu zdůraznit, že lacině jen oproti špičkovému startu. I to "málo" totiž s přehledem strká naprostou většinu TV plevelu do kapsy. Epizody 1-5 jsou jasných a neochvějných 10/10. Epizoda 6 za slabých 4/10. Epizoda 7 a finále za 5/10. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bývalý kameraman Fukunaga skutečně platí za skvělou volbu pro podobný projekt, kde se jako nepamatuji snoubí forma s obsahem.. Famózní mysteriózní neonoir, skvostně napsaný, zrežírovaný a rozhodně i odehraný.. Již úvodní titulková sekvence dává tušit, že tahle seriálová podívaná bude dokonale uhrančivá.. Dlouho jsem nezaregistroval tak živé postavy jako v téhle plnotučné krimi, která docela hlasitě naznačuje, že mezi Fukunagovy vzory patřil Hitchcock s Malickem.. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Once there was only dark. You ask me, the light is winning…“ Světlo a tma. Život a smrt. Marty Hart a Rustin Cohle. Heart and Rust & Coal. Chuť hliníku a popela v psychosféře vašeho zamčeného pokoje.. Symbióza jižanské rudokrkosti a pesimistického filozofování přinesla rovnováhu založenou na kontrastech. Přes svou nepůvodnost (Lovecraft, Ligotti, díla o nihilismu) velmi originální, dokonale využívající prostředí Louisiany i seriálový koncept (spousta času na mluvení i ticho), v řemeslných aspektech zcela bez rezerv. Z McConaugheyho postavy čuju Cormaca McCarthyho, to bude tím texaským pohledem na svět.. Světlo vyhrává, ale na jak dlouho..? ()

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvelá detektívka, pohrávajúca sa so špirálami, podivnými konárikovitými soškami, pripomínajúcimi Blair Witch, záhadnými vraždami, bláznami v bažinách a okolo bažín, náboženským fanatizmom, drogami, neverou a kadečím okolo. Pritom je to skvele zahrané, dialógovo nenudiace a mysticky a zvrhlo záhadné. Prvá séria je prvotriedna krimi, ktorú druhá ani tretia séria kvalitatívne nedobehli. ()

jh666 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál jsem dlouho odkládal, protože mě docela odrazoval ten hype, který se kolem něj vytvořil. Dnes, po zhlédnutí celé první řady, musím uznat, že se jedná opravdu o velmi kvalitní seriál. Po stránce herecké, scenáristické, hudení nebo kterékoli další je takřka bezchybný. Přesto však nejdu na plné hodnocení. Seriál je dobrý, ale má až příliš pomalý spád. Na jednu stranu je to dobře, ale tady mi to přijde až příliš zahnané do extrému. Možná kdyby jednotlivé epizody byly o něco kratší a tedy koncentrovanější, byl bych spokojen úplně. Přesto se ale těším na druhou řadu. 82 % ()

Galerie (148)

Zajímavosti (39)

  • Při příchodu Rusta Cohlea (Matthew McConaughey) do motorkářského baru zazní skladba americké kapely The Melvins s názvem "A History of Bad Men". Tato skladba vznikla v roce 2007, ale zmíněná scéna se odehrává v roce 1995. (Kárl)
  • Vrah čerpá inšpiráciu pre svoje zločiny z knihy poviedok "The King in Yellow" od amerického autora Roberta Williama Chambersa. (Eoin)
  • Štáb zaměstnal několik lidí, kteří před natáčením každé scény prošli okolní terén a odstranili ze záběru všemožné druhy zvířat, které se v této části Louisiany objevují, včetně jedovatých hadů nebo aligátorů. Štáb si pro natáčení také obstaral sovu a jestřába, aby průběh natáčení nerušili hluční drozdi. (jerry12)

Reklama

Reklama