Reklama

Reklama

Old Surehand

  • Západní Německo Old Surehand (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Banda lupičů pod vedením muže, který si nechává říkat Generál, přepadne vlak. Aby od loupeže odvrátili pozornost, vyšle Generál dva své muže postřílet pár bizonů, patřícím Komančům, aby došlo ke konfliktu mezi Indiány a bílými. Komančové zareagují ihned a muže pronásledují až k obydlí farmáře Mac Hary. Jeden z Generálových mužů zastřelí jeho syna, aby vyvolal vztek u bílých osadníků. Generál zatím odjíždí do Mason City, aby získal pozemky, na kterých se má nalézat zlato. Old Surehand, který jezdí krajem a již tři roky hledá vraha svého bratra. Náhodou se dostane v pravém okamžiku až k přepadenému vlaku a zabrání výbuchu a osvobodí lidi uvězněné ve vagónu. Pak pokračuje dál směrem k Mason City. Cestou potká zlatokopa Bena a společně jedou do města. Ben má ve městě neteř Judith a rád by získal do vlastnictví pozemek, na kterém našel spoustu zlata. Old Surehand se staví u soudce, aby se zeptal, zda spravedlnost náhodou nenašla vraha jeho bratra. Bohužel v tomto ohledu nijak nepokročili. Domnívají se však, že ho zabil starý Wabble, což Surehand zpochybňuje. Wabbleho zná jako své boty, ten by toho nebyl schopen. Do města přijíždí syn náčelníka Komančů Tou-Wan, aby se přišel zeptat, proč osadníci porušili smlouvu a napadli jejich stádo. V tu chvíli se však již městem šíří zpráva, že Komančové zabili farmářova syna. Tou-Wan čelí nadávkám obyvatel města, Surehand zasahuje. Tou-Wan přijel neozbrojen, nikdo na něj nebude mířit. Bohužel Tou-Wana zastřelí jeden z Generálových mužů, aby vyvolal hněv u Komančů. To se mu podaří. Komančové od Generála nakupují zbraně a chystají se na válku. Old Surehand slibuje náčelníkovi Maki-motehovi, že vraha jeho syna najde a žádá ho, aby s vyhlášením války ještě počkal. Zlatokopa Bena někdo v noci zabije a ukradne mu mapu se zakresleným nalezištěm zlata. Vychází najevo, že za jeho vraždou také stojí Generál. Judith a její snoubenec Toby se vydají hledat strýčkův pozemek, i když nemají mapu. Cestou jsou zajati Komanči. Osvobodí je Surehand a pošle Tobyho, aby zastavil vojáky, kteří se blíží k městu. Komančové by si to mohli vyložit jako chystání na válku. Tobyho však cestou zajmou Generálovi muži. Generál Tobyho hodlá zabít, ale naštěstí se zjevuje Surehandův přítel Vinetou a Tobyho osvobodí. Oba muži pak na vlastní uši slyší, jak Generál přiznává vraždu Surehandova bratra i to, že zabil Tou-Wana... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (131)

nash. 

všechny recenze uživatele

Surehande Surehande, panák jako ty by na Divokém Západě nepřežil ani hodinu. A to dokonce ani v jeho alternativní mayovské verzi. Naštěstí máš kolem sebe obětavé hrdiny i padouchy, kteří udělají cokoli, třeba se i nechají zabít, jen abys ty přežil do závěrečných titulků. Dokonce i ten Vinnetou se snaží vypadat jako by tu vůbec nebyl a neměl s tím vším nic společného. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

V porovnání s dřívějšími mayovkami jde samozřejmě o kvalitativní sešup dolů. Ale pořád se na to ještě dá dívat, příběh není úplně špatný. Jen se mi moc nelíbil střih filmu, někdy není dokončena scéna a najednou střih. Vinnetou je zde dohromady tak 10 minut, tedy celý film je o Old Surehandovi, který se na Old Shatterhanda prostě nechytá. Zajímavostí je, že se zde objevuje Terence Hill už v několikáté roli co se týče mayovek. Ale na jedno zkouknutí film ujde, vyloženě to nenudilo. ()

Reklama

Hermi14 

všechny recenze uživatele

Film se na první pohled snaží jen vyždímat ještě něco slávy z původních filmů s Vinnetouem, který ve fimu působí jako postava, která zabloudila do špatného filmu. Surehand je jako Mirek Dušín, který bez problému jednou rukou zastřelí z winchesterovky chlapa stojícího za rohem. Na druhý pohled ale film nepůsobí tak špatně, pokud si ovšem připustíte, že se v žádném případě nejedná o dobrodružný western, ale o westernovou komedii s prvky grotesky, místy sklouzající až k parodii. Nic moc, ale koukat se na to dá. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Připadá mi, že ČSFD je plná ignorantů, kteří si myslí, že Stewart Granger byl nějaký německý přestárlý pornoherec. Lidi, kteří s ním viděli maximálně tak tři německé mayovky, by se o něj neměli otírat a zjistit si, že se jedná o velkou hollywoodskou hvězdu nejen padesátých let. Herecky je na tom určitě lépe než Lex Barker a charisma mu nechybí. Docela dobře si tady vystačil sám, i když v některých chvílích z filmu dělá spíše slušnou komedii. Vohrer mohl klidně zkusit Briceovu postavu vypustit úplně, minimálně by to byl zajímavý experiment. Ve filmu se nicméně slušně vyprofiloval Terence Hill, který poprvé opravdu hraje a i jeho postava je napsána dostatečně rozšafně. ()

Nerd4Dreaming 

všechny recenze uživatele

Kdyz pominu, ze nemá s původní knihou Old Surehand, kterou povazuju za Mayovu nejlepší, nic spolecnyho, jedna se asi o nejlepší film se Surehandem. Jeho postava je konečně dostatecne bad-ass a ne tolik otravna. Tajně jsem doufal, ze se Vinnetou nakonec vůbec neobjeví, a jednalo by se tak o zajímavý spin-off. Co me ale překvapilo úplně nejvíc, ze jsem objevil westernovou mayovku, kterou jsem ještě nikdy neviděl. To je doslova nevidano, neslychano. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (25)

  • Film je první mayovkou Rialto Filmu, která neobdržela Zlaté plátno. (hippyman)
  • Hned od počátku natáčení musel tým bojovat s nepřízní počasí. Po letních bouřích a vydatných deštích přišly povodně, na okraji Ljubljaně se dokonce zřítil vodojem, když se pod ním sesunula rozmáčená zemina. (hippyman)
  • Cizojazyčné názvy filmu:
    Brazílie: MAO DE FERRO. Dánsko: WINNETOU OG NEVADA-BANDITTERNE. Velká Británie: FLAMING FRONTIER. Itálie: SUREHAND. Jugoslávie: OLD SURHEND. Rakousko: OLD SUREHAND 1. TEIL. Polsko: OLD SUREHAND. Švédsko: SÄKER MAN I WESTERN. Španělsko: EL JUSTICIERO DE KANSAS. USA: FLAMING FRONTIER. (hippyman)

Reklama

Reklama