Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z historických okamžiků novodobých českých dějin – první přímou volbu hlavy státu v České republice – zachytil režisér Tomáš Kudrna v novém dokumentárním filmu Hledá se prezident v produkci společnosti Negativ a v kinech se objeví dva týdny po inauguraci nového prezidenta. Na pozadí dramatických událostí doprovázejících první prezidentské volby se tvůrcům podařilo zachytit obraz jednotlivých kandidátů tak, jak je nebylo možné poznat prostřednictvím zpravodajských médií. Film přináší řadu pohnutých i humorných momentů z volebního zákulisí a přibližuje divákům soukromou tvář kandidátů i lidí v jejich blízkém okolí. Filmový štáb s většinou uchazečů o prezidentský úřad natáčel už od července minulého roku, zaznamenal dramatické okamžiky při shromažďování podpisů, zákulisí volebních kampaní devíti kandidátů v prvním kole i finále prezidentské volby v kole druhém . Ústřední osou filmu je cesta hlavních kandidátů od začátku jejich volební kampaně až k rozhodujícímu okamžiku volby. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (13)

Trailer 1

Recenze (154)

Rousse 

všechny recenze uživatele

Za mě určitě ano! I když to byla teda hodně silná káva (má druhá polovička tedy odcházela při titulcích se slovy cituji: "Prvně se jdu vyblejt a pak můžeme jít." :-) Což vypovídá a mnohém. Někteří pláčou nad neobjektivitou snímku. Nevím, nemůžu si pomoct, ale osobně si myslím, že to není neobjektivita. To se prostě dotyční kandidáti znemožnili sami. A že pan vítězný kandidát se umí znemožnit přímo královsky, o tom jsme se všichni přesvědčili nedlouho po volbách, když málem tančil šavlový tanec nad korunovačními klenoty! Ale výpovědní hodnota o celé té mašinérii je určitě vysoká. Například záběry Jany Bobošíkové s jejím BoboBusem a s potencionálními voliči u podpisových archů...Ve výsledku mi té ženské bylo i líto. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Kudrna kdysi prohlásil: "Netočím dokumenty proto, abych ukázal objektivní realitu, pro mě je důležitější můj názor." Proč ne, i tohle je způsob dokumentaristiky a i ten nejpravdivější dokument má v sobě něco subjektivního autorovo. Tento dokument tedy vyznívá až extrémně protizemanovsky, ale proč ne, ten pán ty všechny kraviny prohlásil s vážnou tváří a jen fajn, když se na ně jeho fandové i odpůrci podívají... Jen to chce od diváka (stejně jako při všech jiných dokumentech) hodně kritického uvažování. Každopádně o zábavu nebude nouze, nejen chytrák Miloš perlí, geniální jsou i záběry bobobusu aneb buchty od buchet co pečou buchty, správnej kluk Jirka Dienstbier nebo Tániny hippie seance... Stodesetiminutová stopáž je lehce přepálená a chvílemi se snímek začíná utápět ve stereotypu...na druhou stranu, příprava na první přímou volbu jiná bohužel nebyla. ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Myslím, že do značné míry se u hodnocení projevuje fakt, že většina hodnotitelů není spokojena s výsledkem. Protože těžko šla tahle látka udělat o moc líp. Je to poměrně pěkně zpracovaná reality show s hodně povedeným castingem. Je tu řada charakterů, které se starají o zábavu. Samozřejmě je jím především zasloužený vítěz této soutěže, Miloš Zeman, což je člověk, který nezavře ústa a co z nich vyleze, to je většinou perla. Ale není tu jen on. I Jiří Dienstbier se kvalitně staral o zábavu, stejně jako Jana Bobošíková. Překvapivě zajímavá byla i Táňa Fischerová a v těch několika málo scénách i Přemysl Sobotka. Škoda, že tak brzy vypadl Tomio Okamura, protože to, co tam do té doby měl, bylo opravdu krásné. Naopak zcela neviditená byla Zuzana Roithová. Bylo příjemné sledovat i pád Jana Fischera. Obecně je tu celá řada zajímavých situací. Dokument nikomu nestraní, prostě je to takový sběr toho nejpozoruhodnějšího...a pokud u někoho nic pozoruhodného nebylo, tak tu taky moc není. ()

aniabo odpad!

všechny recenze uživatele

NO A CO. Film Hledá se prezident bych možná dokázala vyrobit i sama, kdybych se konečně naučila s tim Movie makerem, jde totiž o směsici záběrů z (před)volebního období, většina z nich stejně už někdy byla ve zprávách, Kudrna si ani nedal tu práci, že by je alespoň barevně sladil, takže chvilku čumíte na klasickou televizní talk show a vzápětí tu máme přepálenou bílou čtvrthodinku bez kontrastu. Žádná spojující linie (jo pardon, "dokument" zachycuje osudy kandidátů od samého počátku kandidatury až po druhé kolo voleb... to totiž ještě nikdo nikde neviděl), film nepřináší nic nového, nevyvolává žádné otázky, maximálně se akorát člověk utvrdí v názorech, které už měl, pravda, přibyde k tomu nový, týkající se ultimátní debžotovitosti těchto 110ti minut. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Bylo to o něco lepší než podobnej dokument Spřízněni přímou volbou od Klusáka a Remundy. Problém je v tom, že zatimco Klusák s Remundou to svoje veledílo zveřejnili poměrně rychle po volbách, tak tohle se do televize dostalo až zhruba o rok později, takže už to všechno bylo poněkud vyčpělý. Navíc nejzajímavější a nejvtipnější momenty jsem stejně už viděl v trailerech a různejch ukázkách. Vtipný akorát bylo, jak na konci nějakej študentík s červenejma až fialově zbarvenejma tvářema se skoro rozbrečel, když Želé podpořil před 2. kolem Zemana. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • Režisér Tomáš Kudrna nesměl zveřejnit žádnou část natočeného materiálu před skončením prezidentských voleb. (ZHODNOTITEL)

Související novinky

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama