foto

Petr Brukner

  • nar. 19.5.1943 (73 let)
    Písek, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Petr Brukner se narodil za války roku 1943 v Písku. Původním povoláním je projektant. Kdysi byl redaktorem pohlednic ve vydavatelství Pressfoto, ale i lodníkem na stále zakotvené lodi podniku Čs. plavba labsko-oderská.

V divadle Járy Cimrmana působí již od začátků (1967). Nejprve jako oponář, poté si jako neherec zahrál pár malých rolí a nakonec jako herec již rolí hlavních. Na začátku své kariéry se objevil ve filmech JÁCHYME HOĎ HO DO STROJE, NA SAMOTĚ U LESA a ADÉLA JEŠTĚ NEVEČEŘELA. Později si střihl roli v českém klenotu VESNIČKO MÁ STŘEDISKOVÁ nebo OBECNÁ ŠKOLA. A naposled jsme ho mohli vidět ve Svěrákových VRATNÝCH LAHVÍCH.

Jako Jaroslav Weigl či Jan Hraběta, i on má svého koníčka, kterým je portrétování jeho oblíbrených osobností. Mezi ztvárněné patří třeba Josef Abrhám, Oldřich Kaiser nebo Jiří Menzel. Další zajímavostí je, že v DJC hraje často ženy, kupříkladu Andulku Šafářovou ve ŠVESTCE, Vlastičku v ZÁSKOKU a nezapomeňmě na slavnou Zlatovlásku v pohádce DLOUHÝ, ŠIROKÝ A KRÁTKOZRAKÝ.

Athene

Herecká filmografie

2017 Policejní historky
Po strništi bos
2014 Tři bratři
2011 Čapkovy kapsy (TV seriál)
Případy pana Janíka (E11)
2010 Automatic for the People (studentský film)
České nebe: Cimrmanův dramatický kšaft (divadelní záznam)
2007 40 let Divadla Járy Cimrmana aneb Ze hry do hry (divadelní záznam)
2006 Cimrman v říši hudby (divadelní záznam)
Dlouhý, široký a krátkozraký (divadelní záznam)
Dobytí severního pólu (divadelní záznam)
Nadměrné maličkosti: Jubileum (TV film)
Obsluhoval jsem anglického krále
Vratné lahve
2004 Afrika aneb Češi mezi lidožravci (divadelní záznam)
Místo nahoře (TV seriál)
2002 Hrobové se otvírají - noc (TV film)
2001 Švestka (divadelní záznam)
2000 Případy detektivní kanceláře Ostrozrak (TV seriál)
1998 Vše pro firmu (TV film)
1997 Lijavec (divadelní záznam)
Posel z Liptákova (divadelní záznam)
Záskok (divadelní záznam)
1996 Draculův švagr (TV seriál)
Dvě z policejní brašny (TV film)
Lotrando a Zubejda
1995 Nesmluvená setkání (TV film)
1994 Bylo nás pět (TV seriál)
1992 Kačenka a zase ta strašidla
1991 Cimrman sobě (TV film)
Obecná škola
Žebrácká opera
1990 Plivník (TV film)
Tvrdý chleba (TV film)
1988 Pan Tau
Prokletí domu Hajnů
1987 Nejistá sezóna
1986 Černá punčocha
Chobotnice z II. patra (TV seriál)
1985 Vesničko má středisková
1984 Rozpuštěný a vypuštěný
1983 Jára Cimrman ležící, spící
Slavnosti sněženek
1979 Arabela (TV seriál)
1978 Kulový blesk
1977 Adéla ještě nevečeřela
1976 „Marečku, podejte mi pero!“
Na samotě u lesa
1974 Jáchyme, hoď ho do stroje!
1973 Třicet panen a Pythagoras

Dokumentární

2013 Hledá se prezident
Proso - opereta DJC (koncert)
2011 Příběhy slavných: Všeuměl (TV film)
2010 13. komnata Jana Kašpara (TV film)
2000 Záskok aneb Cimrman v Národním divadle (TV film)

TV pořady

2008 Retro (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
1997 Cimrmani (TV pořad)
1985 Galasuperšou (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace