Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ďaleká búdúcnosť. Ľudia zo skúmavky už nie sú len fantáziou, vzduch plný prachu, nedostatok jedla a kvalitného kyslíka pripravuje pozemštanov o nádej na lepší zajtrajšok. Ľudia o posledné potravinové zásoby nebojujú na vojenských poliach, ale v arénach, kde o víťazstve rozhodujú stotonové bojové stroje. Finálny zápas sa pomaly blíži a stajne robotov Alexander a MasimutoTech pripravujú svojich pilotov na záverečný boj, ktorý skomplikuje nielen priemyselná špionáž, ale aj láska. (D.I.G)

(více)

Recenze (125)

choze 

všechny recenze uživatele

Stuart Gordon a jeho (a Yuznův) dvorní herec Jeffrey Combs přispěli našemu porevolučnímu videoboomu řadou populárních titulů, vedle lovecraftovských adaptací RE-ANIMATOR a ZE ZÁHROBÍ také akčními sci-fárnami PEVNOST STRACHU a ROBOT JOX. Druhý jmenovaný snímek Gordon natočil pod názvem Robojox v roce 1986 s úmyslem popást se na transformerské mánii vyprovokované televizním seriálem "TRANSFORMERS" (1984-87). Uvedení filmu bohužel zdržel bankrot jeho produkční společnosti Empire Pictures bratří Bandů (mj. vyprodukovala i ARÉNU, RE-ANIMATORA, ZE ZÁHROBÍ a VĚZNICI) na konci 80. let a když se konečně dostal do kin, šílenství kolem transformerů už odeznělo a snímek propadl. Celkem po právu, protože triky (pookénková animace miniatur robotů, zadní projekce aj.) jsou velmi slabé, akce tu není tolik kolik by mohlo a ukecaný scénář je maximálně předvídatelný (např. vedlejší linie se zrádcem ve vlastních řadách). Nicméně i přesto (a s odstupem času) je to docela napínavé, všechna ta heroizace robo-pilotů funguje a obzvlášť se mi líbilo finále s honičkou vesmírem a závěrečnou bitkou obou pilotů mezi troskami zničených robotů. Jeffrey Combs se tu ale jen mihne jako Prolét č.1, komentující zápas. ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Výborne sf, ktoré ma vrátilo do doby, keď som si vo videopožičovni požičiaval všetko, čo vyzeralo ako sf alebo horor. Je zas raz neskutočné, aké efekty dosiahli tvorcovia bez jediného CGI, obrovské mechy, vznášadlá... No, hlavne mechy berú dych. Ale skvelý a chytľavý je aj príbeh, sympatické postavy, pozadie sveta... Teda, Gordon okrem hororov vedel aj sf. A tá krásna symfonická hudba! ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Hranica medzi odpadom a plným počtom je častokrát tenšia, ako medzi troma a štyrmi hviezdami. Preto potom tieto extrémy priemerujem. Tu je vážne všetko zlé, pôsobí to skôr ako z roku 1980, ale práve preto je to taká švanda. Dizajn budúcnosti je iba nevydareným upgradeom vtedajšej súčastnosti, ale s tým musia tvorcovia rátať. Nadčasovosť tak podobné typy scifi o budúcnosti postrádajú. Myšlienkovo taktiež, pokiaľ tu šlo nebodaj o reflexiu rivality USA vs. ZSSR pri "dobývaní" vesmíru. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Fakt silena kravovina, ktera se viditelne chtela prizivit na uspechu Transformers. Nicmene pribeh, ackoliv je jednoduchej a stupidni, tak se mu neda uprit jisty kouzlo a celkem slusnej napad. Co se tyce hercu, ty hrajou fakt priserne, obcas mi prislo, ze ani nevi, co rikaj, navic ty dialogy jsou fakt dementni a souboje robotu pusobi nechtene smesne, jak ty stary filmy s Godzillou. Ale jelikoz film vylozene nenudi a jako becko to je dobry, tak lepsi 2*. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Robot Jox jsem už kdysi viděl, ale z hlavy se mi naprosto vypařil. Možná na to má vliv i dnes digitálními efekty přeplněné filmy jako (příbuzní) transformers. To ovšem neovlivnilo kvalitu tohoto béčka, pěkně postaru udělaného na kolenou za "pár" dollarů. Zápas robotů totiž představuje pěknou vizi světa po válce, kde se již nebojuje kvantitou, ale kvalitou ve "sportovním" utkání robotů. Je to dobrá myšlenka, později jsem ji zahlédl tuším v SeaQuestu (a trochu si z ní vzalo i anime NGE, vzpomněl jsem si i na legendární Mechwarriory...). Je jasně patrné, že Stuart Gordon se chtěl svést na mánii okolo transformers hraček a tv seriálu, což se mu komerčně nepovedlo, ale dnes je jeho dílo bráno s nadhledem a zábavností. U podobně laděných (upřímných) béček však v podstatě nic vytýkat nechci, protože i Gary Graham mě prostě bavil a (dnes předpotopní) triky mají nádech nostalgie:) ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • V písni "The Becoming" od Nine Inch Nails jsou nasamplované zvuky z filmu. (Corpsegrinder)
  • S rozpočtom 7 miliónov amerických dolárov to bol najdrahší film vyrobený štúdiom Empire Pictures. (beso74)
  • Studio Empire Pictures během natáčení zkrachovalo. Film koupilo a dokončilo studio Epic Productions, stalo se tak však až o více než dva roky později. (-bad-mad-wolf-)

Reklama

Reklama