Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Legendární ruská pohádka o pracovité Nastěnce, statečném, ale samolibém Ivanovi a lásce, která si poradí se zlou macechou stejně jako s mrazivým kouzlem berly mrazilky.  Bylo nebylo, žil kdysi stařeček, který měl hodnou a pracovitou dceru Nastěnku, jenže si vzal za ženu zlou, která je oba týrala stejně jako její rozmazlená dcera Marfuša. A protože Marfuša příliš krásy nepobrala, o to víc macecha nenáviděla půvabnou Nastěnku, a přemýšlela jak se jí zbavit, až ji nakonec jedné kruté zimy do lesa vyhnala a doufala, že tam zmrzne nebo ji vlci sežerou. V lese naštěstí pečoval o zasněžené stromy kouzelný Mrazík, strážce zimního lesa, car metelice a bouře. A ten, protože byl spravedlivý, pomohl Nastěnce a postaral se oni. A ve stejný čas, ovšem na jiném místě zas, vydal se do světa pohledný silák Ivan. Loupežníky přemohl, s ježibabou si poradil, ale dědečka hříbečka urazil, takže se stal medvědem a musel konati dobré skutky, aby znovu získal zpět své lidskou tvář. Však to všechno dobře znáte, vždyť s touhle pohádkou se na televizních obrazovkách setkáváte rok co rok už více než třicet let. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (56)

  • Český dabér Ivana (Eduard Izotov), Josef Zíma, se při dabování přeřekl, když v jedné scéně zvolal: „Nástěnko!“ Proti jeho vůli tam však režisér roztomilý omyl ponechal. (johnny01)
  • Natalja Sedych (Nastěnka) musela při natáčení absolvovat i několik fyzicky náročných scén. K nejtěžším patřila ta, v níž svou nevlastní filmovou sestru Marfušu (Inna Čurikova) zachraňuje ze špinavé studené vody plné pijavic. Než se do ní odhodlala skočit, třikrát se rozeběhla a zastavila. Pomohlo, až když režisér Alexandr Rou zvýšil hlas. (Pampa)
  • Představitelka Marfuši Inna Čurikova se za vzhled a chování své postavy styděla. V ulicích Moskvy byla terčem posměchu a sama se prý kvůli tomu nedokázala na Mrazíka podívat více než jednou. (raininface)
  • Scenárista filmu Nikolaj Erdman strávil 30. léta 20. století ve vyhnanství na Sibiři za to, že napsal satirickou bajku o Stalinovi. (raininface)
  • Druhou vážnou kandidátkou na hlavní ženskou roli Nastěnky byla (tou dobou již slavná) Naděžda Rumjanceva. Režisér nakonec obhájil obsazení méně známé Natalje Sedych, pouze požádal maskéry, aby ji udělali alespoň trochu starší. (Tonula)
  • Bez Georgije Milljara (Baba Jaga) by Mrazík možná ani nevznikl. Filmaři natočený materiál skladovali ve sklepě domu, v němž během natáčení bydleli. Jednoho rána tam však prasklo potrubí. Všichni se zděsili, že je se surovinou amen, ale když k domu přiběhli, uviděli promáčeného a zimou ztuhlého Milljara, vytahujícího filmové kotouče ze sklepa. (Tonula)
  • K roku 2019 byl Mrazík nejreprízovanější pohádkou v historii České televize. (TheSlezy)
  • Natalja Sedych (Nastěnka) se na casting vydala tajně, bez svolení rodičů. Ti jí posléze natáčení zakázali a pomohla až intervence režiséra Alexandra Rou: „Musel jsem s nimi promluvit a přemluvit je. Jednoduché jednání to nebylo,“ uvedl s tím, že je přesvědčil až slíbený honorář. (Duoscop)
  • Po premiéře zaplavily poštovní schránku Natalje Sedych (Nastěnka) žádosti o ruku. Domů jí chodily tisíce dopisů od mužů, kteří si ji toužili vzít. Alexandr Rou nebohé dívence nařídil, ať odepisuje na všechny, ta však prý nakonec odpovídala jen vězňům, kterých se bála víc než režiséra. (Duoscop)
  • Z Mrazíka cituje slovenská skupina Horkýže Slíže, a to v písni "Kruh", kde se mj. zpívá: "Ivanovi chrbtom, lesu čelom." (frolish01)
  • V jedné z oblíbených písní zpívá Mrazík (Alexandr Chvylja) hlasem českého herce Otomara Korbeláře text "vyrostla štíhlá jedlička tam mezi modříny...". Legendární pedagog Přírodovědecké fakulty, botanik Václav Větvička, na to konto ve svých hodinách rád vysvětloval, že došlo k naprostému zmatení pojmů, protože ruský originál mluví o smrčku a kamera ve stejnou chvíli zabírá borovici. (checa)
  • Původní scénář nebyl veršovaný, o rýmy se postaral až překlad K. M. Walló, režiséra a scenáristy považovaného za průkopníka českého dabingu. (Gig)
  • Režisér Mrazíka Alexandr Rou vyžadoval, aby Marfuša (Inna Čurikova) vypadala mnohem hůř než Nastěnka (Natalja Sedych). Když herečka viděla práci maskérů, prý se rozplakala a uvažovala dokonce i o odchodu z natáčení. (Ficik)
  • Režisér Alexandr Rou získal za Mrazíka cenu Lev sv. Marka v rámci sekce filmů pro děti a mládež na 26. ročníku MFF v Benátkach (1965). (Raccoon.city)

Reklama

Reklama