foto

Otomar Korbelář

  • nar. 3.11.1899
    Sázava, Rakousko-Uhersko
  • zem. 30.11.1976 (77 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tatínek Otomara Korbeláře byl stavební inženýr. Zemřel, když malému Otíkovi byly teprve čtyři roky. Maminka pak střídala zaměstnání, takže se se synkem často stěhovali. Usídlili se až ve Veltrusech, kde se také znovu provdala a narodil se jí druhý syn. V dětství Otomara Korbeláře nejvíce zajímala muzika. Sám se naučil hrát na violoncello. Avšak nevlastní otec nechtěl ani slyšet a poslal ho studovat Obchodní akademii do Prahy. Pochopitelně se Otomar brzy rozhodl odejít, za což byl vykázán z domu s tím, ať se živí sám. A to také udělal – hrál v orchestru jednoho pražského biografu. Bylo to za 1. světové války a do kina chodilo dost lidí, aby zde přišli na jiné myšlenky. Každý večer se Otomar Korbelář díval na stříbrné plátno, nikdy by ho však nenapadlo, že se tam jednou sám objeví.

Po nějaké době se rozhodl, že zkusí zkoušky na hudební konzervatoř. Byl okamžitě přijat a navíc hned do druhého ročníku. To už zvládal hrát i na hoboj a fagot. Přijetí mu přineslo nejen usmíření s otčímem, nýbrž i jistotu, že nebude muset narukovat. Ovšem během studia na dechové nástroje ho jeden pan profesor přesvědčil, aby šel zkusit i herectví. Zkusil a měl stejný úspěch – byl poslán do druhého ročníku. Studoval tedy dva obory zároveň. Během studií hrál epizodní role v Národním divadle. Po absolutoriu působil v divadle v Olomouci, v Plzni (kde také poznal svou první ženu Jarmilu Šamalíkovou), v Kladně a na vinohradské scéně Městských divadel pražských.

Nové talenty chodili do divadel okukovat i filmoví režiséři. S nástupem zvukového filmu bylo potřeba, aby teď herci měli i zvučný hlas, takže netrvalo dlouho a Otomar Korbelář se ocitl před filmovou kamerou. Prvním jeho filmem, dá se říci úspěšným, byla TŘETÍ ROTA (1931). Pak následovali především postavy milovníků - jeho partnerkami před kamerou byly snad všechny nejznámější herečky té doby - Lída Baarová (GRANDHOTEL NEVADA, 1934), Anny Ondráková (DŮVOD K ROZVODU, 1937), Jiřina Štěpničková, která s ním často hrála i na jevišti (film např. VČERA NEDĚLE BYLA, 1938), Adina Mandlová (NEVINNÁ, 1939), Nataša Gollová (RUKAVIČKA, 1941) nebo Vlasta Fabiánová (PRSTÝNEK, 1944).

Přišly i nějaké vážnější role např. TULÁK MACOUN (1939), kterého si nejvíce vážil a dostal za něj i nejedno ocenění. TO BYL ČESKÝ MUZIKANT (1940), kde hrál muzikanta Františka Kmocha, či ADVOKÁT CHUDÝCH (1941). V Divadle na Vinohradech se poznal s Evou Vrchlickou (vnučkou spisovatele Jaroslava Vrchlického), která se stala jeho druhou manželkou, porodila mu dceru a byla s ním až do jeho konce - 30.11. 1976.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

1976 Náš dědek Josef
1975 Král tuláků (TV film)
Sarajevský atentát
1974 Kdo hledá, najde (TV film)
1972 My, ztracený holky
Na tý louce zelený (divadelní záznam)
Znojemský sen (TV film)
1970 Pán si neželal nič
Uličnice (divadelní záznam)
1968 Na Žižkově válečném voze
1965 5 milionů svědků
Je Thierry Brévanne vinen? (TV film)
Polka jede do světa (TV film)
Samota (TV film)
1964 Gambit (studentský film)
Místo v houfu
1963 Máte doma lva?
1962 Objev na Střapaté hůrce
1961 Chvíle rozhodnutí (TV film)
Dalskabáty hříšná ves aneb Zapomenutý čert (divadelní záznam)
1960 Lucerna (TV film)
1959 Letiště nepřijímá
1958 Tenkrát o Vánocích
1957 Brankář bydlí v naší ulici
1956 Honzíkova cesta
1954 Severní přístav
1952 Pyšná princezna
Usměvavá zem
1950 Karhanova parta
Slepice a kostelník
Vstanou noví bojovníci
1949 Pytlákova schovanka aneb Šlechetný milionář
Vzbouření na vsi
1947 Jan Roháč z Dubé
1946 Lavina
Nezbedný bakalář
1944 Děvčica z Beskyd
Prstýnek
Skalní plemeno
1943 Experiment
Šťastnou cestu
1941 Advokát chudých
Rukavička
Těžký život dobrodruha
1940 Pacientka Dr. Hegla
To byl český muzikant
1939 Nevinná
Tulák Macoun
Zlatý člověk
1938 Lucerna
Soud boží
Včera neděle byla
1937 Důvod k rozvodu
Srdce na kolejích
1936 Komediantská princezna
Vzdušné torpédo 48
1935 Bezdětná
1934 Dokud máš maminku
Grandhotel Nevada
Zlatá Kateřina
1932 Zlaté ptáče
1931 Třetí rota

TV seriály

1977 Tajemství proutěného košíku (TV seriál)
1968 Andersenovy pohádky (TV seriál)
1966 Eliška a její rod (TV seriál)
Syn (E03)

Dokumentární

1965 Pražský chodec (TV film)
1960 Otomar Korbelář
1954 Odkaz Dukly
1953 Večery s Jindřichem Plachtou
1952 Za karpatským medvědem
1951 Příběh z rákosiny
1949 Pojď s námi na palubu
Život v lese
1936 Jak se dělá film
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace