Reklama

Reklama

Baahubali: The Beginning

  • Indie బాహుబలి (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

První díl velkolepé ságy o mocném indickém království Mahishmati. Tomu vládne tvrdou rukou neohrožený válečník Bhallaladeva (Rana Daggubati). Na hlavním nádvoří dlouhá léta vězní v okovech Devasenu (Anushka Shetty), sesazenou bývalou královnu, kterou se její věrní přívrženci marně snaží osvobodit. Ve stejný čas u řeky pod vysokým vodopádem žije chlapec jménem Shiva, který roste v silného a odvážného muže (Prabhas). Celý život upírá oči k vodopádu a touží zjistit, co je nad ním, protože nikdo z jeho rodu na tuto otázku nedokáže odpovědět. Zatím se mu ale nikdy nepodařilo vyšplhat proti proudu vody až nahoru. Když mu z vodopádu k nohám spadne tajemná dřevěná maska, je odhodlán konečně vylézt nahoru a naplnit svůj osud... (Dont)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (74)

Luksa 

všechny recenze uživatele

Baahubali spadá přesně do žánru, o kterém jsem si vždycky přál, aby Indové natáčeli častěji - tedy čistokrevná, dobrodružstvím kypící epická fantasy. To měřítko mě ohromovalo. Krom počátečního výlezu na horu (scéna kterou už teď řadím mezi své TOP tohoto roku) uvidíme i střet obrovských statisícových armád jako z Pána prstenů. Opravdu je stále na co se koukat. Rajamouli tento kolos ustál se ctí, a pokud mi přišlo pár scén trochu přestřelených, v celku se ztratí a já mám na indických filmech rád i tu "nedokonalost". Oceňuji i mému sluchu lahodící hudbu (zase) a povedený casting - někteří dostanou doufám větší prostor v dalším díle, a tak nejvíc se mi líbili Ramya, Satyaraj a záporné postavy. Ač zatím nejsem z tohoto spektáklu odvařený tolik jako před léty z Eegy, za nejlepší vizitku považuju fakt, že jsem si přál aby to ještě nějakou hodinu pokračovalo a další díl bych si dal z fleku hned. (viděno v Hindi dabingu) ()

Trustme 

všechny recenze uživatele

(Tato recenze je kompatibilní a platná pro oba dva díly: Baahubali I: The Beginning & Baahubali 2: The Conclusion) |||  Tak jde se na to! Baahubali je fenomén a nejvelkolepější epický epos jaký se dá natočit. Stačilo si vzít inspirace z Pána prstenů, Lvího krále, Hry o trůny, 300: Bitva u Thermopyl přidat tomu více toho indického koření tak, aby konzumentovi vypadly bulvy, spadla brada a došlo k maximalizaci WOW&WTF efektu. Baahubali je žánrový mix - fantasy, akční, drama, dobrodružný film, pohádka, romance, historický film, muzikál, taneční film, válečný film, videoklip, komiks a zjednodušeně řečeno takový Disney spektákl na steroidech, koksu a LSD. Baahubali je držitel desítek ocenění, rekordů a prvenství. A že tento film nikdo moc nezná? Inu, ne každý si na něho troufne nebo nemá čas (první díl má jen 160min, druhý 170min) a nebo je Evropan. Je třeba podotknout, že je to film made in India - Bollywood/Tollywood a budou tu nějaké ty písně, romantika, přepálená akce a vizualita. Ale ono se to tu všechno perfektně hodí a sedí a dopomáhá k okouzlení scén. Baahubali je takový indický Bivoj, silák, hrdina. Klasicky postaven a tvořen sošným hercem a scénářem, tak aby jeho hrdinské charisma prýštilo na stovky kilometrů. Baahubali je megagigantická epická fantasy podívaná, která ve dvojdílném celku (+Baahubali 2: The Conclusion) usedá na trůn vizuálních fantasy blockbusterů a to díky režii ďábelského velkorežiséra Rajamouliho. Sledovat jeho styl, rukopis a snahu udělat totální hrdinské scény a přitom být originální, dech beroucí i urvaný z řetězu je prostě zážitek. Příběh je klasicky o mocenských intrikách, rodech a následnících trůnů, ale to je jen vedlejší aktivita. Tím hlavním je zde AKCE. A ta je přepálená, indická, over the top, z jiné dimenze. On ten Bollywood je v tom akčním žánru hodně jinde, takže tady se muselo ještě o kus levelů nasadit, aby indický divák čuměl. Vrcholem obou dílů jsou bitvy. V Baahubali: The Beginning je na konci bitva, která se skoro vždy objevuje na youtube, pokud zadáte: "The most INSANE epic war scene I've ever seen". Nápaditostí, rozsahem a šíleností tomuhle asi fakt nic nemůže konkurovat. Absolutní výprava, masky, arzenál, zbroj a božské ultra-epické zhmotnění hrdinských činů, jak jinak než po indicku v ikonických zpomalovaných záběrech, kdy jako fanoušek pláčete štěstím, že existuje někdo jako S. S. Rajamouli, co dokáže tvořit v tom současném filmovém vyčpělém západním světě ještě nádherný starosvětský hrdinský epos. ()

DDT 

všechny recenze uživatele

Film s nejdelším flashbackem v dějinách a guilty pleasure jako prase. Díky stopáži jsem se už dlouho takhle dlouho nesmál. Některé scény (romanticko-tetovací nebo použití obřího válečného "křovinořezu") mi málem způsobily roztržení bránice. Baahubali vypadá jako vážně myšlená indická verze Kung Fury. Už se těším na dvojku. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Ano, je to hodně spektakulární, udrží si to divákovu pozornost celých 159 minut a je tam pár wow momentů, ale přesto se trochu bojím, že oproti Eeze je to pro Rajamouliho přeci jen tvůrčí krok zpět. Varovný je například návrat do očí bijícího sexismu: Dvě ženské postavy se sice navenek mohou jevit jako "silné", ale obě zcela zapadají do škatulek vymezených patriarchálními stereotypů - jedna je matka, co se obětuje pro syna, druhá zase bojovnice, která ale vnitřně touží pobíhat ve zdobených šatičkách a vlastně (zatím) slouží jen jako odměna pro hlavního mužského hrdinu. _____ Zatím nikdy v dějinách indického filmu nebylo tolik věcí CGI (je tady i CGI kojenec, CGI býk a CGI vlající šaty) a většina triků je na velice slušné úrovni, zvlášť pokud opustíme kritéria kladená na mnohanásobně dražší hollywoodské blockbustery a budeme je hodnotit v kontextu asijských kinematografií. Párkrát to ale trikařům ujelo, a tak občas narazíme i na nějakou scénu, která je ošklivě naklíčovaná nebo z ní čpí závěsná lana. _____ Na konečný verdikt nad Baahubalim je ale čas až do doby, než v příštím roce přijde pokračování Baahubali: The Conclusion, protože zatím to opravdu vypadá, jakoby vám z klasicky odvyprávěného indického filmu pustili jen polovinu: Seznámíte se s postavami, dozvíte se o jejich minulosti, potěšíte se u několika atrakcí (hudební a akční scény včetně cca půlhodinové masivní bitvy), ale jinak se vlastně nic moc nestane. ()

Galerie (113)

Zajímavosti (4)

  • S rozpočtom 40 miliónov amerických dolárov je Baahubali najdrahším indickým filmom. (ambron)
  • Natáčanie prebiehalo v štúdiách Ramoji, v indickom meste Hajdarabád. (ambron)
  • Film vydělal 10 milionů amerických dolarů a stal se tak druhým nejvýdělečnějším telugu filmem všech dob. Na prvním místě skončilo pokračování tohoto filmu Bahubali 2 (2017). (marrjaana)

Reklama

Reklama