Reklama

Reklama

Ragnarok

  • Česko Ragnarök - Tajemství Vikingů (více)
Trailer 1

Hledali poklad a našli něco mnohem většího a nebezpečnějšího. Archeolog Sigurd je přesvědčený, že nápis na dračí hlavě z nalezené vikingské lodi odkazuje k ragnaröku, motivu vikingské mytologie, který bývá vykládán jako konec světa. Na základě výzkumu, který vedl se svou nedávno zesnulou ženou, je přesvědčený, že onen „soumrak bohů" ve skutečnosti odkazuje k reálné události. Jenže jeho teorii nebere vážně nikdo z vedení muzea ani jeho sponzorů. Zlom přinese nález runového kamene, který Sigurd dešifruje jako mapu, která by mohla vést k některému z bájných vikingských pokladů. Rozhodne se vyrazit na sever Norska, kam ukazuje vikingská mapa, na vlastní pěst. Cestu přitom chce spojit s prázdninovým výletem se svými dětmi, malým Bragem a dospívající Ragnhild, které z volby destinace nejsou zrovna nadšené. V doprovodu kolegy Allana, jeho neohrožené asistentky Elisabeth a místního průvodce vyrážejí vstříc dobrodružství, které ale předčí jakákoli jejich očekávání. Odlehlé jezero zvané Odinovo oko totiž ukývá něco zdaleka jiného než poklad... Norský dobrodružný film Ragnarök: Tajemství Vikingů je přiznaně pojat jako variace na styl snímků zlatého věku rodinných dobrodružných filmů. Tím jsou míněna osmdesátá léta dvacátého století a trend, jenž ustanovil mezinárodní úspěch produkcí společnosti Stevena Spielberga Amblin Entertainment. Hity jako E. T. mimozemšťan, Rošťáci, Gremlins i filmy s Indianou Jonesem inspirovaly také další tvůrce a producenty v Americe a Evropě k natáčení dobrodružných snímků určených sice primárně pro děti, ale které obsahovaly prvky brakových fantaskních žánrů v čele se sci-fi, dobrodružnými příběhy a horory. Po jejich vzoru také Ragnarök přináší velké dobrodružství, které diváky provede horskou dráhou emocí, přičemž se nebojí zahrnout také prvky napětí a strachu. V základu dobrodružných eskapád, fantaskních prvků a odkazů k severským bájím pak stojí vyprávění o stmelení rozvrácené rodiny a obnovení otce coby hrdiny v očích jeho dětí. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (92)

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Je to takové celkem pitomoučké, černobílé a někdy značně nelogické, ale jako lehce infantilní dobrodružná báchorka to celkem v pohodě obstojí. Především pro ten pocit objevování bílých míst na mapě a odhalování starých tajemství. Přesně ten film, co si pustíte v neděli po obědě i s dětmi a všichni se budete celkem dobře bavit. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele

Od tohoto jsem čekal mnohé, neboť předešlý norský kousek s tak trochu podobným námětem - Lovec trolů (2010) - mě vyloženě nadchl. A nezklamal jsem se.ani tentokrát, i když do plné palby zde přeci jenom dost chybí. Norové mají tu výhodu, že se můžou ponořit do své mytologie a vždycky něco kloudného vyšťourat. A když jim to ukousne hlavu, pro náročného diváka jedině dobře. Neřičel jsem u toho nadšením jako před třemi lety u Trolljegeren, ale užil jsem si náramně. Je zřejmé, že to jde i bez miliard, provařených obličejů a ultrasupermega efektů. --- U takových filmů si vždycky vzpomenu na pana Vorlíčka a jeho vysvětlování, proč jeho poslední opus magnum Saxána a Lexikon kouzel a triky v něm vypadají jako vytažené z řitního otvoru osmibitového zázraku Didaktik Gama. Tvůrci Gåten Ragnarok prostě věděli na co z hlediska efektů mají, z filmu je to jasně cítil, ale rozhodně z toho není triková sečka na úrovni druhé poloviny 90. let. --- Dávám 4* a s potěšením sleduji, že moje hodnocení film posunulo do červených čísel, kam podle mě patří. ()

Reklama

Prometheus69 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem si spletl filmy.. ale, když už jsem to viděl a bohužel i slyšel. Tedy, nic proti našim slovenským braťa... ale ten slovenský dabing.. byl ještě větší peklo, než to po mě číst! :D Takže jak to otevřít? Co třeba formou komentáře režiséra? Vážení a milí tupci... Chcete znát dokonalí recept na to jak dokonale posrat zdánlivě dobrý film?... "Tedy za předpokladu pokud netočíte rodinou retardovanou fantasy komedii. Bod1) Rozhodně doporučuji tam dát děti. Od čehož se dále odvíjí další mé body. Bod2) Vyberte nějakého nevýrazného hrdinu, nejlépe knihomola který ani neumí mluvit, natož řešit jednoduché situace. Bod3 )K tomu přidejte pár dalších stejně retardovaných postav... aby si měl aspoň z kým povídat, či na sebe jen tak civět aby se neřeklo. Bod4) Čím méně lidí tím lépe.. obzvláště pokud chcete do filmu propašovat i pár vyhlazovaček... Bod5) CO NEJMÍŇ LIDÍ ZAŘVE TÍM LÉPE! Bod6) Samozřejmě je vybavte co nejmenším množství financí! Bod7) Pošlete je někam kde to vypadá COOL kde všechno hned najdou! Nejlépe na nějaký ostrov, kde se údajně cosi nachází... Bod8) a vražte jim do ruky nějakou tu divně psanou mapu která ani po rozšifrování nedává vůbec žádný smysl.... aby to bylo správně tajemný a archeo-dobrodružný. Kterou jeden z hrdinů získá za podivných okolností 6 Letého průzkumu pobřeží, hledání kamenu mezi kameny. Bod9 )No a samozřejmě je nezapomeňte vybavit co nejméně předměty kterými je možné se bránit, jako je třeba NUŽ! Či blbá pistole. Bod10) No a samozřejmě nesmíte zapomenout na nějakého toho patrvora kterého pokud možno po celí film, jejichž odhalení co možná nejvíce natahujte a mlžte dokud to už nebude extrémní nuda, že už prostě budete muset něco ukázat.. Bod11) Vůbec se nebojte vykrádat jiné filmy, jako je třeba PITHON a podobné, on si toho stejně nikdo nevšimne. Bod12) No a samozřejmě, když už tu máme ty děti.. nezapomeňte té roztomilé příšerce přidat mateřské pudy.. to je vždycky tutovka... Bodů jistě bude víc, ale zaprvé tu hrůzu nechci absolvovat znova abych všechny ty body zachytil. za druhé, už se chci taky vyspat. :) TAKŽE! závěrem jsem nepochopil tři věci. Za prvé.. název... O tom slovenském ani nemluvím, ale nějak mi uniká ten smysl? No aby to bylo víc epic chápu... ale, stále jsem nějak nepochopil ten slibovaný konec světa. Další věc, proč se ty hadice vylíhli pravě ve Chvíly když tam přišli? Bylo jich tam tedy víc? Proč tam byl jen ten jeden... a třetí. Jestli jsem to dobře pochopil, tento dobrodružný příběh pro celou rodinu měla být narážka na severskou legendu o Jörmungandrovy? Tak to by se pan Mikkel měl znovu podívat do svých gatí a ještě jednou ten svůj poklad přeměřit. O_o Chtěl jsem dát aspoň dvě hvězdy co celkem povedený konec, který jsem z nadějí čekal... namísto toho jsem dostal téměř happyend jak v nějaké přiblblé pohádce! Tak a teď jdu hledat ten druhý film... Pamatuji si že tam ta potvora měla takový divný škorpioní ocas... a taky se to týkalo Ragnaroku... což mi tady ale, asi moc nepomůže. :D ()

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Zatímco Hollywood zmírá ve světě sequelů, prequelů, remaků, rebootů, apod. Ostatní produkce vzkvétají originalitou a především láskou, která srší z každého okénka. Famózní kamera, excelentní hudební složka a neuvěřitelně zábavná rodinná podívaná, která tu od dob Jurského parku nebyla (nemluvě o několika úsměvných, však funkčních, narážek na legendární dinosauří dobrodružství). Obrovská škoda uspěchaného a nedotaženého konce, mohlo se jednat o silné čtyřky. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Na klasický rodinný film příliš drsné a na klasický thriller alá Jurský park zase málo. Nicméně Norská krajina je krásná, had byl povedený a navíc vše se tu motalo na základě vikinských artefaktů a to mě baví. Nic, nad čím bych dlouhodobě plesal, ale na jedno shlédnutí se jedná o příjemné pokoukání. 60% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (9)

  • Ostrov v Odinově oku není příliš vysoký, ale jeskyně je velmi hluboká. Hladina vody v jeskyni by měla být mnohem vyšší. (Johnny.ARN)
  • Jazyk, kterým se mluví na začátku filmu, staroseverština, je velmi podobný současné islandštině. (Johnny.ARN)
  • Na lodi Oseberg je runový nápis, který se běžně překládá jako „litet-vis maðr“, což znamená „člověk ví málo“. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama