Frosch mit der Maske, Der

Krimi / Thriller

Dánsko / Západní Německo, 1959, 89 min

Harald Reinl

Peter Thomas

Zločinecká organizace terorizuje celý Londýn. Svými vražednými útoky se stará každodenně o palcové titulky. Vůdcem bandy je "Žába s maskou", který rozsévá hrůzu a děs, kudy chodí. Scotland Yard se sice snaží o vetření do bandy, většinou to však pro agenty končí se smrtelnými následky... První z geniální řady wallaceovek šedesátých let - nejoblíbenější a bezesporu nejlepší německé kriminální série všech dob. Točeno na originálních místech Londýna a v kodaňských studiích. Chybí pouze šílenec formátu Klause Kinskiho, poněvadž se však jedná o nastartování téhle skvělé série, čtyři hvězdičky dám.(24.7.2005)

Prvý film zo série povojnových nemeckých detektívok od Edgara Wallaceho sa vyznačuje kolísavosťou, silnejšie okamihy striedajú slabšie. Druhá polovica má rýchlejšie tempo a dokáže zaujať divákov.(4.3.2010)

Podle mne vůbec nevadí, že zde není „šílenec formátu Klause Kinskiho“ jak píše Pohrobek, film má vše co správná detektivka potřebuje: atmosféru, napětí, zajímavý příběh, a také herecké výkony jsou naprosto v pořádku. Kdo má rád černobílé detektivky, bude jistě spokojen.(27.11.2009)

Velkovýrobce detektivek Edgar Wallace žádný velký spisovatel nebyl (ani v hranicích žánru), produkoval senzační čtivo jen nepatrně kvalitnější než sešitové romány s Nickem Carterem či (u nás) s Leónem Cliftonem. Už jen všechny ty rekvizity převzaté z gotického románu jako tajné chodby, spříseženectva, žena-vamp či převleky působí dosti antikvárně. Podobně působí i tato západoněmecká adaptace. Je to takový romantický, naivní a staromilský krvák, a v tom je jeho kouzlo. Mám pro takový brak slabost, ale na čtyři hvězdičky to nestačí.(19.3.2011)

Takmer za päť, malo to náboj, malo to svojský vtip a nezabudlo sa ani na prekvapivé rozuzlenie. Táto "wallaceovka" sa mi páčila z celej "série" azda najviac.(31.3.2011)