Reklama

Reklama

Jako první se odpoutal od zemské přitažlivosti a otevřel lidstvu dveře do vesmíru... Lidstvo dosáhlo oběžné dráhy země 12. dubna 1961. Z dnešního pohledu je však těžko představitelné, o jak přelomový let šlo. Jurij Gagarin vzlétl do vesmíru jen tři a půl roku po vypuštění umělé družice Sputnik 1 a jen necelý rok poté, co se z oběžné dráhy úspěšně vrátili první živý tvorové, fenky Bělka a Strelka. Lety do vesmíru doprovázela obrovská nejistota a řada vědeckých kapacit navíc pochybovala, zda může člověk pobyt v kosmickém prostoru vůbec přežít. Ruský životopisný film od Pavla Parchomenka se tak vrací právě k atmosféře velkého neznáma během vyostřených vesmírných závodů mezi Sovětským svazem a Spojenými státy. Příběh ovšem ponechává studenoválečné soupeření převážně na pozadí a na první let do vesmíru se dívá jednak očima kosmonautů a jejich rodin s Gagarinem v čele (Jaroslav Žalnin) a pak také skrze postavu Sergeje Koroljova (Michail Filippov), raketového inženýra a faktického otce sovětského vesmírného programu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (140)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Od potvrzení tvrzení, že Země je kulatá, považuji lety do vesmíru (krom těch, co mi umožňují být on-line a čučet na bednu) za zbytečnou kratochvíli, zatíženou astronomickými výdaji, jejichž smysluplnější využití by lidstvu pomohlo v pevnějším stoji na zemi a tímto bych kosmický prostor přenechala mimozemšťanům, kteří jsou přeci jen lépe technicky i biologicky vybaveni, že... Nicméně, u Gagarinova pokusného výletu ke hvězdám se zcela vzdávám výhrad, ač nebyl úplně prvním, ale vzhledem k tomu, že si Lajka coby nedobrovolný astronaut své vesmírné dobrodružství naprosto neužila, budiž Jurimu přáno... například záživnější formu hrané oslavy jeho odvahy, které je propíraná heroická hudba ještě malá. Hojně zmiňovaného patosu bylo tak poskrovnu, že jsem ho málem přehlídla, víc mi vadil Gagarinův "švitořivý optimismus", jak trefně podotknul flanker.27 a tak nějak učebnicově strnulé, suchopárné podání - bez napětí v přípravách, bez emocí na orbitu - které si toto zasloužené prvenství určitě nezasloužilo. Škoda, no. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

12 apríla 1961 sa navždy zmenili názory ľudí na dosiahnutie nemožného. V ranných hodinách o 6:07 "údajne" vyletel na rakete "Vostok 1" prvý človek do vesmíru. Nebol nim "údajne" nikto iný ako z chudobných pomerov pochádzajúci nadporučík Jurij Alexejevič Gagarin. Kým obletel celú zem a bezpečne pristál, ubehlo 108 minút. Toto je "jeho" príbeh. Veľmi pekný film. Miestami by si to síce želalo vyvolanie väčšieho pocitu napätia pre diváka ( nakoľko predsa len išlo o prvý let človeka do vesmíru ), ale tak budiš. Až som prekvapený, že všetko prebehlo tak "ľahko". ()

Reklama

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale kosmonautika byla vždycky moje. Po nějaké době, kdy jsem tento film odkládal, jsem se k němu konečně dostal a nelituji. Byl skvělý. Ono jak dobře natočit první let do vesmíru. To je spíš na nějaký hraný dokument. A přesto se to podle mě zdařile podařilo. Gagarin je tu zpodobněn jako obyčejný člověk. Jenom je škoda, že neukázali i to, co bylo po tom. Jenom pár dobových záběrů. A přitom by to bylo neméně zajímavé. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Gagarin si svuj film bezesporu zaslouzi, mozna by me ale jeste vice zajimal jeho zivot po vyslani do vesmiru... Jaroslav Zalnin se do role Jurije vyborne hodi a chvilemi je temer nerozeznatelny. Zabery z vesmiru a vyraz ve tvari Gagarina me zaujal. Styl vypraveni s prostrihy do minulosti nejsou nijak originalni a filmu spise uskodily. Vyprava je povedena a jde videt, ze si tvurci na filmu dali zalezet, jen mohli trosku krotit nektere dialogy a celkove silny patos, ktery je zvyrazneny az moc dramatickou hudbou. Tematem film ovsem zaujal a bavil. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Pekne zvládnutý film vo všetkých ohľadoch. Možno som čakal viac záberov, či pohľadov na Zem z obežnej dráhy, teda z vesmíru, napriek tomu dávam päť, bavila ma každá scéna, od začiatku do konca. Dobrý výber hlavného herca, dobrá kamera a aj scenár (Gagarin práve odlieta a my medzi tým vidíme jeho spomienky siahajúce od detstva až po nedávnu prítomnosť a rivalitu medzi kamarátmi - kandidátmi z vesmírneho programu). Bavili ma tie ozaj sympatické postavy, ako bol hlavný konštruktér (raketový inžinier Sergej P. Koroľov), Gagarinova žena a romantické spomienky na ňu, alebo aj Gagarinov skromný otec - tesár, ktorý hovorí: "Život je ako tesár. Najprv ťa poriadne oseká - a to bolí..." 85% ()

Galerie (74)

Zajímavosti (8)

  • Film sa začal točiť už 1. septembra 2009. (sashazv)
  • Pri štarte rakety Gagarin údajne vyslovil: „Поехали!“ - „Ideme!“ Po návrate na Zem zas: „Keď som v kozmickej lodi obletel Zem, videl som, aká je naša planéta krásna. Ľudia, chráňme a rozmnožujme túto krásu, ale neničme ju!“ (Marek1991)
  • Dĺžka filmu je 108 minút, teda toľko, koľko trval let Gagarina do vesmíru, jeho prelet okolo Zeme až po úspešný návrat Zem. (Marek1991)

Reklama

Reklama