Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Celovečerní dokument Stanley Kubrick: Život s filmem (2001) je zatím nejobsáhlejším portrétem proslulého režiséra. Jeho režisérem a producentem byl Kubrickův švagr Jan Harlan, který měl samozřejmě přístup k jeho rozsáhlému archivu a také vlastní zkušenost z dlouholeté spolupráce. Stanley Kubrick (1928-1999) patří k nejvýše ceněným filmovým režisérům a svým dílem si vydobyl takovou míru tvůrčí svobody, o nichž se většině jeho kolegů mohlo jen zdát. Nad svými filmy uplatňoval důslednou kontrolu, včetně jejich reklamní kampaně a distribučního nasazení. Jako filmař proslul až obsesivním perfekcionismem (při němž neváhal jít daleko za rámec běžně dostupných technických prostředků) a mimořádným vizuálním cítěním. Většina z jeho třinácti celovečerních filmů znamenala ve své době událost, s napětím očekávanou nejen diváckou obcí, ale celou filmařskou komunitou. Harlanův dokument podrobně mapuje jeho život i dílo. Zachycuje nejen jeho tvorbu, již tu reprezentují podstatné úryvky z jeho filmů, ale také jeho pečlivě chráněné soukromí i neúnavnou práci při shromažďování materiálů na další (často nerealizované) projekty. Ve filmu vystupuje Kubrickova manželka Christiane (Harlanova sestra) a řada jeho spolupracovníků, herců i obdivovatelů (mj. Woody Allen, Arthur C. Clarke, Paul Mazursky, Malcolm McDowell, Jack Nicholson, Sydney Pollack, Martin Scorsese, Steven Spielberg). Původní komentář namluvil hlavní představitel jeho posledního snímku Eyes Wide Shut (1999), slavný herec Tom Cruise. Tento dokument zahajuje přehlídku šesti Kubrickových filmů (2001: Vesmírná odysea, Mechanický pomeranč, Barry Lyndon, Osvícení, Olověná vesta, Eyes Wide Shut), jež ČT uvede v rámci pondělního Filmového klubu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (148)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dokumentů, které jsem kdy viděl. Výborné materiáli, ukázky a hosté. O Stanleym se tu vyjadřují opravdové celebrity a hvězdy holywoodu. Všechno co Kubrick natočil v chronologickém pořádí. Reakce z té doby, jeho osobní život, slabosti a perfekcionismus. Jak říká Martin Scorsese :"Škoda, že nenatočil více filmů, ale budme rádi, že natočil aspon nějaké." to dokazuje neuvěřitelnou sílu osoby Stanleyho Kubricka, kterého obdivoval kromě Martina Scorsese, Steven Spielberg a i Woody Allen. Je to jeden velký památník obrovského režiséra, který po něm zůstal a přidává se k jeho filmům, aby mu zařídil nesmrtelnost, kterou již bezpochyb jistě má. ()

shyster 

všechny recenze uživatele

Jako snad každý dokument o velké osobnosti i tento má několik klasických nedostatků. Jeden z těch největších je nekritičnost k dané osobě. Proto se v téměř každém obraze dozvíme, jak byl Kubrick geniálním režisérem (o tom není pochyb), ale pokud jde o jeho tyranie při natáčení a jeho perfekcionalismus, která dováděla ostatní lidi k šílenství, tak zde najdeme jen pár odkazů, které toho moc nenabídnou. Škoda. I tak je to hodnotný dokument. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Lépe to snad ani natočit nešlo. Obrovský dokument o obrovské osobnosti světového filmu. Vyprávěno je krásně chronologicky od jeho nejstarších filmů. Vyprávěno je o nich tak poutavě, že na jednu stranu se těšíte z informací vám sdělených od Stanleyho přátel a spolupracovníků a na druhou stranu se těšíte na další film. V každé chvilce tohoto jedinečného dokumentu je znát pocta velkému člověku a nepřeberná úcta. Stanley se ve filmovém nebi musí z tohoto skvostu nepopsatelně radovat, stejně jako se radují jeho fanoušci. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Stanley Kubrick byl tak významným filmařem, že se jeho portrét nedal odbýt tradičním hodinovým medailonkem. A tvůrce tohoto dokumentu naštěstí nic nepodcenil: dostatečná stopáž mu dovolila věnovat se celému jeho životu, zařadit ukázky ze všech filmů a doplnit je vzpomínkami spolupracovníků, rodinných příslušníků i obdivovatelů z řad režisérských kolegů. Nenapadá mě nic, co by tu chybělo. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jako zasloužilý diletant historického vývoje filmových technik jsem se pro tentokrát rozhodl trochu vzdělat a patrně jsem si nemohl vybrat lépe. Filmy pana Kubricka mne vždy štvaly tím, že mi nešly samy naproti, ale musel jsem k nim složitě hledat cestu, což se mi zkrátka vždycky nepovedlo. Když jsem ale viděl jeho perfekcionismus, vizionářství a sílu svobodně tvořit, tak mi nezbývá než smeknout klobouček, zkompletovat tři dosud neviděné filmové zářezy z jeho tvorby a zkusit opětovně pochopit ty kousky, nad jejichž ubohostí jsem dosud naivně pociťoval intelektuální převahu. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama