Reklama

Reklama

Hornblower - Rovná šance

(TV film)
  • Velká Británie Hornblower: The Even Chance (více)

Obsahy(1)

Historicko - dobrodružná filmová séria životnej cesty Horatia Hornblowera, legendárneho britského dôstojníka, s vynikajúcim hereckým obsadením. Veľkolepé a výpravné ťaženia britského impéria nepoznali hranice. Práve naopak, neustále ich prekračovali. A v tom bol Hornblower lepší ako ktokoľvek iný. Už od verbovačky v prístavnom mestečku Portsmouth bolo jasné, že do služieb britskej armády vstupuje muž, na ktorého sa len tak ľahko nezabudne. A jeho kariéra je dostatočne bohatá na to, aby sa pri tom nikto nenudil. Vojny zúria všade na okolo a my sa staneme spoločníkmi jedného z najudatnejších dôstojníkov svojej doby... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (68)

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Hornblower - zrození :o). Takle by se to klidně mohlo jmenovat. Už je to spousty roků, co sem to sledoval v přímým přenosu v TV. Uplně sem na tenhle kousek zapomněl, ale nedávno sem viděl MAsters a Commander a to mi tohle připomnělo. A jo, je to piřád stejně poutavý jako za mlada. Sice poměrně obyčejný, ale fakt chytlavý. Záporak vostrej jako prase... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pánečku, toto bolo niečo neskutočne krásne, čo mňa ako milovníka historických filmov naplnilo chrochtajúcim blahom. Má to pútavý dobrodružný príbeh, výbornú zápletku, fantastických hercov, výpravu, kostýmy, no proste nie je tu ani jedna chybička krásy. Hornblower mi nedal ani na chvíľu vydýchnuť a ja som si tak tento námornícko-dobrodružný príbeh užíval plnými dúškami. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nevím kde vzal pisatel oficiálního distributorského obsahu, že Hornblower byl naverbován... Jeho otec, chudý avšak velmi zdatný lékař pomohl jednomu starému kapitánovi a s jeho pomocí se Hornblower dostal na plavčické poddůstojnické místo na HMS Justinian. Ta je v zátoce na kotvě stejně jako další britské lodě královského válečného námořnictva, protože se zrovna nikde neválčí. Ale naděje je na obzoru. Lůza lapila francouzského krále a chtějí jej popravit a z toho kyne naděje na pořádnou válku s republikánskou Francií! Jak víme z dějin, život Ludvíka XVI vyhasl pod quilotinou a Británie vstoupila do války s Francií. Hornblower se však cítí vázán povinností sloužit pod stařičkým kapitánem a odmítne sen každého mladého muže jít sloužit na válečkou fregatu. Tam šťastlivce, které nesmetou dělové salvy protivníka, kulky z mušket či nejsou probodnuti šavlí při bojích na palubách zahákovaných lodí čeká rychlé povyšování a dle hodnosti i procento kořisti ze vzdávajících se lodí a jejich zabaveného nákladu. Hornblower má navíc problémy se starším poddůstojníkem, který dle nepsaných práv staršího zkušenějšího lodníka tyranizuje a šikanuje poddůstojníky přičemž si právě nejvíce zasedne na Hornblowera. Jenže válka se na plno rozjíždí a na spory uvnitř mužstva nemá kapitán válečné fregaty kam Hornblower stejně nakonec nastoupí čas. ---- Všechny diváky tohoto období neznalé chci upozornit, že tady na lanech neskáče žádný Jack Sparrow, nejsou tu piráti ani korzárští kapitánové lemtající rum v Port Royale... Jedná se o konec osmnáctého století a začátek devatenáctého. Lodě Jejího veličenstav dominují oceánům všech moří. Británie je velmocí, kterou periodicky prudí Francie a také Španělsko... Moře křižují nejen nákladní škunery, ale i těžké válečné fregaty s několika patry dělových palub a stovkami vojáků na palubě... Hornblower je prý natočen podle některých okamžiků z života snad nejslavnějšího britského admirála Horatia Nelsona, který triumfoval vítězstvím v bitvě u Trafalgaru, kde se stal legendou a námořním bohem pro každého britského námořníka. V tomto filmu uvidíme jak to na válečných lodích chodilo, uvidíme brutální boje, kdy to lodě do sebe rvali salvami z děl paluba na palubě... Všechny postavy jsou typově naprosto dokonalé, Brita i Frantíka rozeznáte nejen podle dobových šatů, ale řekl bych i podle obličejů ! Jednoznačně pětihvězdičková záležitost! Pět salv s děl na levoboku! * * * * * Koho téma zaujalo a chce o Lordu Nelsonovi vědět více - dpopručuji k přečení knihu Moniky Bandasové - Horatio Nelson ! ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Hlásím se na palubě, pane........... První příběh ze série Hornblower, které momentálně čítá osm televizních filmů. Zde se poprvé setkáváme z praporčíkem Hornblowerem, v době, kdy mu je teprve sedmnáct let a naloďuje se na válečnou loď Indefatigable.. Poznáváme je první zkušenosti a nezdary. CITÁT - Poslouchejte rozkazy, plňte své povinnosti a nic zlého se vám nestane............... Jeho službu mu však velmi znepříjemňuje poručík Simpson, který ve své podstatě šikanuje celou posádku. Honrblower si užije díky jemu velké peklo. CITÁT - Přemýšlel jsem o smrti............. Simpson na delší čas mizí ze scény a Hornblower zbírá další zkušenosti. Po opětném setkání těchto dvou námořníků dochází k tragédii a konečnému zúčtování. CITÁT - Už nad námi nemáte žádné pravomoce............ Sice nejsou námořní bitvy dost propracované a vypadají jednoduše, ale i tak je to povedené dobrodružství. CITÁT - Vemte čluny a posbírejte přeživší......... Na televizní tvorbu je to nadprůměrné. ()

Shakeus 

všechny recenze uživatele

Nechci obviňovat tvůrce, tohoto jinak výborného televizního dobrodružného filmu, že by neměli základní znalosti o boji na moři během revolučních válek a historicko-technické chyby dělali schválně. Myslím, že se prostě natáčelo s tím, co bylo po ruce a k dispozici a i příběh byl sepsán tak, aby šlo o maximální dobrodružství. Problém tedy není s příběhem, vymýšlet se dá cokoliv a koneckonců scénář čerpal z knižní předlohy. Co mi ale lehce vadilo, že loď, na které se Horatio nacházel první část filmu, byla krásná 74 dělová řadová loď a uváděna zde byla jako bárka. Horší už bylo, když byla potopena! francouzskou lodí s pár děly, která poté prchala před Indy, což byla fregata s bezmála polovičkou děl než první Horatiova loď. Asi drobnost, ale já na to musel stále myslet. Více prostoru než jsem čekal, dostali i ostatní členové posádky a ne jen samotný Horatio, ale snad by to chtělo ještě maličko víc a naopak méně naivity. Potěšila i, na televizní film, zdařilá výprava. Takže pokud divák přivře oči a realitu na plátně přijme, vše ostatní je výborné a jedná se o znamenitý první díl, hádám dopředu, povedené série. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Speciálně pro tento seriál byla postavena loď s názvem „Grand Turk“ inspirovaná skutečnou lodí HMS Blandford. Na jedné straně byla natřena černou a na druhé červenou barvou, takže mohla sloužit jako britská nebo francouzská loď, v závislosti na úhlu, ze kterého byla točena. Dnes se tato loď nazývá Étoile du Roy (Královská hvězda) a je využívána zejména pro firemní akce a reklamní účely. (Untentrauer)
  • Natáčelo se v Turecku, na Ukrajině a v Portugalsku. (Terva)
  • Skutečná HMS Indefatigable byla spuštěna na vodu v prosinci 1794. Měla velmi dlouhou a impozantní kariéru pod spoustou skvělých velitelů. Nicméně prvním z nich byl opravdu i Sir Edward Pelew, kterého ve filmu hraje Robert Lindsay. (Untentrauer)

Reklama

Reklama