Reklama

Reklama

Ranhojič se odehrává v 11. století, veškeré antické poznatky ohledně medicíny jsou v Evropě zapomenuté, vládne zde temný středověk. Jedinou péči zajišťují potulní ranhojiči. Mladý Rob Cole má velmi zvláštní schopnost: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Po smrti obou rodičů se Roba ujímá právě jeden z potulných ranhojičů a během společných cest se z Roba stává jeho učedník. Touha po poznání a touha dozvědět se o lidském těle a jeho léčení co nejvíc žene nakonec Roba z malé anglické vesnice přes Konstantinopol až do dálné Persie. Snaží se nastoupit do lékařské školy slavného učence Aviceny a musí proto zatajit své křesťanství. Znovu a znovu riskuje mladý Rob Cole téměř vše, jen aby svou touhu po poznání uhasil a stal se skutečným léčitelem. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (637)

Yardak 

všechny recenze uživatele

Ranhojič je překrásná pohádka, která však i velmi dobře využívá historické reálie 11. století. Některé scény jsou naprosto fascinující (především lokace krajin). Philipp Stölzl a Hagen Bogdanski se vytáhli! Mladík Tom Payne naznačil, že je velice talentovaný, uvidíme, jak si povede dále...Ben a Stellan si odehráli to svoje:). Pohádkových 5 hvězd. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Šáha otvoríme a tú nemoc odstránime..." Nemci a skvelý histrocký veľkofilm? Veru tak. Film Ranhojič má veľmi bohatý a vrstevnatý príbeh a z bonusov na dvd sa dozviete, že by sa z neho dal kľudne urobiť i 10 dielny seriál. To súhlasím, ale filmy mám radšej. Dlhšia stopáž potvrdzuje slová o tom, že tu je o čom rozprávať. Úvod plný chudoby a špiny je točený zámerne vo vyblednutých farbách, no postupne ako sa presúvame na východ farieb výrazne pribúda. Mladý objav Tom Payne určite presvedčil mnohých a mám pocit, že je tu nová filmová hviezda. Ten chlapec rozhodne talent má. Ben Kingsley na rolu Ibn Sína prikývol bez toho, aby čítal scenár a ani sa mu nečudujem, pretože mu to perfektne sadlo. Hudba je nádherná, film pekne odsýpa a rozhodne som sa nenudil. Mám rád tieto historické príbehy a už dlho som si prial aby niekto pridal do filmu tému moru, hoci aj tu je to iba jedna z vedľajších liniek. Takto solídnym a výpravným dojmom na mňa naposledy zaúčinkovala Agora. Ranhojič je nefalšovaný a poctivo urobený historický veľkofilm aj keď občas pôsobí ako rozprávka a má pár chýb. Asi najväčšia je dorozumievanie angličtinou i tam, kde o nej v minulosti nemali ani šajnu...80%. ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Pocta středověké felčařině a Avicennovi mi tuze spravila chuť po sračkoidní Agoře. Fiktivní příběh Roba Colea, na jehož pozadí se setkáváme s historicky reálnými místy a postavami od Londýna až po Isfahán, je zpracovaný vizuálně dokonale, až jsem jen žasl, že něco podobného německou produkcí jest. Díky tomuto jsem si vzpomněl na kultovní Annaudovo Jméno růže, které se v mnohém dějově s Ranhojičem podobá, bohužel tady musím poukázat dementní množství tagů, kdy speciálně a nejen slovo "inkvizice" nemá u Ranhojiče co dělat. Herci, a tím nemyslím osvědčené kalibry, místy zaskřípnou, ale jinak parádní historický film, který, nebojím se říct, přes jistou dávku fikce nedělá kupodivu v dnešní době z islámu samý lajdy. Středověce drsné, špinavé, nemilosrdné, ale poučné a poutavé. Doporučuju! ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

"Because there is nothing to be afraid of. Death is merely a threshold we must all cross... into the silence, after the final heartbeat... drifting away with our final exhalation... into eternal peace..." Jeden z největších kinematografických zážitků vůbec. Neskutečně úžasně podaný a napsaný příběh (chvílema napětí jak prase, chvílema úžasný dialogy, ale ani jendu sekundu nuda), úchvatná výprava a herecké výkony, fantastická hudba a v neposlední řadě emoce, které se nesnaží tlačit na pilu, ale přicházejí a pozvolna zase odcházejí. Jako třešnička na dortu je neuvěřitelný krasavec Tom Payne, který je nejenom "hot person of the year" ale zároveň i skvělý herec. Zřejmě nejlepší evropský historický film všech dob. ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Přestože je Ranhojič čistě Německý film, Philipp Stolzl vsadil zejména na Anglické (Evropské) obsazení. Asi moc dobře ví, že němečtí antiherci z Kobry 11, Doktora z hor, Komisaře Rexe a Sestře Stefanie na takhle kvalitní snímek nestačí. I když, možná by zvládly ty nemocné a ani by se nemuseli trávit hromady času v maskérně, od přírody většina z nich vypadá jako by prodělali nějakou tu vážnou/smrtelnou nemoc... A za to mu opravdu děkuji, protože díky tomu jsem si Ranhojiče opravdu užil a nebojím se mu napálit plný počet sluncí. Za mě 85% ()

Galerie (69)

Zajímavosti (15)

  • Po premiére 25. decembra 2013 v nemeckých kinách sa film stal okamžite kasovým trhákom a producentom vyniesol Bogey Award za viac ako 1 000 návštevníkov na kópiu počas otváracieho víkendu a 1 milión návštevníkov za desať dní. (Arsenal83)
  • Televízna verzia je oproti kino verzii o 35 minút dlhšia, preto bola rozdelená na dve časti. (Arsenal83)
  • Vo filme často spomínaná postranná choroba boli bolestivé problémy so slepým črevom. V tej dobe stopercentne smrteľná choroba. (gogo76)

Reklama

Reklama