Reklama

Reklama

Ranhojič se odehrává v 11. století, veškeré antické poznatky ohledně medicíny jsou v Evropě zapomenuté, vládne zde temný středověk. Jedinou péči zajišťují potulní ranhojiči. Mladý Rob Cole má velmi zvláštní schopnost: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Po smrti obou rodičů se Roba ujímá právě jeden z potulných ranhojičů a během společných cest se z Roba stává jeho učedník. Touha po poznání a touha dozvědět se o lidském těle a jeho léčení co nejvíc žene nakonec Roba z malé anglické vesnice přes Konstantinopol až do dálné Persie. Snaží se nastoupit do lékařské školy slavného učence Aviceny a musí proto zatajit své křesťanství. Znovu a znovu riskuje mladý Rob Cole téměř vše, jen aby svou touhu po poznání uhasil a stal se skutečným léčitelem. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (637)

kulyk 

všechny recenze uživatele

Marně se snažím ujasnit si svou sexualitu a má ženskost leckdy vítězí, proto odkládám v podobné hebkorůžové dny Stelony i Árníky do šuplete k ostatním šidítkům a chci si prožít dojemné chvilky. Oh ano, miláčkové, politoval jsem nejednoho pacienta, kterému nebylo dáno dočkati se moderních výdobytků lékařské vědy, díky čemuž by zdechl po úspěšně provedené apendoktomii někde na Bulovce na příjmu, to vše krzevá týdny hnisající opomenutý peán, zašitý pod pupíkem namachrovaným šamanem. Chm. Dalo se na to dívat i bez lokální narkózy v čelním laloku. Pravda, Íbn Síná žil trošičku odlišný život, než jak jej pro ukojení svých potřeb vymalovali Gordon s Bergerem, ale to neva, protože byl musulman, je ťuhýček a... a... to máte za jedenácté září, ha! ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Ranhojič je překrásná pohádka, která však i velmi dobře využívá historické reálie 11. století. Některé scény jsou naprosto fascinující (především lokace krajin). Philipp Stölzl a Hagen Bogdanski se vytáhli! Mladík Tom Payne naznačil, že je velice talentovaný, uvidíme, jak si povede dále...Ben a Stellan si odehráli to svoje:). Pohádkových 5 hvězd. ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

"Zbláznili jste se?" "Jo, všichni jsme se tu tak trochu zbláznili. A ty jsi další na řadě!" Film o těch, kteří život prodlužují, ale i o těch, kteří život zkracují. Film, který je tragicky předvídatelný, nicméně tak sympatický, že mu to odpustíte. Víc klišé pohromadě si snad nelze ani přát. Jenže se to celé tváří tak upřímně, že chtě nechtě odpouštím. Jako pohádka pro dospělé fajn. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Klidně to mohlo být o hodinu kratší, ale co je hodina oproti ročnímu putování napříč kontinenty za vzděláním, nemluvě o dnešním srovnání v řádu několika hodin. Kam až se za 10 století posunula civilizace v technice a ve vědě, tam zamrzla ve víře, respektive šíření náboženství. Že se tehdejší neznalost sváděla na Boha v dobrém i zlém chápu, že se vedly války o území a moc ve jménu Krista, Aláha a i jiného Boha, je historicky doloženo. Proč se ale toto dogma nemění ani dnes, to už je s podivem. Bohužel. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA Tržby Celosvetovo $56,266,000▐ na Nemeckú produkciu veľmi slušná výprava, škoda že nebol o kúsok zručnejší režisér, film má takmer nádych a lá Kráľovstvo nebeské /60%/ ()

Galerie (69)

Zajímavosti (15)

  • Film se odehrává v 11. století, době hlubokého středověku. Hlavní hrdina se v něm v orientu potýká s černou smrtí, nazvanou epidemií moru. Ovšem Černá smrt poprvé zasáhla svět až ve 14. století, přesněji v letech 1347-1353, a byla začátkem konce doby, kterou dnes označujeme jako středověk. Ve filmu Ranhojič tedy jde nejspíše o Dýmějový mor, který přenášely blechy z krys na lidi. Černá smrt podle některých vědeckých teorií byla zmutovaná verze dýmějového moru a nebezpečnějšího plicního moru. (Nach)
  • The Hollywood Reporter napísal: "Ambiciózny a nádherne natočený dobový film odohrávajúci sa v Perzii 11. storočia, ktorý sa väčšinou vyhýba nezmyselným CGI bitkám, ak nie všetkým dobovým filmovým klišé." (Arsenal83)
  • Stejnojmenná kniha Noaha Gordona, podle které je film natočen, se v roce 1999 na Madridském knižním veletrhu dostala do desítky nejčtenějších knih. (Terva)

Reklama

Reklama