Reklama

Reklama

Ranhojič se odehrává v 11. století, veškeré antické poznatky ohledně medicíny jsou v Evropě zapomenuté, vládne zde temný středověk. Jedinou péči zajišťují potulní ranhojiči. Mladý Rob Cole má velmi zvláštní schopnost: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Po smrti obou rodičů se Roba ujímá právě jeden z potulných ranhojičů a během společných cest se z Roba stává jeho učedník. Touha po poznání a touha dozvědět se o lidském těle a jeho léčení co nejvíc žene nakonec Roba z malé anglické vesnice přes Konstantinopol až do dálné Persie. Snaží se nastoupit do lékařské školy slavného učence Aviceny a musí proto zatajit své křesťanství. Znovu a znovu riskuje mladý Rob Cole téměř vše, jen aby svou touhu po poznání uhasil a stal se skutečným léčitelem. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (637)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době film, který mě dostal na kolena. Sledovala jsem napínavý příběh kluka, který si jako spousta jiných dětí zažil své peklo. Přesto se nevzdal a jako už dospělý a se vzácným darem vycítit smrt dotekem, pustil se na tehdejší kraj světa do Persie, chtíc se učit od věhlasného nejuznávanějšího mistra ranhojiče Ibn Sina. Tisíceré díky za Bena Kingsleye, na něj je tak úžasný pohled ... jeho osobnost vyzařuje opravdovou vnitřní sílu a hrdost, se kterou dokázal zahrát židovského Hakima. Touhu po vědění nikdo nezastaví a v době, kdy člověk nevěděl o sobě vůbec nic tak se nedivím, že to anglického holiče přivedlo na myšlenku potají otevřít tělo zemřelého a vše si důkladně prohlédnout a zakreslit. Ten pohled do otevřeného hrudníku jsem si vychutnávala a říkala jsem si, kolika lidem se z těchto natvrdo zobrazených filmových scén v kině udělalo blbě. No jsem skutečně ráda, že v té době nežiji. Zároveň vyzdvihuji ženiální soundtrack, Němci se komplexně opravdu vytáhli a já před nimi smekám svůj virtuální klobouk. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Dnes asi každý ví, jak má vypadat bestseller a jak kasovní trhák. Vybere se zajímavý motiv, vymyslí se atraktivní hlavní hrdina, přidá milostná zápletka, trochu dobové atmosféry a máme to na světě. Připadám si trochu, jako by mi někdo předváděl kouzelnické triky, které důvěrně znám. Pak už záleží jen na mě, jestli se chci bavit nebo se budu dotyčnému dívat pod ruce, jestli je dostatečně šikovný. Ranhojič přesně odpovídá oblíbenému scénáři, v ničem se nevymyká. Ukazuje právě takovou podívanou, jakou divák očekává. Všechno je na svém místě - hvězdné obsazení, zápletka i rozuzlení, odpovídající muzika... Dobové reálie jsou barometrem odvahy, kdo si jak věřil a kolik troufl do filmu zainvestovat. Příběh nemusí být pravidivý ani věrohodný, ale musí zaujmou a dojmout dostatek pokud možno platících diváků. Nejsem většinový divák, nevadí mi chudší výprava, ale nebaví mě dívat se na filmy, podobající se těm, které jsem už někdy viděla. Ranhojč je příjemná podívaná, která neurazí, mnohým se bude líbit, ale nepřinese nic nového. Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Hmm... Ranhojič? No to mi teda vyhonič... Potřebuju předat hodně léčitelský energie na to, abych přežil podobný ejakuláty jako tento. Fakt nevím kdo je tu zvědavej na brutální story o léčebných metodách v 11 století. Jo aha 78%?! A to jako really??? No dobře jak chcete mě je to u řitě. Ne nadarmo si všímám, že ty nejvíc proserový filmy o ničem z poslední doby točí buď ťamani nebo evropani. Tím netvrdím, že pudu, nacpu si émerickou hvězdnatou vlajku do prdele a pak jí políbím. To určitě ne, ale u jejich filmů aspoň člověk, tak nějak ví co čekat, ale není nic horšího než tyhle mrdky který provází pověst velkýho díla který zabodovalo na tom či onom prestižním festivalu. To je fuck. Tyhle festivaly totiž stejně pořádají pro ufony a ne pro normální diváky. Ona snad tahle trapná 150minutová rádoby historická nuda časem trochu spadne. Nezbývá než doufat. Já tentokrát tu hvězdici neudílím filmu, ten je bez jakýchkoliv pochybností na odpad, ale sám sobě za to, že jsem přežil a nepotřebuju nějakýho toho ranhoniče aby mě ošetřil.10% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,RANHOJIČ COLE SE NA VÁS PŘIJDE PODÍVAT KAŽDÝ VEČER. A KDYŽ CHCETE, TAK ŽONGLUJE A VYPRÁVÍ ÚŽASNÉ PŘÍBĚHY. O LVECH A KONÍCH S VELKÝMI HRBY NA ZÁDECH. A O SOKOLECH, KTEŘÍ MOHOU ZOBÁKEM PRORAZIT LEBKU....“ /// Tož, to tenkrát bylo všechno v rukách Božích. A když jste měli touhu vědět, a trochu pozměnit ten Boží osud, museli jste… tak jako Rob… Poslyšte příběh, během kterýho vás ani nenapadne přemejšlet, jak to, že všichni mluvěj anglicky (tak dobře… ale jen trošičku!). Historická pohádka, na kterou se dobře kouká, neunavuje romantikou, prázdnejma řečma, ničím nevydírá a na to, že se jedná o léčitelství, udržuje (díky Perskému Isfahánu) zvláštní napětí. A i když dávám ,,jen“ 4*, s úctou budu vzpomínat nejen na Avicenna Bena Kingsleye, ale i na odvahu, se kterou se Němci do tohodle zpracování pustili. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennej román, kterej v roce 1986 napsal Noah Gordon, číst nebudu. 2.) Zajímám se o operace slepáku. 3.) Thx za titule ,,re_flecto“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Trochu málo známy a predsa výnimočný historický film s vysokou stopážou, ktorá však nenudí. Dostávame sa do čias, kedy v Európe boli choroby riešené amputáciou hrdzavou pílkou a ako narkóza bol dobrý i buchnát kyjakom s trochou vína pre postihnutého. A pritom na Blízkom východe už Arabi dávno poznali zákutia lekárskej vedy. Dnes už príde smiešne, že človek z Anglicka cestoval do dnešného Iránu jeden celý rok, aj tu vidíme, kde sa svet nachádzal pred 1000 rokmi. Film je pomalý, v celku pokojný, priam na mieru ušitý Benovi Kingsleymu, ktorý ako by tu pokračoval vo svojej role Gándhího. Historickú presnosť nečakajte, ide o fikciu. Vysoko hodnotím i hudbu. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (15)

  • Keď sa Rob Cole (Tom Payne) vráti do Anglicka, založí nemocnicu. V skutočnosti sa tak stalo až 300 rokov po ére zobrazenej vo filme. (Arsenal83)
  • Stejnojmenná kniha Noaha Gordona, podle které je film natočen, se v roce 1999 na Madridském knižním veletrhu dostala do desítky nejčtenějších knih. (Terva)
  • Operace šedého zákalu byla v 11. století opravdu možná. První spis Sushruta Samhita vypovídající o metodách a nástrojích operace šedého zákalu a dalších oftalmologických vadách se datuje do 5. století našeho letopočtu v Indii, kde lékař Sushrut působil. (Nach)

Reklama

Reklama