Reklama

Reklama

Camp X-ray

(festivalový název)
  • USA Camp X-Ray
Trailer

Obsahy(1)

Poté, co Cole utekla z dusivého maloměsta do armády, doufala v to, že bude odvelena do Iráku. Místo toho je ale poslána do Guantanama. Setkává se s nenávistí a násilím od muslimských mužů, nad kterými má dohled. Cole naváže zvláštní přátelství s Alim, který je ve věznici na osm let. (Ajjinka)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

Fancipal 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi hlavní myšlenka filmu, který by ještě před pár lety horko těžko hledal cestu na filmové plátno, protože nádherně ukazuje to, co bylo v pozářijové americké zahraniční politice špatně. Nelidské zacházení může mít mnoho podob a nepotřebujeme k němu nutně násilí a nátlak. Pošlapat lidskou důstojnost lze i jednodušším způsobem. Seberte člověku všechnu naději na světlý zítřek a po nějaké době ho připravíte o veškerou vůli do života. Po celou dobu sledování filmu se mi v hlavě honila otázka, co lze vlastně ještě nazývat životem? Odpověď na to má každý svou, ale život v kleci bez jakékoliv kontroly a svobodné vůle je podle mě hluboko pod tou hranicí. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Bůh žehnej všemocné Americe. Boj proti démonům terorismu vs. sedmé dobrodružství Harryho Pottera. I v nelidských podmínkách se dá podle debutujícího tvůrce Petera Sattlera najít trochu té humánnosti. Ti, které téma zajímá, budou zřejmě ujíždět na permanentním šmírovacím obcházení průhledů do cel (v moderní americké základně na Kubě neměly kamery?), ostatní tenhle matný příběh ze zadržovacího tábora nestrhne. Sattler navíc zamýšlel, že hlavní postava bude muž. Tak to už opravdu nevím, v čem by tkvěla alespoň nějaká zajímavost. Ve scénáři je navíc poměrně dost nepřesností, vojín Cole něco pronese, ale o půl hodiny později to svým způsobem popře. Po projekci toho ve mně zbylo pramálo. ()

Reklama

Aknah 

všechny recenze uživatele

Hodně kontroverzní téma, což mě baví... Po shlédnutí jsem dost přemejšlela, jestli si to zaslouží 4* nebo míň, nebo jak. Nejen,že mám hrozně ráda Kristen Stewart a nechápu, že někdo může tvrdit, že tady nehrála. Když to co předvedla, ještě nepředvedla. Každopádně k samotnýmu tématu - rozhodně zajímavá volba, ale zároveň trošku bič na režiséra - protože kritika je logicky velká. Já obecně nemám ráda globalizaci čehokoliv, házení určitých lidí/národu do jednoho pytle, ačkoli to sama někdy dělám, tak to nerada slyšim, proto jsem měla cítění pro situaci i hlavní hrdinku. Furt jsem člověk z masa a kostí a mám srdce. Jinak symboličtější konec asi dát nemohli. Nádhera. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Americká palba do vlastních řad. Tentokrát si sebemrskači vzali na paškál vězeňské komplexy pro ručníkáře a dopadlo to špatně. Copak to prostředí kriminálu, to bylo docela fajn, stejně jako rutina, kterou tamní práce obnáší. Ale příběh sám, kdy se unylá vojanda začne zbližovat s jedním ze zabásnutých prostěradel, to byla tragédie. Když to shrnu, tak si její sympatie získá tím, že po ní mrskne kelímek sraček. mě tohle někdo udělat, tak dostává sodu až do konce svého pobytu. Zkrátka té náhlé erupci citů neuvěří nikdo, kdo má všech pět pohromadě. Dalším úletem bylo obsazení Kristen Stewart. Neříkám, že ta holka neumí hrát, ale jestli se na něco nehodí, tak je to vojačka házející drsné ksichty. Její výkon byl spíše parodický. Amíci by to v tomhle ohledu se sebekritikou neměli přehánět, protože jak pravil jeden z agentů Mossadu, když omylem zabili jiný cíl: "Mrtvý Arab, dobrý Arab." 30% ()

Lyli 

všechny recenze uživatele

Alibaba si našel kamarádku. Cesta to nebyla lehká, protože celých 8 let vídal jen samé chlapce plné nepochopení a neznalosti Harryho Trotla. Pak se to stalo, a přišla ona. Bruneta, které kvůli barvosleposti, říkal blondýno. Dívka, která taky neznala Trotla, ale měla hluboké oči plné slz a pochopení. To ho nejspíš dost bralo...no, není se čemu divit. Byli dost kamarádi, aby jí koktejlem z hoven polil jen jednou, aby jí dal svou těžce ukrytou kudličku a neřízl jí přitom žílu. Bylo to krásné...tolik lásky. Jenže ona šla dál, nejspíš zabíjet nějaké jeho krajany, a on seděl v krimu...asi až do konce světa. No, a v závěru jsem bulela s nima. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (12)

  • Scény z věznice se natáčely ve Fred C. Nelles Youth Correctional Facility ve Whittier v Californii, v bývalém nápravném zařízení pro mladistvé. (Ajjinka)
  • Režisér Peter Sattler, který napsal i scénář, původně zamýšlel, že postava Amy Cole (Kristen Stewart) bude muž. Hlavní postavu změnil v ženu v době, kdy jeho manželka čekala jejich prvorozenou dceru. (Ajjinka)

Reklama

Reklama