Reklama

Reklama

Johnny Cash: Hurt

(hudební videoklip)
Hudební / Krátkometrážní
USA, 2007, 4 min

Obsahy(1)

Skladba Hurt od Johnnyho Casha, ktorú pôvodne naspievala kapela Nine Inch Nails (NIN) a uverejnila v albume "The Downward Spiral" (1994). (metal.storm)

Recenze (19)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Nádherná skladba, která pro spoustu lidí dostala zcela nový význam, když zazněla ve filmu Logan. Dokonalá pocta jednomu z nejdrsnějších Marvelovských charakterů. ()

Reklama

L.E.O 

všechny recenze uživatele

Ať už režijí, zpěvu Johnnyho Cashe, hudbou nebo textu, velmi emotivní píseň. Videoklip má několik flashbacku, ale slouží to jako ne jen pro emotivnost pro fanoušky, ale může to fungovat i jako památka pro Chashovu rodinu a myslím si že to se povedlo 1000%. Mark Romanek se nebojí pohrát  si i s myšlenkou že vše bohužel jednou končí a tak nám tu nabízí dlouho opuštěné muzeum a použil to proto to využil proto aby to podtrhlo tu emotivnost a i tu zmíněnou myšlenku, což na jedničku (nemluvě o tom, se ve střižně rozhodli skoro na konci Cashův hlas poupravit, aby to ještě emočně povýšilo). Když mnozí uviděli včetně Trenta Reznora (který napsal text pro jeho kapelu), nelze se divit že všichni považují tuto píseň (a možná i videoklip) za ten vůbec nejemotivnější píseň co kdy to stvořil, čemuž podporuje fakt, že zmíněný Trent Reznor prohlásil že už to nepovažuje za svojí píseň.Johnny Cash jako legendární zpěvák si zasloužil jak pořádnou píseň tak i rozlučku a tu taky dostal. ()

dan4815 

všechny recenze uživatele

Z mnohých anket a zkoumání vyšlo najevo, že tento klip je nejemotivnějším hudebním klipem vůbec. Nejspíše by cover verze Hurt a videoklip v podání Cashe vůbec nevzniklo. Trent Reznor z NIN byl ale přemluven k tomu, aby Cash mohl použít jejich skladbu. Muzeum Cashe (které se ukázalo ve videoklipu) bylo dlouho zavřené a zanedbávané, a tak režiséra napadlo, že to podtrhuje emotivnost celého videoklipu - podle slov režiséra to byla ukázka toho, že Cash již několik let není na tom zdravotně dobře a chtěl tak upřímně ukázat, že vše končí. Nedlouho po dotočení videoklipu zemřel, udělal tímto nejemotivnější tečku za svým životem a velkolepým životním a uměleckým dílem. Obvykle jsou mi životy jiných lidí asi tak ukradené, jako snědým spoluobčanům práce. Cash byl člověk, jehož život byl divoký, cynický a... na sklonku svého života se nad tím vším zamyslel. V této skladbě a ve videoklipu lze vidět Johnnyho jinak než jak jej známe. Úcta ke svému životu mu byla v některých chvílích své mladické nerozvážnosti cizí, ale tady ukázal, že si je plně vědom, že jeho život byl výjimečnější. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Reznor jako kdyby tuhle píseň pro Cashe stvořil. Původně neplánovaná symbióza díla a interpreta je dokonalým epilogem života legendárního zpěváka. Emoce, úcta, absolutno. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (3)

  • Videoklip byl celosvětovým internetovým portálem NME.COM zvolen jako nejlepší hudební videoklip všech dob. (Beckett51)
  • Hudební producent Rick Rubin hledal emotivní píseň pro Johnnyho Cashe. Vybral „Hurt“ od Trenta Reznora. Doufal, že se Cash dostane hluboko do svých emocí a tím se otevře. Zpočátku zpěvák nevěřil této skladbě, neboť si myslel, že to není jeho styl. Po čtyřech úspěšných albech s Rubinem ale Cash důvěřoval jeho instinktům. Producent sjednal spolupráci s tvůrcem originální písně. Reznor měl pochybnosti, později prohlásil, že když slyšel svou píseň v podání Cashe, cítil se, jako by někdo cizí líbal jeho přítelkyni. Situaci změnil videoklip v režii Marka Romanka, který chtěl podtrhnout Cashův život. Archivní záběry energického mladého Cashe spletené mezi obrazy ovoce a květin v rozkladu střídají scény s chřadnoucím umělcem v zavřeném a zapomenutém muzeu. Symbolicky ukazují Cashe v rozkvětu, ale také chřadnoucí zpěvákův život. Rubin později řekl, že byly chvíle, kdy Cash zněl zlomeně. Když Reznor poprvé uviděl videoklip, začal plakat stejně tak, jako mnoho kritiků. Později prohlásil: „Tato píseň už není moje.“ (dan4815)

Reklama

Reklama