Reklama

Reklama

Moje léto v Provence

  • Francie Avis de mistral (více)
Trailer 2

Paul (Jean Reno) je svérázný provensálský farmář. Miluje své olivovníky a stejně tak i víno a pastis. S dcerou se rozhádal před lety a svá vnoučata nikdy neviděl. Teď, když se dcera rozvádí, její matka se rozhodne, že navzdory Paulově paličatosti přiveze na prázdniny jejich vnoučata: pubertální Adriena a Lenu a jejich malého bratříčka Théa, který je od narození hluchý. Puberťáci od počátku dávají nepokrytě najevo svou nechuť vůči venkovu a dědovi. Zato Théo, nádherný a milý chlapec, si Paula úplně podmaní. Ten mu ukazuje své království – olivovníky a všechno, co má rád. Provensálské slunce, stejně jako vůně a krajina dokáží zlomit zlobu i křivdu, a možná že jsou lidé víc ochotni nalézt k sobě cestu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (99)

U_S_O 

všechny recenze uživatele

Pohodová rodinná komédia, ktorá mi strašne pripomínala české rodinné filmy. V hlavných úlohách by som si kľudne vedel predstaviť ako prarodičov napríklad Zdeňka Svěráka a Emíliu Vášáryovú a ako ich vnúčatá Terezu Voříškovú, Jiřího Mádla "za mlada", plus nejakú detskú hviezdičku ako ich nemého súrodenca. Každopádne, vytvoriť také nádherné prostredie francúzskeho videka s olivovými hájmi a pieskovými plážami by už bolo v našich končinách ťažšie, ale predsa len každý kraj, aj ten český, má svoje čaro. Francúzi to teda zvládli na výbornú, či už po stránke hereckého obsadenia, príbehu, lokácií aj hudby. PS: začal som prekladať titulky, takže kto by mal záujem, sledujte môj profil, kde dám potom odkaz na stiahnutie :) ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Nádherný, lidský film. Neskutečně příjemné překvapení. Když vidím "romantický, rodinný", tak se do toho většinou moc nehrnu, resp. se takovým záležitostem na základě mnoha předešlých, často velmi nedobrých zkušeností programově vyhýbám. Moje léto v Provence jsem chtěl porovnat s příšernými Prázdninami v Provence, proto ode mě dostalo šanci. A rozhodně nelituju. Jestli něčeho, pak jedině toho, že jsme my Češi v místě, kde se urodil mimo jiné třeba právě tento film, natočili tu ohavnou sračku. Zasaďte (zkuste si představit) ty tři mladý trosky z Prázdnin v Provence do Mého léta a teprve si uvědomíte, jak byl ten náš, český film z tohoto prostředí neskutečně ubohý. Přitom mohl být podobně krásný. Moc to nechtělo, o třetinu se v Provence postará genius loci. ()

Reklama

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Nechápu, že tahle pohodová francouzská komedie v naší kotlině tak neskutečně prošuměla. Před sebou totiž máte klasický případ pohodového filmu o ničem a zároveň o všem. Jasně, na tomhle místě vás nečeká žádné překvapení. Jean Reno bude necelé dvě hodiny roztávat a nakonec vám ukápne slza. Jenomže se u toho bude pít víno, zpívat, jezdit na motorkách, balit atraktivní zmrzlinářky a filozofovat o životě. Samotná francouzská oblast vám během toho všeho stihne učarovat takovým stylem, že se přestanete divit Kotkovi, Prachařovi a spol. Ti se (jistě nejenom na základě tohoto filmu) rozhodli odjet na prázdniny do Provence, natočit u toho film a pořádně si to tam užít. Škoda, že za ten film pak vybírali peníze v kinech. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Prý sem píšu málo, tak bych rád doporušil tuhle fajn rodinnou verzi Dobrého Ročníku s Jeanem Renem. Nevýhodou tohodle filmu, že v něm až na jednu pětiminutovou pseudozápletku o nic nejde. Výhodou tohodle filmu je, že v něm až na jednu pětiminutovou pseudozápletku o nic nejde. Moc mne bavila linka s pseudo hipster eko teroristkou, která poprvé vyjede z města do přírody. JInak to moc fajn plynulo do závěru přes různé odbočky s konfliktem generací a pomrknutím na Malenu a jiné klasiky. U lehčejšího filmu jsem si asi ještě nepřál prequel. *:))* Není to geniální ani omylem, ale moc fajn na 9/10 stačí u francouzské verze Jak vytrhnout velrybě stoličku naprosto bez pochyby. Alespoň u mne. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Název ne zrovna moc vydařeného rodinného filmu slibuje léto v Provence. Jedinečná vangoghovská atmosféra plná barev slunečnic a Valensolských levandulových polí, křivolaké cestičky lemované platany, jihoevropské opuncie, kaktusy, agáve a aloe, osamělé pinie a cypřiše, exotické palmy, mimózy, eukalypty, sukulenty. Svahy Grasse poseté růžemi, jasmínem, fialkami, karafiáty, maquis provoněný bazalkou, vavřínem, estragonem, tymiánem, fenyklem, oreganem a rozmarýnem. Tak z toho všeho v tomto filmu nakonec zůstalo jen: slunce, seno a Reno. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (3)

  • Stejně jako filmový Theo i jeho představitel Lucas Pélissier je od narození hluchý a s rodiči i se štábem se domlouvá pomocí znakové řeči. (Ganka)
  • Časté odrůdy olivovníků v Provence jsou salonenque, aglandau, grossane a verdale. Některým stačí opylování větrem mistral (je to místní název z Francie pro vítr zvaný bóra ), jako i druhu, o který se jedná v tomto filmu. Proto, pokud je nedostatek tohoto větru, není u některých druhů úroda. Na druhou stranu například jiná místní odrůda moulin du Calanquet je na tyto větry náchylná a i její název vychází z provensálského slova Calan, což označuje skálu, která poskytuje úkryt právě před větrem mistral. (Jamal)
  • Mistral je název pro místní vítr bóra. Jméno mistral pochází z dialektu Languedoc a znamená mistrovský. Je to silný, studený, severozápadní vítr, který vane z jižní Francie. Někdy dosahuje 185 km/h. O tom, že jsou Francouzi na tento typ větru pyšní a rádi ho používají k označování různých produktů, svědčí mnohé, například že oleje obsahují název Mistral olive oil, což může být trošku dvojsmyslem, kdy to znamená jak mistrovské (pochází z dialektu Languedoc ), ale také právě místní vítr, stejně tak např. název Mistral je nejmodernější třída vrtulníkových výsadkových a velitelských lodí francouzského námořnictva. (Jamal)

Reklama

Reklama