Reklama

Reklama

X+Y

  • Velká Británie X Plus Y (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Nathan (Asa Butterfield) je matematický génius. Jenže jeho genialita mu brání v normálním životě. Má neustále problémy s okolím. Zejména je pořád v rozporu se svou matkou. Pod vedením nekonvenčního, anarchisticky vyhlížejícího učitele se přihlásí na Matematickou olympiádu, kde má soutěžit za Velkou Británii. Jenže jen cesta na soutěž mu přinese spoustu problémů k řešení. (Terva)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (92)

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Matiku nesnáším , a asociální autisty taky. V tomhle filmu je obojí a ani to není zrovna komedie , ale po pomalém rozjezdu jde děj přeci jen víc do hloubky. Vztahy a rodina se řeší trochu zvláštním tempem především díky hlavnímu hrdinovi , naštěstí to trochu rozbíjí vtipný učitel a hlavně skvělá Sally Hawkins, která má jeden z nejkrásnějších úsměvů co na plátně můžete vidět. Ve výsledku je to zajímavé a ač to rozhodně není film na nedělní odpoledne , nenudil jsem se. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborná dráma o výnimočnom, autistickom chalanovi, ktorého jedinou istotou v živote sa stala matematika. Ale len do chvíle, keď mu do jeho sveta vstúpi dievča... Viac sa mi páčili tie scénky a časti filmu, kde hrala prím matematika a Nathanova osobná dráma, ktorá vyplynula nielen z jeho choroby, ale aj z rodinnej tragédie (strata otca). Keď stratí autista jediného človeka, ku ktorému ako tak lipne a dokáže tým k nemu aspoň trocha premôcť svoje asociálne správanie, tak to je hotová tragédia. Avšak potom keď sa do toho zamontovala láska, tak to už nebolo ono, film sa prehupol viac do romantickej časti, ktorá ma až tak neoslovila. A záver som si tiež predstavoval trochu inak. K filmovému spracovaniu nemám výhrady, divácky atraktívne a s výborným hereckým výkonom A. Butterfielda. 70/100 ()

Reklama

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Krásný citlivý film, který není ušitý podle tradičního klišé (což některým zdejším komentátorům vadi:)) Já naopak jsem za to vděčná, a ačkoli jsem sama spíše nenadaný asperger, uznávám, že pro život je ono explicitně v názvu uvedené X+Y bezkonkurenčně nejzásadnější. Jednotlivým charakterům se povedlo, že mě něčím oslovily, něčím, co jsem sama zažila, ať je to Nathan, jeho matka nebo učitel Humphreys. Zmínky o hudební matematice a o kráse matematiky jsem ocenila a nastíněné příklady hrozily vtáhnout moji mysl do zapovězených rájů, kde je všechno včetně chaosu nádherné srovnané, krystalicky jasné a čisté. Kdyby toho ve filmu bylo víc, kdo ví, kam by se moje mysl zatoulala a zdali by se ještě vrátila:))) Film jsem našla díky Asovi, kterého miluju jako starej pedofil, protože už od jeho dětských let a nutno podotknout, že sice pořádně vyrostl, ale svůj bledě modrej bezelstnej kukuč neztratil. Uvidíme, jak se bude vyvíjet dál, má moje veškeré sympatie. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* poněkud intelektuální drama, u které se nemusím stydět, že valné většině matematických výrazů nerozumím a asi to bude stejné i u Vás :-). Filmy o autistech jsou docela populární, ale tento je trošku jiný a není tak podbízivý a neveze se na vlně sentimentality. Docela citlivě ukazuje jak to mají hlavně těžké rodiče a lidi, co s nimi pracují. Je natočený s nadhledem, takže se najdou i humornější situace. Pro mě to byl dobrý tip a koho zaujalo dané téma, tak můžu doporučit. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Klobúk dolu pred mladým Asa Butterfieldom, naozaj svoju úlohu geniálneho autistického mladíka zvládol na výbornú. Rozhodne teda v tých polohách, ktoté nám boli ukázané. Otázkou je prečo obchádzali jeho afektívne stavy a záchvaty. Škoda, že boli len slovne popisované, či sa skončili skôr ako začali. Predsa len by to bolo zaujímavé a hlavne by film možno nepôsobil v konečnom výsledku takým rozprávkovým dojmom. Záver bol síce fajn, ale naozaj by to nešlo bez toho klišé? Pokazilo mi to dosť výrazne celkový dojem, ktorý by ale asi napriek tomu hranicu priemeru nepreskočil. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (5)

  • Film měl premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu dne 5. září 2014. (Terva)
  • Film byl převážně psán na motivy života matematika Daniela Lightwinga. (AAnubis)

Reklama

Reklama