Vojáček
Drama / Krimi / Romantický
Francie, 1963, 88 min
Jean-Luc GodardHrají:
Michel Subor, Anna Karina, Jean-Luc GodardPlakáty
Děj tohoto Godardova „politického filmu“ se odehrává na pozadí francouzských dějin 50. a 60. let dvacátého století, kdy se začala pomalu ale jistě hroutit francouzská koloniální nadvláda nad asijskými a africkými státy. Vojáčkem je zde mládenec Bruno Forrestier (Michel Subor), který pro nezájem o účast ve válečných šarvátkách zběhl z francouzské armády a uprchl před vojenským soudem do neutrální Ženevy. Bruno by zde rád žil nový život se svými dvěma láskami – s fotografováním (odtud Godardův citát "fotografie je pravda a film je pravda čtyřiadvacetkrát za vteřinu") a nahodilou známostí Veronikou. Jenže právě pro minulost profesionáloního vojáka je coby vhodný kandidát kontaktován alžírskými povstalci, připravujícími revoluci za setřesení francouzské diktatury a za nezávislost své země, aby spáchal atentát na francouzského šéfa protipovstalecké komise Palivodu. Bruno pochopitelně odmítá a militantním povstalcům tak nezbývá, než „svého muže“ o nutnosti splnění úkolu přesvědčit donucovacími prostředky. "Vojáček" se dotýká tématu násilného prosakování vysokých politických zájmů do životů obyčejných jednotlivců, kteří nechtějí mít s politikou nic společného, kteří by se spíše rádi věnovali svému neangažovanému bytí. (Renesco)
Vitex
Film byl natočen už v roce 1960 (je to tedy Godardův druhý celovečerní snímek), ale byl ve Francii po tři roky zakázán. Skvělá práce se zvukem, naprosto se nesnažící o obvyklou iluzi právě se dějící skutečnosti.(17.3.2008)
Crocuta
Syrový, nervydrásající snímek s uhrančivou atmosférou.(30.7.2007)
borsalino
Hodně silný snímek, který mě donutil k zamyšlení. Za nejvíc neuvěřitelné považuji to, že Gorad toto téma ukázal bez obalu světu již v roce 1963. Jaké jsou dnešní metody se nechci ani ptát. Film je nebezpečný tím, že Vám vezme další díl z porce ideálů a nahradí jej "vyššími zájmy".(24.10.2011)
Toj
Odvážný film, nijak mě nepřekvapuje, že byl zakázán. Válka, nájemné vraždy, mučení, střety ideologií a rozhovory o umění - filmu. Přestože vyprávění a některé stylistické postupy jsou tradičně nekonvenční (autorův rukopis je znát), tak bych řekl, že se jedná o docela formálně umírněného a srozumitelného Godarda. Filmu není mnoho co vytknout. Mě osobně téma trochu míjelo (už kvůli tomu, že tomu konfliktu příliš nerozumím) a pacifismus si do hlavy vtloukat nemusím, ten už tam je. ;)(8.10.2010)
kobejn
Godardův film, když byl ještě srozumitelný a divákům přístupný.(9.5.2008)
Snorlax
Snad nejsrozumitelnější Godardův film s množstvím hlubokých myšlenek. První půlka trochu nuda, ale druhá to plně vynahradí. Řekla bych, že na Vojáčka by se mohli s chutí podívat i zarytí odpůrci Godarda.(9.7.2011)
ad
Wow, tak tenhle film ve mně bude ještě pořádnou chvíli rezonovat!!! Takový zážitek jsem popravdě ani nečekal.. Ono se toho zpočátku ani tak moc neděje, postavy mluví tajuplně o věcech, která zprvu nedávají smysl, ale jak do sebe začne vše zapadat, dostává film na neuvěřitelné síle a dojde i na proslulé mrazení v zádech... O čem tedy Vojáček je? Hmmm... Možná o mučení, jak psychickém, tak fyzickém... Nebo o lidské nesvéprávnosti a manipulovatelnosti, nebo o smutně vykoupeném dospívání jednoho člověka, který byl zmaten nesmyslným světem okolo něj plným idejí a prázdných frází... Nebo je to prostě jen romantický příběh, vystřižený podle klasické tragédie (muž a žena z různých zemí, které spolu vedou tajnou válku - ten Shakespeare je snad všude)... Možná od všeho trošku, ale určitě je to veliký filmový zážitek, ke kterému se trochu hodí i ten již dnes trochu zpopularizovaný přípomen "noir"... TO F1 : Díky, kouknu, už je to dlouho, co sem to viděl naposledy :)(3.8.2006)
Spyro3
Výborne napísaný scenár s protivojnovým posolstvom, sympatickými postavami a množstvom myšlienok nielen o vojne, ktoré sa výborne hodia. Godardov "chladný" réžijný štýl sa mi páčil viacej než oproti iným jeho filmom a tu konkrétne vytváral ťaživú atmosféru, kde vám skutočne záleží na osude hlavného hrdinu. Konečne prvý Godardov film, ktorý mi sadol.(12.10.2008)
f1
Ade, když tak se na to mrkni znovu, je to spíš o těch arabech a o čachrech.(12.1.2007)
JoudaCZ
Syrový film o agentech a teroristech, kteří nejsou ani trochu "cool". Politická love story. Příjemná Anna Karina.(14.8.2009)