Reklama

Reklama

Mikrokosmos

  • Francie Microcosmos : Le peuple de l'herbe (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hlavními hrdiny filmu jsou mravenci, včely, berušky, motýli, brouci, šneci a další hmyz, který se k nám dostane jen zřídka. Unikátní snímek, který je antropologickou metaforou lidské evoluce, vyžadoval patnáct let výzkumu, dva roky příprav a tři roky natáčení. Jeho hlavní složkou jsou fascinující záběry a zvuky z malého světa, jenž se nachází mimo obzor běžného lidského vnímání. Vstoupíte do paralelního vesmíru, ovládaného odlišnými fyzikálními zákony. Vejděte do Microcosmu... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

LeoH 

všechny recenze uživatele

Obdiv k tomu, že se povedlo takové záběry pořídit, že v takovém množství, takhle vynalézavě a přitom nevtíravě je ozvučit (francouzští ruchaři by za všechno to broučí a stonožčí dupání, šmátrání po papírmaši ve vosím hnízdě, sesýpání písku v mraveništích atd. atp. zasloužili metál) a pospojovat do celku, který díky naznačeným mikropříběhům a využití přirozených přírodních cyklů má hlavu a patu, ač nemá děj, tedy všechen ten obdiv by na pět hvězdiček nestačíl; ta pátá je za to, že to celé dohromady za vydatného přispění citlivě zvolené muziky dovede dospělého přivést zpátky k pocitům, které měl jako dítě, když ležel na louce a čučel do trávy, do lesa nebo do nebe. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Fascinující meditativní zamyšlení nad jiným světem, který se ale skrývá blíž, než si myslíte. Nedivím se, že u toho lidé usínají. Jak už jsem řekl, je to hlavně film meditativní, uklidňující, zkrátka jeden z nejlepších filmů před spaním - to nemyslím ve zlém. Je na něm sympatické, že není edukativní, tedy nic nevysvětluje a obejde se bez komentářů ve stylu: "Tady vidíme samičku kudlanky nábožné, jak žere samečka." Dalším kladem, kterým Mikrokosmos disponuje, je GENIÁLNÍ soundtrack! Když se řekne "Mikrokosmos" vybaví se mi právě ta nádherná ústřední melodie a obrazy kudlanky před měsícem, námluvy šneků, zobání mravenců bažantem, skarabea s kuličkou. Nezapomenutelné! Pro entomology splněný sen a pro normálního smrtelníka snad dostatečná výzva, aby nešlapal na trávník. ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

Možno, že by sa tento film nedal považovať za najlepší prírodopisný dokument, určite však za najúchvatnejší, vďaka čomu prispieva dokonalá syntéza hudby, obrazu a zvuku. Hmyzia ríša nebola ešte nikdy predstavená tak neuveriteľne úžasne, pričom zábery nie sú vôbec upravované. Pochváliť treba aj dobre pasujúcu hudba a hlavne skvelé využitie zvuku, ktorý častokrát až šokuje. . Najviac potešia drobné epizódy ako láska slimákov, bažant pojedajúci mravce, valihnoj, ktorý si o slamku zapichol guľku trusu a snaží sa ju vytiahnuť alebo dážď. Ostatok filmu síce ponúka prekrásne zábery z iného sveta, avšak dejovo nijak neobstoja, takže v niektorých chvíľach je filme značne nudným, navyše tu chýba komentár, ktorý by mnohé scény lepšie priblížil a urobil by tak film zaujímavejší, nakoľko je síce úžasne sa na to dívať, avšak častokrát ani neviete o aké druhy sa jedná. 5 Cézarov je však rozhodne zaslúžených (produkcia, hudba, kamera, strih a zvuk), len škoda, že sa film aj napriek len hodine a štvrť zdá občas mierne nudným. ()

sarume 

všechny recenze uživatele

Tam kde my potřebujeme celou planetu, Někdo jiný potřebuje louku. myslíte si , že jen člověk , prožívá příběhy a že živout broučků je monotonní a nudný. Koukněte se na tento film a budete okamžitě jiného názoru. Je to film s velkým příběhěm , který hrají malí herci . každý tento herec by si měl jít pro oskara, ale asi by ho neocenil:) Vynikající nápad, Uchvatná hudba, Dokonalá kamera a herecké výkony:) par exelant:) ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé zábery, občas aj bombastické, u mňa vedie súboj lienky a mravcov o vošky. No a samozrejme, hovnivál so svojou guličkou, to je už dnes klasika objavujúca sa často vo filmoch o hmyze. V mnohých "scénach" som si spomenul na včielku Maju, kde som rovnaké scény už videl, len boli kreslené a až teraz oceňujem, aké boli do detailov výstižné. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Půlka režisérské dvojice, Claude Nuridsany, komentoval vypravěčský přístup: "Chtěli jsme se pokud možno vyhnout násilí, dravým scénám a krutým momentům. Svět hmyzu nemá morální zábrany, je drsný a krutý. My jsme se ale rozhodli jít záměrně proti a tyto živočichy jaksi rehabilitovat. I oni jsou každý den konfrontováni s překážkami a těžkostmi osudu při hledání svého místa na slunci. Proto jsme je chtěli ukázat v jakési polidštěné podobě." (NIRO)
  • Scény z filmu byly použity ve videoklipu "You Don't Love Me (Like You Used to Do)" kanadské skupiny The Philosopher Kings. (Zdroj: wikipedia.org) (Kmotr76)
  • Snímek byl uveden na filmovém festivalu v Cannes. (Zdroj: wikipedia.org) (Kmotr76)

Reklama

Reklama