Reklama

Reklama

Zmýšľanie vysokoškolského profesora Radissona čelí výzve zo strany nového študenta Josha, ktorý na rozdiel od neho verí, že Boh existuje.
Pre profesora filozofie Radissona (Kevin Sorbo) je náboženstvo nepríjemnou témou, pretože jeho matka – kresťanka – zomrela, keď mal dvanásť rokov, hoci sa modlil k Bohu a prosil ho, aby ušetril jej život. Aj tento zážitok ho motivoval k rozsiahlemu štúdiu filozofie, ktoré ho vynieslo medzi najlepších mysliteľov. V rámci svojich kurzov sa však téme náboženstva nemôže vyhnúť, ani keby chcel. Dilemu a svoj hnev na Boha rieši tým, že svojich študentov žiada, aby citovali Nietzscheho výrok „Boh je mŕtvy", pričom za odmenu ich z tejto témy neskúša. Keď sa tomuto prístupu vzoprie jeden z nových študentov menom Josh (Shane Harper), Radisson od neho požaduje dôkaz, že Boh nie je mŕtvy. Sľúbi mu, že jeho eseji nebude oponovať, no Joshova oduševnenosť a pevnosť jeho viery, ktorú demonštruje aj tvrdením, že neexistenciu Boha nemožno dokázať, predstavujú pre Radissona ťažkú skúšku nielen v profesionálnom, ale hlavne v osobnom živote. (Incantator)

(více)

Diskuze

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

ChArLeNe

Ale já jsem neřekl, že to zastávám. Naopak mě víc štve, že křesťané se k tomuto třeba sníží, jelikož zrovna ti by se měli držet toho co učí (lásku, pokoj, harmonii), ale co taky chtít od toho, když jsou i mezi křesťani spousty dogmatiků.

Stále si ale stojím za tím, že to zrovna moc manipulativní nebylo. Ano, vyobrazovalo to ateistu jako špatného, nicméně on se zrovna dobře nechoval a takoví lidé jsou. Jako existuje případ tento, existují i opačné, na které ukazuje právě Religulous.

No, obě strany by si měli uvědomit, že to jak se choval ateista ve filmu je špatně a stejně tak jak zabedněně se chovají někteří křesťané. Ale potřeba je to vnímat u obou stran a ne jen u té své, jak to tady vnímají rádobyracionálové, kteří o podstatu křesťanství ani nezavadili. A stejně jako nemám rád křesťanské dogmatiky, nemám rád ateistické dogmatiky. Místo toho aby si každý z filmu vzal nějaké to podstatné poselství, tak se pohoršuje nad tím, že za jednu z hlavních postav byl dosazen rádobyracionální fanatik. :) Ale jak tak čtu, tady po diskuzích s křesťanskou tematikou je jich spousta co by si s nimi mohli podat ruce.

Uživatel Mukade smazal svůj příspěvek.

ChArLeNe

ChArLeNe (hodnocení, recenze)

Badmaniak

ja túto logiku neuznávam, že keď jedna strana propaguje to svoje tak a pritom zosmiešňuje druhú stranu tak aj tá druhá má právo propagovať to svoje a zosmiešňovať tú prvú. neznášam to, a plno je takýchto zmýšľajúcich ľudí, aj v iných skupinkách
na Religulous mi tiež toto vadilo, že to bolo jednostranné, za každú cenu zosmiešniť veriacich, takže si nemysli, že mi vadí iba tá teistická propaganda
ako sa hovorí: 2 wrongs don´t make a right

na příspěvěk reagoval Badmaniak

vegetol.mp

vegetol.mp (hodnocení, recenze)

Badmaniak

Tak pointa je jednoduchá. Možná mě vyvedeš z omylu, ale věřící by neměli šířit poplašný zprávy. Tyhle manipulativní náboženský sračky, šířený americkou pravicovou klikou, jsou jen odporný a zlý výplody lidí, který kolem sebe šíří jen hnus a destrukci. Vždyť ten film je neskutečně odpornej a manipulativní. Jako pochopil bych nabéženskej film, kterej se snaží člověka povznést. Tohle jen šíří hnus a hysterii.

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

ChArLeNe

Aha aha, a kolik máš filmů o tom, kde podobná "debata" probíhá obráceně? KDe jsou teisté jako fanatici a ateisté ti rozumně smýšlející a racionálně uvažující?

Ano, extrémy jsou na obou stranách a rozhodně ateista není prvoplánově ten racionální a teista ten dogmatický. Je spousta ateistů dogmaticky tvrdících a omýlajících to své a vzývajících svého Dawkinse, a stejně tak spousta racionálně uvažujících teistů, kteří s tebou tu desetihodinovou debatu klidně povedou, když o ni budeš stát bez předsudků. :)

 

Ale jelikož je hodně filmů útočných na fanatické křestany, nevím proč by nemohlo být i pár filmů o tom popisující ateistické demagogy snižující víru normálních věřících... :)

na příspěvěk reagoval vegetol.mp, ChArLeNe

ChArLeNe

ChArLeNe (hodnocení, recenze)

nechápem, ako tento film môže mať na čsfd 63percent keď na imdb má len 4.9
na film som bola zvedavá, že budú intelektuálne debaty teisti vs ateisti, ale podľa všetkého film zhadzuje ateistov, vykresľuje ich ako arogantných, egoistických debilov, a teistov ako tích dobrých, ktorí chcú šíriť iba lásku pričom sú kvôli ich viere obeťami prenasledovania
tým pádom je očividné, ako finálna debata bude prebiehať. to sa ani nedá nazvať debatou, keď druhá strana nie je rovnocenná. je to potom iba monológ.
tiež je úplne jasné, prečo tvorcovia filmu vymysleli, že učiteľ-ateista bude nútiť študentov napísať "god is dead", keďže ten výrok je tak strašne ľahko napadnuteľný, keď ho povie ateista

na příspěvěk reagoval Badmaniak

vegetol.mp

vegetol.mp (hodnocení, recenze)

Badmaniak

"Oni ale vážně pronásledovaný jsou, například jsou vylučováni z Akademie věd a přitom to nijak neovlivňuje jejich bádání. Často jsou perzekuováni na školách, jak jsi viděl ve filmu."

 

Oprav mě, jestli se pletu, ale kolik je v USA v jejich populaci věřících? A kolik prezidentů USA bylo ateistů?

 

"A že je manipulativní? Cos čekal že tam bude? Je to o víře v Boha? Je. A není to manipulativní, jen ti to tak přijde, protože věříš v něco jiného."

 

Manipulativní je to v to v tom, každej nevěřící je v tom filmu vylíčenej jako hovado. Kevin Sorbo jako arogantní majetnickej týpek, co ponižuje svoji přítelkyni a Dean Cain jako neempatickej kariéristickej psychopat, co dá svojí přítelkyni kopačky, jen proto, že má rakovinu. Takže pokud by to bylo o tom, že někdo vg něco věří, jsem ochotný to překousnout. Ale tohle je naprosto bezostyšná manipulace.

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

vegetol.mp

Aaaa, vegetol došel. :D

Oni ale vážně pronásledovaný jsou, například jsou vylučováni z Akademie věd a přitom to nijak neovlivňuje jejich bádání. Často jsou perzekuováni na školách, jak jsi viděl ve filmu.

A koukám máš patent bna pravdu, co je lživá sračka. Jak víš že to je lež? Dokaž to, že to není pravda. Nebo ti ostatní jsou asi úplní tupci, že se takové věci nedějí? :) A že je manipulativní? Cos čekal že tam bude? Je to o víře v Boha? Je. A není to manipulativní, jen ti to tak přijde, protože věříš v něco jiného. 

na příspěvěk reagoval vegetol.mp

vegetol.mp

vegetol.mp (hodnocení, recenze)

Odporná manipulativní a lživá sračka. Filmy jako tyhle by se měly zakázat. A dovojka vypadá ještě mnohem hůř. V Americe je většina obyvatel věřící, ale oni přesto natáčejí filmy, ve kterých jsou křesťani pronásledovaný za svoje názory. Hnus, hnus, hnus!

na příspěvěk reagoval Badmaniak

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

Mariin

A co máš proti protestantům? :)

Nebo si myslíš, že by byl Ježíš proti rockovému koncertu a raději by chtěl, abychom se scházeli v kostele za zvuku varhan? Podle men není špatně ani to ani to... A upřímně, nevěřící spíše přijde na ten koncert než do kostela...

Mariin

Mariin (hodnocení, recenze)

Ve filmu je ukázána spousta reálných každodenních jevů ze života člověka, které jsou v naprosté většině filmů pomíjeny: problematika víry a nevíry, stáří, nemoci... Je to film protestantský, který se ale do katolicismu "vejde" (závěr, kdy se všichni v happy endu scházejí na rockovém křesťanském koncertě je ovšem typicky protestantsky kýčovitý - bohužel katolíci se dnes ve svých "spolčech" pod vedením duchovních podobně protestantizují... Hlavní posleství filmu je ale dobré a rozhodně v "zahnívajících vodách" působí jako příjemné osvěžení.

na příspěvěk reagoval Badmaniak

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

Krásnej film. :)

Kdo čeká nějakou ateistickou debatu o Bohu, ať se radši koukne na "Kdo seje vítr", protože tohle je opravdu film, který v dnešní době potřebujem, a to evangelizační. Sice je to popisované takovým naivním způsobem, ale kdo nevěří v Boha a nikdy o něm neslyšel, tak je to právě pro něho. Kdo o Bohu slyšel a stejně nevěří, tomu pomůže jen velmi málo filmů, i když tenhle by se ho také dotknout mohl.

V podstatě vše ve filmu je reálné, přestože tu spousta komentujících říká že není. Možná by jste se divili, ale přresně takhle Bůh funguje. Ne skrze splněná přání a dary, ale skrze lásku, kterou lze jen těžko pochopit. :)

Cresp0

Cresp0 (hodnocení, recenze)

Uuuu, tak na tohle se zatim neodhodlam! Rad davam tri ctyry hvezdy a tady tusim ze by to neslo. Dik za trailer

Reklama

Reklama