Reklama

Reklama

Pelé: Zrození legendy

  • USA Pelé (více)
Trailer 2

Pelé. Jméno známé po celém světě, sportovní legenda, která změnila fotbal jednou provždy, národní hrdina, na jehož bedrech spočívaly sny i naděje celé země. Dříve než se však stal ikonou, byl dítětem pocházejícím ze slumů brazilského Sao Paula, tak chudým, že si nemohl dovolit ani opravdový fotbalový míč. Film zachycuje jeho raketový vzestup – od drhnutí podlah ve snaze zaopatřit rodinu přes zdokonalování úchvatného stylu hry v ulicích až po účast na mistrovství světa ve Švédsku, kde v pouhých sedmnácti letech střelil vítězný gól a Brazílie díky němu poprvé vyhrála – a oživuje největší sportovní příběh dvacátého století. Za pomoci Vincenta D'Onofrioa a brazilské hudební hvězdy jménem Seu Jorge. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (131)

misterz 

všechny recenze uživatele

Nemohol som sa ubrániť pocitu pátosu a naivnej sentimentálnosti, ktorá sa prejavila hlavne v dialógoch hlavných postáv. Ale všetko na ihrisku čo sa točilo okolo lopty a hry s ňou, bolo perfektné a podmanivé. A tie spomalené zábery sa tam tiež hodili. Po športovej stránke si teda autori dali naozaj záležať. Škoda, že nie aj na tom ostatnom mimo ihriska. Lepší priemer. 65/100 ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak takovouhle emoční nadílku jsem rozhodně nečekal. Samozřejmě, jedná se o čistokrevnou pohádku, která má s realitou tak "blízko", jako USA s tím, že vedou nějaké obrané války na území nepřítele. Rád bych zdůraznil, že je moje hodnocení značně ovlivněno tím, že fotbal miluji. Je to můj nejoblíbenější sport, ve kterém jsem aktivně přeborník a pasivně odborník. Tento film je poté pohádkovou oslavou fotbalu. Vracející se k jeho samotným základům a ctící tradice. Příběh je neskutečně citlivý, a dokonce se mi zásluho vynikající hudby projela po tváři i nějaká ta slzička. Fotbalovým záběrům bych vytkl snad jen to, že se míč přeci jenom mohl držet více při zemi. Působilo to samozřejmě velmi efektně, ale o to méně efektivně. Velký dojem na mě udělalo prostředí, kde se to celé odehrávalo. Brazilské slumy byly vynikající. Zřejmě nejlepší snímek z fotbalového prostředí, který byl mým mlsným očím dopřán. I když se ve snímku dost nedostatků najde, tak si mě získal takovým způsobem, jako už se to dlouho žádnému jinému nepodařilo. Slabších 5 kousků. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybral uživatel FFilipCZ. ()

Reklama

HenryIvan 

všechny recenze uživatele

Tento film nie je pre každého. Pre tých, ktorí futbal radi nemajú a nesledujú ho toto veľa nedá. Pre mňa to však bol neuveriteľný zážitok. Ako zaritý fanúšik športu a hlavne futbalu som patrične oboznámený s históriou tohto športu ( keďže je mojím ďaľším koníčkom práve história sama o sebe ). Vedel som, že sa Brazília stala Majstrom sveta vo futbale prvý krát práve v 1958. Vedel som, že zažili trpkú prehru vo finále 1950 a to na vlastnej pôde. Táto pre nich tragédia sa nazýva - Marcanaso. Takisto som vedel, že Pelé bol asi najlepším hráčom histórie. Taktiež som vedel, že mal iba 17 rokov keď sa mu to všetko podarilo ( myslím okolnosti spomenuté v tejto biografii ). Nevedel som však, čo všetko za tým stálo, čo všetko musel prekonať, aby dosiahol to, čo sľúbil svojmu otcovi. Jedno je isté, môj pohľad na Brazíliu ako na „ futbalový národ ” sa navždy zmení. Pre nich nie futbal športom, je to náboženstvo, je to integrita ich osobnosti, niečo čo ich spája dohromady. A to futbal všetko prináša a nie len im. Môžete namietať, že to všetko prinášajú aj iné športy ( obzvlášť teraz, v čase MS v hokeji ), ale nič sa futbalu nevyrovná a už vôbec nič ho neprekoná. Opäť toto je len môj subjektívny názor, no myslím si, že ho so mnou zdieľa drvivá väčšina ľudí. Často sa porovnáva Pelé a Maradona, no ja si nemyslím, že sa dá porovnávať dvoch hráčov, ktorí síce mali podobný štýl hry, ale futbalovo sa stretli len tak trochu. V dnešnej dobe to máme opäť. Ronaldo vs Messi. Tu sa to nedá porovnať nie kvôli obdobiu kedy pôsobia, lebo hrajú v tej istej dobe ( chvála Bohu, že v našej ), ale kvôli tomu, že sú podľa mňa kategoricky odlišný futbalisti aj ľudia. Pre niekoho nie je futbal dosť aktraktívny a preto preferujú dynamickejšie športy, no musíte si túto hru užiť v jej maličkostiach, detailoch, precíznosti a zanietenosti. Ak toto futbalu chýba, vtedy ho môžete nazvať nudným. Obzvlášť američania toto nikdy nepochopia, lebo majú svoju nadradenosť zakorenenú hlboko v sebe. Ak raz v niečom nie sú najlepší, ak je to pre nich nudné a ak to neprodukuje dosť peňazí nie je to pre nich. No nám ich netreba. Odbočil som trochu od témy, no inak toto je krásna biografia skvelého futbalistu a človeka a ja ju vrelo odporučujem nie len vášnivým fanúšikom tejto loptovej hry, ale aj tým, ktorým až tak nevonia. O a cameo pravého Pelého bolo bombové. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Taková klasická americká limonáda o tom, jak chudý kluk ke zlaté medail na MS ve fotbale přišel. Jasně, příběhy Pelého a řady dalších jihoamerických hráčů podobný scénář naplňují, ale tady k tomu není žádná přidaná hodnota. Povedlo se obsazení, to jo. Hlavní hrdina ušel, Vincek v roli brazilského trenéra se osvědčil a Colm Meaney už má asi patent na nabubřelé kouče. Potěší i cameo samotného Pelého. Sem tam se zadařily i zápasy a bylo znát, že tvůrci se snažili vykreslit ty zásadní góly věrně. Ale nebyli by to Amíci, aby z toho občas neudělali frašku. Je fakt, že ginga prvky Brazilci používali, ale to, co ve filmu předváděl Pelé, bylo zkrátka neúnosné a každý, kdo si alespoň čuchnul k fotbalu, si musí klepat na čelo, nebo se alespoň shovívavě usmívat. A další věcí, co mi leze na nervy snad v každém sportovním filmu, je náhlé prozření hlavních hrdinů ve chvíli, kdy se nedaří, což vždy znamená zásadní obrat v utkání. Jednou během filmu se to dá snést, ale tady toho bylo moc. Pelé je určitě ikona, které byl filmový svět nějakou tu poctu dlužen a jako pocta to snad může i fungovat. Ale film sám o sobě je jen průměr. 50% ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Kdybych to měl brát jako film, který není o nejkrásnější hře na světě, tak bych to pojmenoval "průměrné drama o mladém Brazilci". A ono to opravdu tak je, jenže je to prostě Pelé. Proti filmu bych měl tak 100 výtek co se mi na filmu nelíbilo (od hlavního herce počínaje), jenže pak si začnou Brazilci v hotelu kopat jen tak pro radost, ukáží nám Gingu (vyrostl jsem na Joge Bonito! :-)) a na vteřinku se ukáže i pravý Pelé. Při tomhle se člověk hned přiblble usměje a hned má lepší náladu. Je to prostě fotbal :-) Citově za 4, filmově za 3, ale za husí kůžu na konci musím jít na 4, jen toho cukru by mohli nesypat po kilech. Stejně tak je otázka, jak moc se film držel skutečných událostí, přišlo mi to trochu pohádkovatělé. Přimhouřím ale očičko ;-) PS - Mohl by někdo natočit konečně něco o Garrinchovi? Brazilci ho zbožňovali líce než Pelého, film o něm by mě moc zajímal. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (14)

  • V súboji s Francúzskom dal Pelé vo filme prvý gól po centri a obhodení si niekoľkých obrancov súpera. V skutočnosti padol po dorážke do prázdnej brány. (toi-toi)
  • Film mal byť pôvodne vydaný k Majstrovstvám sveta 2014 v Brazílii, plán sa ale nestihol dodržať. (toi-toi)

Reklama

Reklama