Reklama

Reklama

Šťastné údolí

(seriál)
  • Velká Británie Happy Valley
Trailer
Velká Británie, (2014–2023), 17 h 52 min (Minutáž: 57–60 min)

Scénář:

Sally Wainwright

Hudba:

Ben Foster

Hrají:

Sarah Lancashire, Siobhan Finneran, Shane Zaza, Charlie Murphy, James Norton, Ishia Bennison, George Costigan, Joe Armstrong, Steve Pemberton, Adam Long (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(18)

Britský seriál s poněkud ironickým názvem Šťastné údolí, oceněný v roce 2015 prestižní cenou BAFTA, v sobě kombinuje žánr procedurálního krimithrilleru s vypjatým vztahovým dramatem. Děj se odehrává v malebném Calder Valley v Západním Yorkshiru, jehož neutěšená sociální realita je s krásou okolní krajiny v příkrém kontrastu. Tady slouží Catherine Cawoodová, sedmačtyřicetiletá policejní seržantka, která se stále vyrovnává se sebevraždou osmnáctileté dcery Becky. A když už se zdá, že trauma překonala a pomalu začíná opět žít svůj život, dozvídá se, že se z vězení vrátil Tommy Lee Royce – muž, odpovědný za Beckyinu tragickou smrt. Catherine má teď jediný cíl. Potrestat násilníka, který toho má však na svědomí mnohem víc, než policistka tuší. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (99)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Šťastné údolí je míněno ironicky, jelikož štěstí je asi to poslední co ve filmu najdete. Detektivka to moc není, spíš sociologická sonda. Neveselý příběh o vyrovnávání se se ztrátou dcery, do toho únos dcery místního boháče. Místy jsem měl pocit, že by se u toho stihlo i žehlit, ale druhá půle se dost povedla, tak dávám 70% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

I když tato minisérie má šest dílů a plyne poměrně v pomalém tempu, tak přesto nepostrádá celou dobu napětí a zvědavost na vyvíjející se průběh vyšetřování i když karty jsou rozdané hned v prvním díle. Celkově je to film, který se line v psychologické a dramatické rovině skoro víc, než v samotné kriminální zápletce. Nejen, že výběr postav do hlavních rolí byla trefou do černého, ale všechny postavy byly tak dokonale charakterově vykreslené, že mně nedělalo vůbec řádné problémy se nejen s těmi postavami sžít, ale stala jsem se obrazně obyvatelkou tohoto malého městečka, kde byli mými sousedy, sestrou, či kolegy v práci a podobně. V tom se zračí dokonalá práce Eurose Lyna. Mluvím hlavně o postavě Catherine, kterou hrála Sarah Lancashire. Nepatří zřejmě mezi známou, horní hereckou garnituru, ale tady hrála velmi přirozeně, naprosto dokonale a svým hereckým projevem se mně stala velmi blízkou. A tak bych mohla pokračovat ve výčtu dalších výborných hereckých výkonů, kde například Steve Pemberton hrál svého zbabělce Kevina taky zcela uvěřitelně a bezchybně. Za zmínku stojí i Lewis, vyplašený kluk, který se pral se svým svědomím, vykutálený Ashley, hajzlík Tommy, kterého si střihnul James Norton taky bezvadně a rozhodně nechci vynechat ani sestru Catherine, Siobhan Finneran (Clare), kde jsem jim to jejich sourozenecké pouto bezezbytku věřila. Já byla velmi spokojená a myslím, že milovníci britských minisérií budou také. Celkově to shrnu tím, že Happy Valley neurazí intelekt žádného diváka a já ho rozhodně velmi ráda doporučím.- Po druhé sérii jsem nadšená zcela totožně jako z první a Sarah má napevno místečko v mém srdečním filmovém koutečku ! A jsem natěšená na třetí sérii....... mám ji také za sebou se stejným nadšením. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Řada nešťastných příhod, kniha čtrnáctá. Na jedné straně je mi sympatická verva, s kterou se scenáristka Sally Wainwright pustila do obžaloby násilí páchaného muži na ženách. Na druhé straně mne téměř exploatační vytěžování fyzické i psychické ženské bolesti iritovalo (při zobrazování násilí páchaného na mužích jsou tvůrci podstatně méně názorní). Téměř jako v nějakém biblickém podobenství nebo v téměř libovolném filmu od Larse von Triera (ovšem bez jeho ironického pomrkávání) přijímá Catherine jednu ránu osudu za druhou. Sama víceméně bez poskvrny (za nevhodné chování se na rozdíl od ostatních dokáže omluvit), funguje jako hromosvod cizích hříchů. Skutečné vyšetřování zločinů přitom vedou muži, jí se pouze několikrát poštěstí být náhodou ve správnou chvíli na správném místě (šťastné náhody scénář dávkuje stejně štědře jako ta nejobehranější klišé policejních seriálů). Podřízené postavení žen je konstatováno jako nezměnitelný fakt. Protagonistka se zkorumpovanému systému může buď poddat, nebo vzdát. Aktivní vyjednávání, které ukazuje jiné temné britské krimi s feministickým podtextem The Fall, jí není umožněno. Zvýšený zájem o utrpení zlomených a nalomených žen se odráží také v postupné žánrové proměně z procedurálního krimithrilleru v drásavé, částečně mateřské, částečně „kitchen-sink“ melodrama s hysterickými postavami. Není to sice na škodu, neboť silné emocionální scény postavené na hereckých výkonech dokáže Wainwrightová napsat lépe než scény něčím napínavé či překvapující (napětí je zde vzhledem k vševědoucímu vyprávění vůbec poskrovnu), jenomže poslední dvě epizody (které neodhalují mnoho nových informací a hlavně rozmazávají starší i novější traumata a prohlubují smutek a depresi hlavní postavy) a vyústění celé série jsou kvůli tomu v kontextu předchozího dění poněkud neuspokojivé. Přepnutí žánru totiž působí jako snaha nastavit čas o další dvě hodiny, spíše než jako reakce na potřeby vyprávění. Přes zvýšený zájem o vnitřní svět postav jsou hrdinové pozoruhodně neměnní a předvídatelní. Máme jistotu, že nevystoupí ze svých stereotypních škatulek. Cokoli udělá Tommy, bude ve své podstatě úchylné a zlé, cokoli udělá Catherine, bude správné. Na podobnou jednostrannost doplácí také snaha vytvářet atmosféru světa, z něhož vymizely skoro všechny pozitivní hodnoty a láskyplné mezilidské vztahy. Autorka moc tlačí na pilu, všechno je jenom temné, a může být jedině temnějším. Humor se, na rozdíl od námětově blízkého Farga, nepřipouští. Příliš urputná snaha o ponurost má ve výsledku opačný efekt – stává se úsměvnou. Oproti jiným britským a skandinávským krimi alespoň nejsou směšné příběhové zvraty, které scénář po většinu času udržuje ve sféře uvěřitelného. Společně s vynikající Sarah Lancashire jde o jeden z mála plusů série příliš ploché, aby mohla stát na postavách a zároveň málo našlapané dějem, aby byla uspokojující jako detektivka. 65% ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Podobné překvapení jako byl loni seriál Broadchurch, navíc Happy Valley jde, co do vykreslení charakterů, věrohodnosti počínání postav a hlavně co do emocionálního napalmu, ještě dál. Protože tohle je, vážení milovníci serošů z produkce BíBíSí, neskutečná pecka! Sarah Lancashire je ode dneška můj největší hírou a Happy Valley strčí, co do krásy, do kapsy celej Londýn, Manchester a Edinburgh dohromady. Navíc ten přízvuk, Aj fokn lov it :-) Jinak čsfd zase jednou klame, těch dílů není tři, ale naštěstí jednou tolik. Za druhou řadu bych se vůbec nezlobil, protože tohle byl nejlepší seriál letošní sezóny (ano, lepší i než novej Doctor). ()

shyster 

všechny recenze uživatele

V celkovém hodnocení to jsou slabé 3 hvězdy. 1. série: hezký děj, správná detektivní práce, náhody a štěstí tak nebyly do očí, vynikající postava hlavní hrdinky - silných 85 %. 2. série: zklamání, 3 dějové linie, které v zásadě vyšumí do prázdna. Linie se sériovým vrahem ukončena nesmyslně, linie s vraždícím policistou ukončena směšně a linie s Jamesem Nortonem vyšuměna - slabých 40 %. 3. série: tady už je to jen slabý průměr. ()

Galerie (288)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama