Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Katastrofický film o souboji s ničivou vlnou v norském fjordu Geiranger, inspirovaný skutečnými událostmi. Zkušený geolog Kristian se chystá s rodinou opustit malebné město Geiranger. Přístroje umístěné v jednom z horských masívů nad fjordem zachytí znepokojivá data. Ve chvíli, kdy se rozezní poplašné sirény, naplní se Kristianova nejhorší můra. On i jeho blízcí mají přesně 10 minut, než je zasáhne obří vlna spuštěná sesuvem půdy. Začíná souboj s časem i živly. Vlna přenáší postupy klasických amerických katastrofických filmů do malebného a drsného severského prostředí. (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (163)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení, které ukazuje, že dobré katastrofické filmy ještě nejsou mrtvé. Tady se mi líbí, že se Norové více zaměřily na lidi, jejich vztahy, jejich osudy. Je to celkově niternější a v tomto ohledu silnější. Když ale pak dojde na příval vody, také to nic neztrácí a je to ohromující, až máte chuť také utíkat. ()

Pugo 

všechny recenze uživatele

Hollywoodska zábava na nórsky spôsob. Hoci hlavná premisa o tsunami vo fjorde môže znieť blbo a nerealizovateľne na stopáž celovečerného kinofilmu, opak je pravdou. Všetky klišé (celý film je jedno veľké) sú ale tak sympaticky spracované a predané, že mi vôbec nevadili a absolútne nekazia zážitok z filmu. Veľké plus za prvú polovičku a pomaly budované tempo ktoré vrcholí neskutočne napínavou naháňačkou s vlnou na ceste (bez irónie) a vlnou v budove (s iróniou), za dve netypické scény (autobus, panika), nádhernú scenériu a celkovo technické prevedenie na vysokej úrovni. Myslím, že pánovi režisérovi už prišli nejaké pozvánky do Los Angeles (zistil som, že to vyšlo teda na reboot Tomb Raidera; cool). P.S: Na Bolgen a tematicky blízkom San Andreas vidno, aký digitálny trend žijeme a že nie vždy viac CGI znamená automaticky hneď aj lepší filmový zážitok... ()

Reklama

eLeR 

všechny recenze uživatele

To sú mi teda naozaj skvelé argumenty ... mne nórština vôbec nevadí, podľa mňa nie všetci Nóri sú škaredí (aj v geo-kancelárii by som minimálne jedného fešáka našla). Nevadil mi ani pozvoľný začiatok, pekne nás to v kľude pripravilo na nastávajúce veci. No a zábery na krajinu, to bol bonus ku tomu. Idem o hviezdu hore, lebo však to točilo malé Nórsko, nie veľká Amerika. 3,5* ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době opět kvalitní katastrofický film. (Kam se hrabe 2012 či San Andreas.) Norové vložili do svého filmu vše a je to znát. Napětí je patrné už z pár minut filmu. Vtáhlo mě to a netrpělivě jsem čekal, co se stane. I tak mě lehce zklamal konec, který jsem vlastně čekal - tak proč si stěžuji? Vlna je ukázkou toho, že i jiné země umí natočit kvalitní podívanou. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Snímek Vlna vypráví na podkladě skutečných událostí příběh rodiny, která se snaží uniknout ze spárů mohutné tsunami vytvořené po sesuvu velké části horstva do Geirangerfjordu. Nejdřív jsem si užívala úchvatnou norskou přírodu, k níž mám citový vztah. V Geirangeru jsem totiž před pár lety trávila nějaký čas, takže katastrofický scénář do tohoto prostředí zasazený jsem doslova hltala plnými doušky. Pomalejší rozjezd filmu skvěle podpořil pečlivě budovanou tísnivou atmosféru, která dokonale gradovala při prchání obyvatelstva před rozbouřeným živlem. Následný boj o přežití byl natolik napínavý, že jsem místy ani nedýchala. Jen škoda až příliš šťastného závěru, kdyby to celé skončilo tak o pět minut dřív, přemýšlela bych o pěti hvězdičkách. (80%) ()

Galerie (52)

Zajímavosti (9)

  • Film je založen na situaci, která může nastat. Skalní masiv Åkerneset je v neustálém pohybu a sledují ho geologové. Jedna z trhlin se rozšiřuje o 15 centimetrů za rok. Na jaře roku 2013 byla zaznamenána prasklina, která se rozšiřovala o 0,2 až 0,4 milimetru za den. Pokud by došlo k sesuvu, vyvolal by vlnu tsunami vysokou několik desítek až stovek metrů, která by zasáhla několik měst a vesnic ve fjordu. (Cheeker)
  • Do prosince 2015 se v Norsku prodalo zhruba 800 000 lístků do kina, což je obdivuhodné číslo vzhledem k tomu, že v Norsku žije zhruba 5 milionů obyvatel. (Cheeker)

Související novinky

Scandi II – horký severský koktejl filmů

Scandi II – horký severský koktejl filmů

12.01.2016

Druhý ročník festivalu Scandi nabídne od 13. do 19. ledna přehlídku špičkových severských filmů v komplexním distribučním „cloudu": 13 filmů v deseti českých kinech, 41 VOD titulů na portálech… (více)

Bitva cizojazyčných filmů začíná

Bitva cizojazyčných filmů začíná

25.10.2015

Poslední měsíce filmového roku vždy patří hlavně oscarové líhni. Americké snímky se předhání v tom, kdo urve nejvíc pozornosti, to samé ale dělají i celovečeráky ze zbytku světa, které touží po… (více)

Reklama

Reklama