Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Katastrofický film o souboji s ničivou vlnou v norském fjordu Geiranger, inspirovaný skutečnými událostmi. Zkušený geolog Kristian se chystá s rodinou opustit malebné město Geiranger. Přístroje umístěné v jednom z horských masívů nad fjordem zachytí znepokojivá data. Ve chvíli, kdy se rozezní poplašné sirény, naplní se Kristianova nejhorší můra. On i jeho blízcí mají přesně 10 minut, než je zasáhne obří vlna spuštěná sesuvem půdy. Začíná souboj s časem i živly. Vlna přenáší postupy klasických amerických katastrofických filmů do malebného a drsného severského prostředí. (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (163)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Snímek zachycuje filmově naprosto neokoukanou katastrofu, při které vzniká blesková tsunami při sesuvech obrovského množství půdy/kamení do vody. Je to pěkně natočené a docela jsem cítil zadostiučinění po odfláknutém ustřižení scény protržení Hooverovy přehrady z letošního katastroficého blockbusteru San Andreas. Pro zvídavce - vězte, že takové sesuvy půdy do moře jsou peklo. Přes 50 let starý incident z Aljašky dokumentuje, že může vzniknout vlna i !!!580!!! metrů vysoká. Více textem v angličtině tady nebo v dokumentu tady. 80% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Norové a režisér Roar Uthaug obzvlášť má dar na velikášské evropské filmy. Tento se od jeho rukopisu vůbec neliší. Vlna totiž hodně zdárně kopíruje ty nejlepší americké katastrofické filmy. A to jak charaktery, smysly i nesmysly, příběhem, tak digitálními efekty. A to je, prosím pěkně, hodně co říct, když si uvědomíme, že film pochází právě z Norska. Jenže s pojmem katastrofický film přichází i celá řada neduhů, které jsou prostě a jednoduše součástí každého podobného filmu. Určitě to není na škodu, ale u mě to víc jak za tři hvězdy prostě nebude. Nicméně oceňuji myšlenku, o které jsem neměl ani páru a především i záběry na fjordy. Tím si u mě film výrazně šplhnul. ()

Reklama

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Sympatický pokus natočit katastrofický film jinde než v obřích Hollywoodských projektech.Kristoffer Joner je výtečný herec a sympaťák, doufám, že se začně objevovat víc třeba jako Mads Mikkelsen.Film mě paradoxně bavil mnohem víc, když se tam postavy jen spolu baví a hlavní hrdina tuší nějaký průser.Jakmile přijde na řadu vlna, bohužel se objeví spousta blbých klišé a nelogických kokotin.Nejvíc sem nepobral, jak mohli být ti zaměstnanci v centru úplně v pořádku, když měli stanoviště v tom samém místě, které monumentálně spláchla vlna.Byl sem na 4* ale otravný a ufňukaný syn a dementní scéna s oživovaním jako v San Andreas mě doslova hnuly žlučí.Škoda, že se Norové nesnažili být víc originální a v celku povedený film pohřbili kupou Hollywoodských klišé.Jednohubka.60%. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Nedokážu se přenést přes tu nudu na začátku. Třeba u Nic nás nerozdělí bylo super, že se šlo do akce o něco rychleji, se San Andreas v tomhle směru srovnávat nebudu. Ale akce je vážně slušně zvládnutá a zničené město na konci taky, dokonce ten film nepůsobí trapným dojmem, což často katastrofické filmy dovedou a má slušné herecké výkony. V žánru katastrof však není nijak objevný, možná jen místem, kde se odehrává a vyjde to hezky na průměr. Teď abych se bál i k Vltavě... ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Na Vlnu jsem se docela těšil, jelikož se mi zamlouvala myšlenka katastrofického velkofilmu v evropských reáliích. Na padající mrakodrapy můžeme v kině čučet skoro každý den, na skály řítící se do fjordů ne. A nezačíná to špatně. Úvodní půlhodina hezky načrtne styl života v okolí skalnatých norských zálivů a víceméně se jí daří vzbudit zájem o to, jak norští mužové a ženy hlídají nebezpečné šutry nad vodní plochou. Pak přijde sesuv, CGI vlna a všechno jde do kopru. Načrtnuté zůstane načrtnutým, CGI vlna je na plátně chvíli (zajímal by mě názor někoho zasvěceného, jelikož si myslím, že skutečná fjordová tsunami by nevypadala jako plující rozčilená Godzilla) a zbytek je soubor těch nejtuctovějších žánrových klišé. Scenárista byl bezradný naprosto nevídaným způsobem; za všechno mluví závěrečná sekvence, jež se skládá z povinného hledání uvíznuté rodiny a udobřování otcosynovských vztahů - pokud by to náhodou někomu nestačilo, dostane ještě jako bonus násilně naroubovanou momentku s topícím se tatínkem a jeho následným křísením (včetně nezbytné variace na "Ne, nevzdávej to!!" - fakt!). Bullshit! Asi bych byl k dramaturgickým selháním shovívavější, kdyby za něco stála katastrofická část - problém ovšem je, že nízký rozpočet dovolil po vlně už jen bloudění několika ušmudlaných tváří ve tmě, kde jim dělá společnost maximálně několik hořících autovraků. Což je z výše uvedených důvodů nuda. Čestnou výjimkou zůstává sugestivní návštěva autobusu. 3/10 ()

Galerie (52)

Zajímavosti (9)

  • Kvôli scéne, v ktorej sa snaží zachrániť rodinu zo zatopeného hotela, trénoval hlavný predstaviteľ, Kristoffer Joner, s inštruktormi freedivingu zadržanie dychu pod vodou na tri minúty. (ambron)
  • Všichni herci a herečky prováděli své kaskadérské scény sami. Režisér Roar Uthaug prohlásil, že natáčení některých scén bylo přímo nervydrásající. (Cheeker)
  • Nyní je údajně v Norsku 300 nestabilních hor. (ČSFD)

Související novinky

Scandi II – horký severský koktejl filmů

Scandi II – horký severský koktejl filmů

12.01.2016

Druhý ročník festivalu Scandi nabídne od 13. do 19. ledna přehlídku špičkových severských filmů v komplexním distribučním „cloudu": 13 filmů v deseti českých kinech, 41 VOD titulů na portálech… (více)

Bitva cizojazyčných filmů začíná

Bitva cizojazyčných filmů začíná

25.10.2015

Poslední měsíce filmového roku vždy patří hlavně oscarové líhni. Americké snímky se předhání v tom, kdo urve nejvíc pozornosti, to samé ale dělají i celovečeráky ze zbytku světa, které touží po… (více)

Reklama

Reklama