Reklama

Reklama

Když mladý nizozemský stát, stojící na prahu občanské války, napadne Anglie společně s Francií, najde se pouze jediný člověk, kterému lze svěřit velení holandské flotily. Je to Michiel de Ruyter, který vešel do světové historie, a zejména do dějin námořních bitev, jako jeden z největších admirálů vůbec. (Film+)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (131)

Listeroman 

všechny recenze uživatele

Velkolepě podaný námořnický film, který asi nemá zatím ve velikosti lodních bitev konkurenta. Snad jen Master & Commander dokázal námořníky zachytit trochu lépe. Neumím si představit, že bychom v našich končinách dokázali natočit něco podobného třeba o husitech. Kdyby se do toho někdo pustil tak by to možná stálo za to, ale v tomhle se bohužel ani Nizozemsku nemůžeme zatím rovnat. Příběh admirála Michiela de Ruytera zachytili celkem věrně a to i bez pomoci americkým přátel, což se zrovna často nevidí. Co mi ale vadilo a dost mi kazilo film, byla kamera a počítačové efekty. Škoda, že si Holanďáci na takhle těžkou práci nenajali nějaká pořádná esa. Mohlo to Admirála posunout na úplně jinou úroveň. Aspoň minimální zasvěcení do historických souvislostí by taky nebylo na škodu. Né každý je expert na historii Nizozemska. Přes určitá negativa si ale přeju víc takových filmů, protože z historie námořních bitev a výprav je jich opravdu hodně málo. Přitom je to tak hezké a bohaté téma. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Sám se ve svém komentáři nehodlám vrtat v historických faktech, které už zde jsou zmíněna, nýbrž samotným filmem, který sám o sobě stojí za to. Tak v prvé řadě je to hudba. Kdo si film užije přes kvalitní reprosoustavu, bude určitě nadšený v horším případě stačí kvalitní sluchátka s kterými kýžený efekt dosáhnete také. Hudba je monstrózní a podmanivá v námořních bitvách naprosto úchvatná. Samotné bitvy, jsou velkolepou přehlídkou námořní válečné taktiky, ale i filmařského umu a smyslu pro dokonalost. Dokonalost spojenou s precizností, při vytváření tak jedinečných a jistě velice nákladných bitevních scén, které jsem osobně sledoval s otevřenou pusou. Mocenské boje, politikaření a zákulisní tahy, to je sviňstvo které je věrné každé době, včetně té dnešní a tak člověk může maximálně poznamenat, jaké to bylo, je a bude k zblití. Michiel de Ruyter byl holandský národní hrdina, kterého si tehdejší Holandsko rozhodně nezasloužilo! Zůstane navždy zapsán v dějinách, jako brilantní vůdce, stratég a námořní admirál. Co je pro milovníky letectví, třeba Bitva o Británii, tím bude pro milovníky námořní historie tento film! Opravdu úžasná podívaná! ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Velkolepa sterilna nuda. Roel Reiné nie je dobry reziser a nikdy sa nim asi uz nestane. Jeho jedinym talentom je, ze dokaze natocit filmy tak, ze vyzeraju niekolkonasobne drahsie. A este vie natocit prehladne akciu, takze tu mame bambilion spomalovaciek. A to je tak vsetko. Ako rozpravac pribehov uplne zlyhava. Vsetky tie politicke cachre su nezazivne a nezazivna je prekvapivo aj akcia. Chyba jej napaditost. Cely cas pôsobi monotonne a po chvili sa mi prejedla. Stavu jej nedodava ani velkolepa hudba, ktora nejak nepasuje k tomu, co sa deje. A cely film nadobro pochoval ten vyzraty smiesny bambula bez stipky charizmy, ktoreho obsadili do hlavnej ulohy. Pre mna to bola strata casu a pokial nemate fetis na historicke namorne bitky, tak sa tomuto vyhnite oblukom. 3/10. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Námořní bitvy nepatří zrovna k mým oblíbeným, ale tady mě to vtáhlo. Tolik muziky za tak relativně málo peněz, to se nevidí. Bylo tu vidět, že se studiem si tu Holanďané dali hodně práce. Ve stejné míře tu byla zastoupena i politika tehdejšího Holandska a tady vidím drobné mínus v tom, že pokud jí člověk nezná, nemá příliš šanci se zde orientovat. Nicméně zběžné studium zase nezabere tolik času, takže i tenhle zdánlivý nedostatek se dá z pohledu diváka hravě dohnat. Byť toho žvanění tu bylo občas až příliš a film se místy nevyhnul lacinému patosu. Hercům není co vytknout a vedle představitele hlavního hrdiny mě bavil především Charles Dance v roli Karla II.. Výborná práce. 85% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Holanďané naplno ukazují, že historické velkofilmy už skutečně nejsou jen doménou americké produkce, ale i další země je zvládnou naprosto bez problémů a to v kvalitě, která místy až omračuje. Ty námořní bitvy jsou zde skutečně skvělé, místy je top patetické, ale to překvapivě tolik nevadilo. K životopisným filmům to patří. Výborné. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Admirálova smrt je ve filmu vyobrazena tak, že mu Francouzi vypálená dělová koule otrhne pravou nohu. Reálná smrt však zastihla admirála de Ruytera rozdrcením nohy levé. (bejkovec)
  • Světová premiéra se konala 26. ledna 2015 v Národním námořním muzeu (Het Scheepvaartmuseum) v Amsterodamu za přítomnosti potomka admirála Michiela Adriaenszoona de Ruytera v 12. generaci Fritse de Ruytera de Wildta, který byl v době premiéry záložním důstojníkem nizozemského královského námořnictva. (Ampi)

Související novinky

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

23.01.2017

Studio 20th Century Fox se práv na X-Meny jen tak nevzdá, takže je Marvel pomalu začal nahrazovat Inhumans. Rasa superlidí, kteří vznikli při experimentech mimozemské rasy Kree, se objevila už v… (více)

Reklama

Reklama