Reklama

Reklama

Když mladý nizozemský stát, stojící na prahu občanské války, napadne Anglie společně s Francií, najde se pouze jediný člověk, kterému lze svěřit velení holandské flotily. Je to Michiel de Ruyter, který vešel do světové historie, a zejména do dějin námořních bitev, jako jeden z největších admirálů vůbec. (Film+)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (132)

Karlas 

všechny recenze uživatele

Velký a krásný historický patos, před kterým se dokáži s úctou sklonit. Příběhy osobností dějin, typu Michiela de Ruyter, které dokázaly obětovat svůj život ve prospěch a štěstí národa i vlasti, mne skutečně dojímají. Snad si Holanďané v přívalu multikulturalismu vzpomněli na to, co pro ně udělali jejich předkové. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ani já nejsem příliš velkým fanouškem námořnických bitev, ale tohle prostě má koule a po zhlédnutí lákavého traileru jsem si vše pouze potvrdil.. 130 minutový Nizozemský příběh Admirála Michiela de Ruytera, který vtáhne diváka od začátku až do konce. Nabízí poutavou výpravu, velkolepé bitvy, obstojné herecké výkony, strategii, diplomacii i krapec politiky, kde se dá sice lehce ztratit a zamotat, takže potřeba věnovat plnou pozornost. Solidní film v každém ohledu. Mínusem snad jen stopáž. 80% ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Moji muži potřebují někoho, jako jsi ty. Někoho, kdo se drží svého vlastního kursu. Ty to zvládneš, Michieli!“ Po krátkém úvodu je divák vhozen rovnou do víru námořní bitvy, která stojí za to, a člověk se cítí být až pohlcen. Takových námořních bitev si tu užijete hned několik a svým zpracováním mohou směle konkurovat i Hollywoodu. Druhou rovinu tvoří politikaření. I člověk, který se o historii úplně nezajímá, se v politické situaci postupně zorientuje, a pochopí, s čím se musela tehdejší Republika spojených nizozemských provincií potýkat (z pasáží pak vládne ta s nočním lynčem). Dílu se dá vytknout jeho přílišná „epičnost“, megalomanské pojetí, prvky patosu, historické zkratky či nizozemský patriotismus, ale myslím, že zrovna zde je to k věci, a mně osobně otravovaly spíš scény s rodinou (samotný hlavní hrdina pak působí velmi civilně, navíc žádný sošný fešák, spíš obtloustlý sympaťák od vedle). Za mě to budou slušné 4*. „Královský Karel. Prý je nepotopitelný!“ - „Všechny lodě jsou nepotopitelné, Jane…dokud se nepotopí.“ ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Takže už aj Holanďania si natočili svoj veľkovýpravný historický snímok. A čo sa týka spracovania, sa im to nadmieru vydarilo, ešte aj špeciálne efekty, ktorých vôbec nie je málo, sa smelo vyrovnajú európskej elite. Akcie je dostatok, nechýba ucelený príbeh, ktorý k záveru pekne graduje, aj keď s prílišnou dávkou pátosu. Tiež pár prvoplánových gore prvkov a prehnané revolúcie vnútri krajiny boli pritiahnuté za vlasy. Tak som im prial, aby Holanďania zotrvali v moderne (republika) a zmietli raz a navždy spiatočníctvo (monarchia), no nestalo sa. Potešilo ale obsadenie známejších holandských hviezd - Hauer a Derek de Lint, najmä Hauer si mohol zahrať viac ako len menšiu epizódnu rolu. Vo filme sú spomenuté snáď všetky veľké víťazstvá, vrátane pozoruhodného vypálenia súperových lodeníc priamo na anglickom pobreží. A kto doteraz nepoznal meno jedného z najväčších námorných veliteľov (prezývaného aj Deduško), tak si ho zapamätá. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Velkolepa sterilna nuda. Roel Reiné nie je dobry reziser a nikdy sa nim asi uz nestane. Jeho jedinym talentom je, ze dokaze natocit filmy tak, ze vyzeraju niekolkonasobne drahsie. A este vie natocit prehladne akciu, takze tu mame bambilion spomalovaciek. A to je tak vsetko. Ako rozpravac pribehov uplne zlyhava. Vsetky tie politicke cachre su nezazivne a nezazivna je prekvapivo aj akcia. Chyba jej napaditost. Cely cas pôsobi monotonne a po chvili sa mi prejedla. Stavu jej nedodava ani velkolepa hudba, ktora nejak nepasuje k tomu, co sa deje. A cely film nadobro pochoval ten vyzraty smiesny bambula bez stipky charizmy, ktoreho obsadili do hlavnej ulohy. Pre mna to bola strata casu a pokial nemate fetis na historicke namorne bitky, tak sa tomuto vyhnite oblukom. 3/10. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Na začiatku filmu je možné v úlohách námorníkov na lodi vidieť skutočných námorníkov holandského námorníctva. (beso74)
  • Aby sa dali natáčať skutočné lode, bol na jazere Markermeer vytvorený pre filmárov umelý ostrov. (beso74)

Související novinky

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

23.01.2017

Studio 20th Century Fox se práv na X-Meny jen tak nevzdá, takže je Marvel pomalu začal nahrazovat Inhumans. Rasa superlidí, kteří vznikli při experimentech mimozemské rasy Kree, se objevila už v… (více)

Reklama

Reklama