Reklama

Reklama

Když mladý nizozemský stát, stojící na prahu občanské války, napadne Anglie společně s Francií, najde se pouze jediný člověk, kterému lze svěřit velení holandské flotily. Je to Michiel de Ruyter, který vešel do světové historie, a zejména do dějin námořních bitev, jako jeden z největších admirálů vůbec. (Film+)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (131)

italka63 

všechny recenze uživatele

Velmi milé filmové překvapení. Tvůrci si nehráli na Hollywood a to bylo moc dobře. Sympatický Frank Lammers, na kterého jsem kulila oči, neboť kdyby mu zastřihli vlasy, byl to řidič ČSAD, kterého potkávám každé ráno.Jinak výborně uchopený námět o admirálu Michielu de Ruyterovi, který se před mocenskou vrchností ani v bouřlivých časech na hraně občanské války neohnul, byl vynikající, takřka geniální stratég, kterým Britům pěkně zatopil pod lodním kotlem a též báječný manžel i otec. Holanďané mohou být plným právem na tohoto muže hrdi. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Dobrý príbeh, pekne natočené námorné bitky, ale prečo preboha musel režisér toľko masturbovať samoúčelnými spomalenými zábermi? Mám ich rád, veľa scén vďaka nim vyzerá efektnejšie, no čoho je moc, toho je príliš. Film mohol byť kratší o pol hodiny, ak by sa využívali v správnej miere, nie spomaľovať každú chvíľu úplne nepodstatné veci, ako cválanie koňov, ktoré ťahajú koč... Niekto chcel byť tak moc cool, až to zvrzal a spravil z toho len ďalšiu bayovku. 70% ()

Reklama

Vavča 

všechny recenze uživatele

V dobách, kdy Holandsko ohrožovaly velmoci, občanská válka, respektive neurvalá monarchistická chátra, která by se měla za svůj nezákonný postup a čistky vůči republikánům dodnes stydět, tak tento malý národ sobě našel sílu k boji, nikdy neuvažoval stylem, zachrání nás někdo jiný. Vedl ho geniální admirál de Ruyter, bez šlechtického původu, ale s mozkem, který většina jeho kolegů ve vedení postrádalo. Naprosto pompézní výprava, nádherná kamera, jakoby ožily dávné obrazy, vymazlený OST od Trevora Morrise, který je někdy vyloženě kulervoucí podbarvuje tento válečný velkofilm jako dokonale fungující švýcarské hodinky. Herecké obsazení perfektní (včetně účasti zahraniční hvězdy Charlieho Dance). Takto vypadá film sebevědomého národa hrdého na svoji historii, slyšíte mě vy provinční čeští zbabělí ohlodávači mrtvol 20. stol.! Musíme si brát příklady z historie, úspěšných středně velkých národů jako Holandsko, Finsko, Belgie. Předvádět něco jiného než Hus, husitství (vsadím boty podle ahistorické výpravy, že Jáklův film Žižka bude těžký průšvih), Karel IV., a když už tak parazitujete na 20. stol., kde je Hašek, legie, atd. Nebo kde máme výrazné osobnosti jako Josef Hlávka, naši symfoničtí skladatelé od dob baroka, kde je malíř Hollar a jiné osobnosti, témata. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Velký a krásný historický patos, před kterým se dokáži s úctou sklonit. Příběhy osobností dějin, typu Michiela de Ruyter, které dokázaly obětovat svůj život ve prospěch a štěstí národa i vlasti, mne skutečně dojímají. Snad si Holanďané v přívalu multikulturalismu vzpomněli na to, co pro ně udělali jejich předkové. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ani já nejsem příliš velkým fanouškem námořnických bitev, ale tohle prostě má koule a po zhlédnutí lákavého traileru jsem si vše pouze potvrdil.. 130 minutový Nizozemský příběh Admirála Michiela de Ruytera, který vtáhne diváka od začátku až do konce. Nabízí poutavou výpravu, velkolepé bitvy, obstojné herecké výkony, strategii, diplomacii i krapec politiky, kde se dá sice lehce ztratit a zamotat, takže potřeba věnovat plnou pozornost. Solidní film v každém ohledu. Mínusem snad jen stopáž. 80% ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Světová premiéra se konala 26. ledna 2015 v Národním námořním muzeu (Het Scheepvaartmuseum) v Amsterodamu za přítomnosti potomka admirála Michiela Adriaenszoona de Ruytera v 12. generaci Fritse de Ruytera de Wildta, který byl v době premiéry záložním důstojníkem nizozemského královského námořnictva. (Ampi)
  • Počas premiéry v Námornom múzeu v Amsterdame protestovala skupinka ľudí proti filmu a označila ho za glorifikáciu koloniálneho námorného zloducha, pretože De Ruyter sa aktívne podieľal na holandskom obchode s otrokmi. (beso74)
  • Film popisuje obdobie od bitky pri Scheveningene (31.7.1653) až po 18.3.1677, čiže obdobie dlhé 24 rokov. (beso74)

Související novinky

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

23.01.2017

Studio 20th Century Fox se práv na X-Meny jen tak nevzdá, takže je Marvel pomalu začal nahrazovat Inhumans. Rasa superlidí, kteří vznikli při experimentech mimozemské rasy Kree, se objevila už v… (více)

Reklama

Reklama