Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavními "hrdiny" tohoto snímku jsou dva pubertální hoši, kteří tráví svůj volný čas čicháním ředidla nebo lovem koček, které pak prodávají do čínské restaurace. Jejich mentální schopnosti jsou na hranici svéprávnosti a totéž lze říci i o ostatních figurkách, které se filmem mihnou. Dlužno podotknout, že některé jsou na tom i hůře. Celým příběhem nás, jako červená nit, provází špinavý chlapec v trenýrkách s růžovou maskou zajíčka, který mlčí nebo kouří. (mutace)

(více)

Recenze (157)

BlackTom 

všechny recenze uživatele

Mesto, kde každému j*be, je psychicky a fyzicky deformovaný, má úchylné záľuby... Albíni, zdechlé mačky, lepidlo, metal a pridrbaný králik... Čo sa dá povedať o filme, kde každý jedná ako idiot? Žiadna postava nie je sympatická, žiaden príbeh nevzbudí iné ako negatívne emócie. Takto si predstavujem filmové peklo, resp. peklo všeobecne. Ako absurdnú zmesku stratených existencií. Pôsobivosť snímku, jeho kontroverznosť, však ešte nerobí tento film dobrým. Never more. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Tvůrci Gummo se zaměřili na outsidery. Normalita nemá v tomhle filmu místo. I epizodní postavy musí trpět nějakou poruchou nebo úchylkou. Hlavní figury jsou duševní mrzáci, vedlejší příroda obdařila deformacemi, vadami, odchylkami a nedostatky všeho druhu. Ruku v ruce s nimi jdou bída a emocionální a intelektuální nedostatečnost. Život ve špíně je už jen vedlejším efektem všeho toho marasmu. OK, i takhle mohou vypadat a projevovat se příslušníci našeho druhu. A dál? Poselství? Komu, k čemu, proč? Důvod vzniku mi uniká, filmařsky - po technické stránce budiž. ()

Reklama

Jordan 

všechny recenze uživatele

do malého, redneckého mestečka vtrhlo tornádo . . . dej filmu je archívnymi zábermi torpáda rámovaný, preto nie je jasné, či životný štýl obyvateľov, ich zúrivosť, ich bezcieľne prázdne životy, ich agresia, hnev, ich úchylky a závislosti sú dôsledkom spamätávania sa zo živelnej katastrofy . . . alebo jej predznamenaním. interpretovať sa to dá oboma spôsobmi. tornádo v úvode je však aj symbolické. oveľa väčšie, metafyzickejšie tornádo sa prehnalo týmto mestom a životmi jeho obyvateľov. mozaika, zľahka prepojená pár hrdinami - dvojicou mladíkou vraždiacich mačky, trojicou sestier a jedného bizarného ružového zajačika, ľudí a osudov zapadákova, odkiaľ niet iného úniku, ako upadnúť až na dno svojej dôstojnosti, nájsť pomyselnú hranicu ľudskosti, vzdialiť sa od toho, čo by malo byť morálne, správne a etické až tak ďaleko, že vám akákoľvwk prednáška o etike a morálke príde smiešna a zistíte, že ich ťažisko je a vždy bolo niekde inde. film, pri ktorom som mal mnohokrát zimomriavky, často ma nechal neveriaco pozerať na to, čo všetko sa predo mnou defilovalo, no zanechal okrem zvláštnej pachuti aj veľmi silné presvedčenie, že som videl naozaj kvalitný debut, trochu drsnú a bezohľadnú, ale zato odzbrojujúcu výpoveď o bezmocnosti na konci 20. storočia. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Pokud byl někdo pohoršen při South Parku spoustou vulgarit, doporučil bych mu shlédnout tento film. Pak mu bude South Park připadat stejně nevinně jako Princezna se zlatou hvězdou nebo Mrazík. Popravdě řečeno, kromě záplavy (ne, to není to pravé slovo, ale nic lepšího mě nenapadlo) neuvěřitelných sprosťáren, které se v drtivé většině linuly z úst dětských hrdinů filmu, nemá toto do určité míry unikátní "dílo" vpodstatě co nabídnout. Odhadnul bych, že scénárista (ani nechci vědět jeho jméno) si svůj mozek vyšňupal místo kokainu, než sedl k psacímu stolu a stvořil tohle. Jinak snad ani není možné postavit děj jen na nadávkách. Před odpadem film zachránila píseň Roye Orbisona "Cryin'". I když se Roy asi obrací v hrobě, že zazněla zrovna v takovémto filmu. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Baszmeg, to bolo čo, za totálne obskúrny bizár? Nič podobného som, pred touto extrémne čudnou snímkou, nevidel, a to mi môžete veriť, že som už videl kadečo Ide o silne experimentálnu snímku, ktorá naratívne nahliada do vnútra medziľudských vzťahov nesmierne chudobnej vrstvy Amerického predmestia. Napíšem to „po lopate“, ono v podstate zobrazuje v poetickom duchu život štandartných Južanských „buranov“, ako inak, bez prikrášlenia, ide v skutku po krku všetkých zahalených tabu a dusí ich v surrealistických víziách. Taký najpodstatnejší príbeh nás sprevádza kamarátstvom dvoch chlapcov ktorý si privyrábajú tým, že lovia divé mačky a potom ich predávajú do obchodu, kde ich majiteľ spracuje do mäsa. Za peniaze si kúpia fľašku toulenu a riadne sa nafetujú. V celej snímke nám tvorca poukazuje na nesmierne autentickú štruktúru sociálnych interakcií. Sám síce tak úplne nepochádzam, až s takéhoto hrozného prostredia ale v detstve som sa s podobnými indivíduami túlal po vonku, takže viem, že to u nich doma vyzeralo presne tak isto ako domovy ľudí v tejto snímke. Na jednej strane je snímka nechutne odpudivá, týranie mačiek, neustála špina, žiadne neformálne kontroly, nevychované deti. Na strane druhej je však smutné, že ľudia žijú v takýchto podmienkach skutočne dobrovoľne a sú s tým spokojný. Snímka poukázala aj na niektoré deviácie (hlavne sexuálne), ktoré sa bez patričnej výchovy uvoľňujú samovoľne. Je to nesmierne choré.... ale iba tak ako samotný svet ()

Galerie (48)

Zajímavosti (20)

  • Samotné nakrúcanie prebiehalo v jednej z najchudších štvrtí mesta Nashville. V ňom vyrastal aj kontroverzný režisér snímku Harmony Korine. (classic)
  • Interiéry domu, ktoré často budia odpor alebo súcit, sú reálne. Stávalo sa tiež, že na malom priestore sa nachádzal pätnásť členný štáb a tisíce švábov a bolo nutné z miestnosti vyniesť aspoň nejaké veci, aby sa tam dalo pracovať. (classic)
  • Našli sa aj tvorcovia, ktorých Korineov štýl zaujal, mimo iné slávny nemecký režisér Werner Herzog ocenil bizarnú scénu s jedlom vo vani, kde za malým Solomonom (Jacob Reynolds) na stene visí kus slaniny. Snímok ocenil i švédsky režisér Lukas Moodysson, tiež Korineov americký kolega Gus van Sant. Ten ho popísal ako portrét malomestského stredoamerického života, ktorý je ostro realistický a súčasne je i strašidelným snom. (classic)

Reklama

Reklama