Reklama

Reklama

Kvílení

(festivalový název)
  • Jižní Korea Gokseong (více)
Trailer 4

Sledujeme příběh mizerného policisty, který stejně jako jeho kolegové bezmocně sleduje množící se případy vražd. Vrahem je vždy člen rodiny, který zabije všechny ostatní. V jindy poklidném malém městě jde o bezprecendentní události, pro které nelze najít jednoduché vysvětlení. Díky některým indiciím začne policista podezřívat někoho, kdo možná není člověk. Podezření pak spustí sled událostí, které zapříčiní, že se vše stane mnohem osobnější. Povede se policistovi včas rozklíčovat, kdo nebo co stojí za vraždami? (Martrix)

(více)

Videa (5)

Trailer 4

Recenze (156)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Rôznorodá žánrová variácia, ktorá ku koncu prekvapuje a hlavne neustále zneisťuje diváka. Hong-jin Na dbá na atmosféru a z jeho filmov cítiť vyspelosť a invenčnosť. V zásade máme možnosť nazrieť trochu do folklóru a miestneho šamanizmu. Rovnako sa tu trochu menia žánrové pravidlá.. Zombíkov už nedostanete len úderom do hlavy a pohryznuté obete sa nemenia. Pričom je tu veľa dažďa a krvi. Bavilo ma to. Bavilo ma, že nič tam nie je isté a že sa to hrá na duchov, ktorý pomáhajú aj takých čo ubližujú. Lenže podobne ako hlavný hrdina nevieme kto je kto. Tento mierny feeling magického realizmu ma potešil a kvôli nemu dávam plný počet. Film, ktorý podobne ako ostatné režisérové kúsky prezentujú invenčného a originálneho tvorcu, ktorého filmy rezonujú ešte dlho po dopozeraní. ()

AffectedFace 

všechny recenze uživatele

Režisér Hong-jin Na se po úžasném The Chaser vrhnul na tématiku hororu a nebavilo mě to. Ano, napětí to občasně má, nějaké ty zvraty nechybí, ale celé mi to přijde hrozně utahané, což by mi ani nevadilo, kdyby se film zaměřoval na jiné téma. Ze začátku se to tváří hodně jako komedie, což se mi líbilo, protože Korea má celkem dobrej smysl pro humor, poté to vypadá, že dostaneme nějakou zombárnu, no nakonec dostáváme vymítaní démonů. Snímek na mě vyflusl nějakýho šamana, kterej mě vůbec nebavil, a tak jsem jenom chladně koukal, co bude dál. Poslední půl hodinka všechno tak nějak zachraňuje a dostává snímek do průměru. Doporučil bych fanouškům Midsommaru a Hereditary, leč snímek mi zmíněné hodně připomínal kamerou a dialogy. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Film mi štýlom pripomenul tvorbu uznávaného Bong Joon-Hona, tvorcu filmov ako Memories of murder alebo The Host, keďže je to taký netradičný žánrový mix kombinujúci zaujímavé typy a neustále meniaci celkovú náladu, takže ma to trochu prekvapilo, keďže tento režisér sa predsa preslávil drsnými surovými thrillermi, toto je niečo úplne iné, ale s týmto samozrejme nemám absolútne žiadny problém, keďže aj tak to zvládol viac, než dobre. Mrzí ma len jedno, ale to je len čisto subjektívna záležitosť, že nemám žiadny vzťah k tématike posadnutých, rituálov, šamanov a podobne. Toto je pre mňa jednoznačne tá najmenej atraktívna oblasť celého hororového žánru a filmy s ňou takmer vždy rovno vynechávam, no to som teraz samozrejme nemohol, keďže ma zaujímalo to juhokórejské originálne pojatie. Tá dĺžka podľa mňa nie je žiadny problém, filmu síce chýba lepšia gradácia a údernosť, to sa možno dostaví až v úplnom závere, dokonca ani tých výnimočných scén tu moc nie je, alebo lepšie povedané, ja som si nenašiel ani jednu, ktorá by ma skutočne dostala, ale aj tak sa na to pozerá viac, než dobre. Dejovo je to zaujímavé a pritom aj celkom nepredvídateľné, zlo vôbec nie je pojaté čiernobielo a tak som si až do konca nebol istý, ktoré z tých javov a postáv sú skutočne záporné. Ako väčšinou v týchto juhokórejských originálnych žánrových kombináciách mi sadlo aj to striedanie atmosféry, keďže sa tu väčšinu času striedajú temné sekvencie, kedy skutočne cítiť, že sa deje niečo nepríjemné s úplne bizardnými, ktoré to skvelo odľahčia a musel som sa nad tou absurditou zasmiať. A práve tieto ma bavili najviac, keď sa na prvý pohľad odohrávalo niečo nepríjemné, ale to podivné pojatie to zmenilo na komédiu. A tak až do konca je na čo pozerať. Ale chcelo by to lepších hercov, prípadne postavy, v polovici filmu sa síce objaví charizmatický Hwang Jung-Min, ale aj ten je len šaman a tie jeho rituály boli také podivné, aj keď musím uznať, že mi tie tance prišli celkom vtipné, Jun Kunimura má zase úplne nejednoznačnú úlohu, takže som bol zvedavý, čo sa z neho vyvinie a poteší aj nadmieru sympatická Chun Woo-Hee, ale tí hlavní hrdinovia boli úplne nevýrazní. No už som si zvykol, že radoví policajti sú v juhokórejskej tvorbe za idiotov, aj keď na ich konaní som sa občas musel zasmiať. Takže celkovo si moc nemôžem sťažovať, na to, že sa The Wailing venuje téme, ktorú moc nemusím ma dokázal upútať po celú dva a pol hodinovú dĺžku, scenár je zaujímavý a réžia kvalitná, len ako som spomínal, chcelo by to lepších hlavných hrdinov a pár nezabudnuteľných scén, ktoré mi tu chýbali, ale aj tak sa mi to páčilo. 73% ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Není to rozhodně dokonalé. Dlouhé, jako poslední dva dny před výplatou a někdy až moc nesourodé. A teď mám na mysli hlavně chování některých postav. Pokud to ale přežijete, odskočíte si párkrát zakouřit, nebo na svačinu, dostanete se Vám velmi slušné, poslední třetiny a pak hlavně konce, který ty všechny Vaše otazníky, co máte na začátku maličko osvětlí. Neříkám, že úplně, ale mně to dneska bohatě stačilo. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Kvílení mixuje žánrové zaradenie a aj výsledné dojmy. Dostávate mysterióznu kriminálku, vymietanie diabla, zombie a rodinné drama v jednom. Hlavný hrdina je neambiciózny dedinský policajt, ktorý neprekypuje šikovnosťou. Postupne sa však chtiac-nechtiac musí pochlapiť. Spolu s ním prežijete súboj s neznámym nepriateľom, ktorý vyvrcholí do perfektne vygradovanej osudovej voľby. Kvílení necháva zopár nezodpovedaných otázok, ale nie je to na úkor zážitku (skôr naopak), pretože ten už  nevyprchá. V tých 156 minútach nie sú hluché či zbytočné odbočky. Čo sa týka hereckej stránky, mám na mysli dejovo zásadné postavy, vrátene detskej herečky, tak naozaj áčková squadra. Po prvom pozretí som vedel, že na 100% musí prísť k repríze (dal som si cca pol rok na to). Pocit z filmu sa potvrdil a plná paľba * je jasná. Ak by ste si zostavovali Top 3 roku 2016, tak Kvílení do zoznamu jednoznačne patrí. No a pri zostavovaní Top 5 hororov (bez ohľadu na rok výroby) je účasť tak isto zaručená. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (3)

  • Výběr hlavního hrdiny, pro film byl klíčový, režisér Hong-jin Na nechtěl mít ve filmu žádného akčního hrdinu. Na castingu prošel Do-won Kwak právě díky svému vřelému vzhledu a hned získal roli. (Yoshitsune)
  • Při natáčení nebylo ublíženo žádným zvířatům. Všechny scény se zvěří byly natočeny po konzultaci a pod dohledem s trenéry. Použily se také vizuální efekty. (Polgedney)
  • Dle režiséra Hong-jin Na byl film natočen na základě lidových náboženství v Koreji a Nepálu a katolické víry. Film přímo a nepřímo zmiňuje všechny biblické hříchy. (MarLin)

Reklama

Reklama