Reklama

Reklama

Drama Kolonie režiséra Floriana Gallenbergera je inspirovaný skutečnými událostmi odehrávajícími se v chilské kolonii Dignidad za Pinochetova režimu. Kolonii Dignidad založil a vedl bývalý nacistický lékař Paul Schäfer. V 70. letech, kdy z uzavřené kolonie utekli někteří z členů, se ukázalo, že v sektě docházelo k mučení Pinochetových odpůrců a k sexuálnímu zneužívání dětí. (Cinemart)

(více)

Videa (6)

Trailer 4

Recenze (518)

Fr 

všechny recenze uživatele

„PŘIŠLA JSEM SAMA, ABYCH TĚ NAŠLA…“ /// Láska mezi chilskejma kapkama krve… Nebaví mě mixování žánrů s romantikou. Nenadchnul mě hororově sladkej del Toro, a tady mám taky problém. Třeba s tím úvodem. Pak naštěstí dojde k převratu a Daniel vodjíždí na teplý místečko do Schäferova kulturního zařízení. Následující pasáže vocení hlavně sadisti amatéři, který ovšem přeječej nešťastníci zabouchnutý do Emmy. Náctiletí dostali svůj politickej thriller. Naštěstí dramatický části snesou přísnější měřítko a toho napínání je zde celkem dost. Hlavně ale nechápu, jak může z celýho příběhu vodejít jako největší frajer kapitán letadla, kterej vodehraje tak 2 minuty. Možná proto, že nejsem náctiletej… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Zachráním svět. Za každou cenu! 3.) Thx za titule „.Bac.“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Najskôr si musíte ujasniť, na čo chcete ísť do kina. Či na realistickú politickú drámu, alebo na komerčný triler o úteku z väzenia s výraznou romantickou linkou. V prvom prípade budete sklamaní, v tom druhom ale možno až nadšení. Musím priznať, že Kolónia je veľmi napínavý film a v poslednej tretine ani nebudete dýchať. Na druhú stranu sa niekoľko krát zamyslíte na logikou jednotlivých scén a najmä náhod, ktoré sa tu dejú podľa klasických šablón. Postavy sa tiež nesprávajú vždy maximálne uveriteľne, ale ak ste ochotný pristúpiť na to, že láska prekoná všetko, nemusí vám to vadiť. Mne to bohužiaľ občas vadilo až príliš a mám dojem, že v reáli táto udalosť prebiehala bez zádrheľov, ktoré poznáme z iných filmov. 70% ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Pre mňa nevšedné prekvapenie, ale trošku z iného uhlu pohľadu. Názov filmu mi naznačoval, že to je nejaké ďaľšie teen bestseller sci-fi s Watsonkou v hlavnej roli. O to viac mi spadla gamba, keď som zistil, že som úplne mimo: že sa jedná o historický materiál s vážnou témou, a naviac skvelé obsadenie. Možno bol silný dojem spôsobený čiastočne týmto prekvapením, ale film ma celkom strhol aj svojou schopnosťou udržať napätie až do úplneho konca - a to sa cení. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Příběh vystavěný na silných motivech, které už jsme ale všichni tisíckrát viděli jinde, a mnohdy v daleko sugestivnějším provedení. Vyprávění je soudržné a uspokojivě gradující, depresivně odrážející tísnivou atmosféru svého tyranského prostředí, přičemž trefou do černého bylo jednoznačně obsazení odporně dokonalého záporáka Nyqvista. Bohužel schází zmíněná sugesce, která je až na pár výjimek zastoupena laciným, obrazovým i dějovým klišé pro masy, a našlapaný závěr, přestože strhne vyvoláním vřelé empatie k osudu hlavních hrdinů, dopadne přesně tím způsobem, jak divák očekává. Hrozivý mýtus o Dignidadu by si zasloužil o něco osobitější a drsnější zpracování, i když uznávám snahu o co nejširší zpřístupnění takto neprovařených událostí... 70% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pokud bych měl ke Kolonii přistupovat jako k tzv. serióznímu filmu, který se pokouší analyzovat politickou situaci v Chile po Pinochetově převratu a zároveň zkoumá fungování uzavřených náboženských komunit, musel bych jít nekompromisně s hodnocením dolů, a to dost radikálně. Naštěstí poučený např. komentáře Andertona jsem od počátku nahlížel na Kolonii jako na dobrodružný thriller se silnou romantickou linkou, který politickou situaci po armádním puči vnímá jenom jako výchozí kulisu pro své vyprávění. V rámci žánru je to určitě nadprůměr, snímek je solidně obsazený, především Michael Nyqvist v roli šéfa sekty působí patřičně zkaženě a démonicky. Vyloženě si s tou rolí labužnicky pohrál. Ve scénáři by se dala pochopitelně najít slabší místa a oslí můstky, zejména ta poslední desetiminutovka, kdy Kolonie napodobuje finále z Arga, působí spíš úsměvně. Zatímco v Argu jste měli pocit, že vám ajatoláhové funí do zátylku, tady už závěr vyznívá poněkud naivně. Co je ale hlavní, prakticky po celou dobu si v rámci toho, čím chce film být, uchovává tempo a napětí. Jednoduše baví. Takže nemám důvod jít níž než na 4* a 75 % celkového dojmu. ()

Galerie (187)

Zajímavosti (12)

  • Emma Watson k filmu uvedal: "Většina scénářů je o chrabrém rytíři v lesklé zbroji, ale tohle je příběh ženy, která se vydá zachránit svého manžela, a to mě k němu přitáhlo." (Weasley)
  • Tak CIA, ako aj Simon Wiesenthal predložili dôkazy o prítomnosti nacistického "lekára" z Osvienčimu, Josefa Mengeleho, v kolónii. (De Large)

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Emma Watson nepřítelem státu

Emma Watson nepřítelem státu

26.06.2015

„Hermiona" pokračuje v zajímavých kariérních rozhodnutích. V minulých letech zkusila Charlieho malá tajemství nebo Aronofskyho Noema, v nejbližší době ji pak uvidíme s psychologickém thrilleru… (více)

Reklama

Reklama