Reklama

Reklama

Zlatá mládež

(pořad)
  • angličtina Golden Youth (festivalový název)
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Váš život je pro ně extrémní situace. Jsou mladí, zhýčkaní a teprve nyní poznávají prostředí a profese, o kterých měli jen mlhavou představu, ale velké předsudky. Zlatá mládež poznává, jak vypadají životy ostatních Čechů. Pět mladých lidí z velkoměsta se musí vyrovnat se vším, na co nejsou zvyklí – s náročnou manuální prací a svéráznými životními podmínkami. Na pět týdnů se z nich stanou řezníci na jatkách, obyvatelé Chanova, účastníci armádního kurzu přežití, rolníci v české vesnici v Banátu a ošetřovatelé v domově důchodců. Pořad vytvořila tvůrčí producentská skupina Kamily Zlatuškové a 15. září bude Českou televizi reprezentovat v Berlíně na prestižním Creative Forum EBU v soutěžním výběru dvaceti nejzajímavějších nových světových formátů. „Náš pražský výběr je zvyklý na komfort velkoměsta, na možnosti, které jim Praha poskytuje ohledně jejich kariéry, zábavy a společenského života. Za hranicí Prahy pro ně začíná neznámé území. A právě tam jsme je vždy na týden vysadili a zjišťovali, jak si s tím poradí a jak taková zkušenost pozmění to, co si o dané profesi nebo prostředí mysleli předtím," říká autor projektu Dušan Mulíček.
Jeho záměrem bylo prostřednictvím nového formátu poukázat na stereotypní bariéry stojící mezi různými částmi naší společnosti, a pokusit se je nabourat. Minimálně v hlavách pěti protagonistů. „Ty hranice nemusí být jen mezi velkoměstem a venkovem, tak jak je tomu v dílech z venkovských jatek a z vesnice v Banátu," dodává režisér Richard Komárek. „V případě dílu z Chanova jde i o hranice sociální a etnické a třeba v případě domova důchodců o hranice generační." „Je na divácích, aby posoudili, co si zlatá mládež z natáčení vzala, zda je ta zkušenost někam posunula. My jsme přesvědčeni, že alespoň trochu se rozšířily obzory každému z nich," komentuje záměr pořadu kreativní producentka Kamila Zlatušková.

V premiérové druhé řadě pět mladých Čechů na vlastní kůži poznává, zda zvládnou žít a pracovat mimo svoji komfortní zónu. Čtyři nové aktéry, zpěvačku Sharlotu, youtubera Mikea, začínajícího politika Petra, servírku a modelku Kláru, doplní hvězda první řady, Renáto... Noví adepti z řad privilegované zlaté mládeže si vyzkouší náročnou manuální práci i těžké životní podmínky. Tentokrát je tvůrci vyslali i za hranice České republiky, a zakusí tak život v zemích třetího světa, aby si uvědomili, že v globalizovaném světě se Čechů týkají i problémy lidí, kteří žijí na druhé straně planety. Zkorigují své předsudky a zhýčkané chování? Dokážou, že je v nich víc, než se na první pohled zdá? „Rozdíl mezi první a druhou řadou je hlavně ve výběru účinkujících. Nejde jen o to, že se v docusoapu objeví mediálně známá jména, ale i o to, že příslušníci této generace jsou mediálně zběhlejší než aktéři první řady. Vědí, jak se prezentovat před kamerou. O to zajímavější bude pro diváky sledovat, jak se v situacích, které jsme jim připravili, jejich snaha kontrolovat si svou image rozpouští a odhaluje se to, jací skutečně jsou,“ říká kreativní producent Dušan Mulíček. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (108)

Matixed 

všechny recenze uživatele

Pořad nádherně vystihuje situaci dnešní mainstreamové mládeže. Pořad působí depresivně a smutně po stránce mentality těch dětí boháčů a jim podobným. Ale zároveň bylo díky nim o zábavu postaráno, smál jsem se každou chvíli. A mladý, ambiciózní gay Renáto mě bude asi strašit v nočních můrách ještě pěkně dlouho. ()

gudaulin odpad!

všechny recenze uživatele

Nejsem cílová divácká skupina a spíš mě zajímalo, jak hluboko může Česká televize klesnout ve své snaze napodobovat komerční TV. Tohle je totiž formát, který se bytostně pro veřejnoprávní televizi nehodí, a řeči o tom, že reality show jsou odrazem reálného života, neberu ani v nejmenším. Tady je primární i sekundární záměr bavit publikum a navodit co nejkontroverznější situace a přijít s co nejkontroverznějšími účastníky. Silně se tu pracuje se stereotypy a tak nějak jsem si vybavil písničku To máme mládež Věry Špinarové a Petry Janů. Chytré to není ani trochu a navíc mám u těchhle pokusů ČT pocit, že to ani neumí a zůstávají někde na půli cesty. Jinak souhlas s Djokerem. Celkový dojem: 5 %. ()

Reklama

Djoker

všechny recenze uživatele

Dobrý no, až na to, že nejde o zlatou mládež. Ta skutečná se totiž nikde nepotřebuje producírovat v televizi, aby časem měla kšefty, viz. zdejší obsazení: herec/dabér, zpěvák/moderátor, modelka/miss, od pohledu sice kurvička, ale nucená brigádničit (u zlaté mládeže něco nemyslitelného) a prominentní synáček/student, který by rád do politiky. Poslední je jako jediný alespoň blízko škatulce, ale už ta potřeba se vzdělávat a mít v budoucnosti "práci", ho do ní prostě nepustí. Topolánkův syn by byl ideálním zástupcem. Pseudostudium minimálně do 30, kurvičky, podnikatelské večírky, fet, rychlý a hlavně drahý káry a po čase klasická česká trafika od tatíka. Tady jen sledujeme mladé lidi, kteří nechtějí makat rukama (opravdu novinka) a zároveň jsou schopní utrácet velké sumy za párty, oblečení a elektroniku, což je zmíněno hned v úvodu, aby se na ně průměrná vidle, která je ráda, že je ráda, mohla od první minuty pořádně nasrat. Jako protipól tady budou další vidle, které jsou ochotny celý život čichat hovna (v dalších dílech budou samozřejmě trpět jinak) a je to podle nich "úplně normální". ČT zase jednou objevila Ameriku. ()

halogenka 

všechny recenze uživatele

Vezmi 12 roků starý formát z USA, místo Paris Hilton a Nicol Richie dej 5 lidí, co zoufale touží po tom, objevit se v televizi, a dostaň je do situací, které by nedalo 90 % z nás. Jestli to má sloužit jako sociální sonda do dvou rozdílných světů (což se paradoxně původním Zlatým holkám občas daří), tak to se dost nepovedlo - to máte těžké, když se nadpoloviční většina aktérů od okolního světa a práce v jednotlivých dílech striktně distancuje. Ve výsledku je to prostě jenom prvoplánová líbivá bulvární pitomina, která se vozí po povrchu a snaží se nám okatě vnutit "hele, Vietnamka, buzna, blbá bloncka, rozmazlenej synáček a zparchantělej herec to nedali" a pak se za to buď uvědoměle zastydět nebo se cítit nadřazeně, že vy byste ten chlívek jasně zvládli vykydat. No a? Co víc, herec Jiří Kocman je dle mého jenom nastrčenou figurkou, která má sloužit jako hlas rozumu mezi čtverkou mimoňů a být tzv. "jediný normální". A Renato Salerno tak očividně přehrává, že by mu za to měli rovnou hvízdnout Zlatou malinu. Zkrátka nee casting. Tahle dokureality show bohužel dokazuje jediné - zoufalství Čétéčka. Na to připíjím sklenkou bohemky. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý projekt ČT. Má to konceptuální mouchy co se týče výběru účastníků (ovšem producentka Zlatušková jasně připouští, že název "Zlatá mládež" vznikl až v postprodukci), ovšem výsledek je minimálně pozoruhodný, když už bych se chtěl vyhnout použití ještě kladněji zabarveného adjektiva. Účastníci občas napřesdržku (ale to by byla asi většina lidí, kdyby měli týden dělat tento typ skopičin, jako si pro ně štáb ČT připravil), ale občas překvapili i nějakými svými silnějšími momenty. ()

Galerie (30)

Reklama

Reklama