Reklama

Reklama

Temnota

Trailer 1

Obsahy(1)

V tom domě se něco skrývá. Něco temného z dávných dob, co zde nehnutě, tiše a vskrytu přebývá už čtyřicet let. Jen ve tmě se to může zhmotnit, jen tma to může uvést do pohybu. A do takového domu, na kterém leží strašné a ukrutné tajemství, se nastěhuje rodina s malým chlapcem a labilním otcem na pokraji nervového zhroucení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (225)

d-corso 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších hororů, které jsem měl to štěstí v poslední době zhlédnout. Některé motivy jsou sice vypůjčené z jiného veledíla žánru-Argentova Inferna (trojice postav, tajemný dům, postavený jako místo průniku "temnoty" na zem), ale není to vůbec na škodu. Skvělá, v pravém slova smyslu TEMNÁ, atmosféra, spousta vizuálních vychytávek (postava z obrázku, zjevící se architektovi v podzemce, trhaný pohyb zavražděných dětí po chodbě, démon, lezoucí nikým nepozorován po stropě), snad jen šestice dětí, ukrývajících se v tmavé místnosti, byla trošku...mno...směšná. Fatálnost, s níž film směřuje a nakonec se bolestivě (pro všechny zúčastněné) propracuje k naprosté antitezi happyendu, je podobně dokonalá, jako u nejlepších kousků Lucia Fulciho. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

No vy mně teda dáváte, drahoušové! Šel jsem si sem hodit jednu pecku za několik málo ucházejících bubu akcí a najisto jsem počítal s tím, že i ta jedna pecka filmu spíš pomůže než naopak. Ty vole a on tady v klidu má 62%... Na ČSFD projekce se kvůli honícím impotentům za chvilku nedostane ani golfista, z nepostradatelný kolonky ála CIA "Oblíbení" na mě svítí čtyřmístný číslo, a nesmyslný slátaniny, ve kterejch nic nesouvisí s ničím, jsou skoro červený. Já si snad ten čupráckej Fejs nakonec založím, páč tady mě to pomaličku přestává bavit. ()

Reklama

iolaos 

všechny recenze uživatele

Otrepany pribeh, ktery neprinasi do sveta horroru nic nove ani zajimave. Zdarilou technickou stranku zastinuji diletantske sceny, ktere by meli prece vyvolat divakovu uzkost nebo strach, ale po nejakem napeti je pusto a prazdno. sezerte me, ale s mensi nadsazkou je to nuda projecena teenejdzerkou, ktera hrala jak tupa krava. na imdb se tento snimek potaci kolem 45 procent a s timto rejtingem souhlasim, protoze tentokrate me balaguero se svou "laskou" k detickam do kresla nenapasoval. 4/10 ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Dalsi pecka z Yuznovy Fantastic Factory. Hodne podarena ducharina, hlavne v prvni polovine prakticky bezchybna. Ackoli ma vybornou atmosferu, hlavni hruzubudici efekt spociva ve skvele sestrihanych a ozvucenych lekackach, nekolikrat to bylo opravdu o infarkt . Vyrazne plus je take povedeny a pomerne originalni pribeh, ktery je ke konci spravne vystupnovany. Kdyby byla stopaz o patnact minut kratsi a Anna Paquin by hrala trochu normalnejs bylo by to dokonale. BTW nejvic strachu ve me vzbuzoval ten starej obrazek se trema postavama.... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Se španělskou kinematografií příliš zkušeností nemám, a tím méně se žánrovými snímky z oblasti hororu. K Temnotě jsem přistupoval tedy a priori s nedůvěrou. Kupodivu byl jsem nadmíru spokojen. Není to film s vysokým rozpočtem, špičkovými triky nebo plný známých hvězd. Je to ale snímek s nanejvýš zajímavou atmosférou, která mi připoměla klasické povídky klasika žánru Lovecrafta. Základní rekvizitou je podivný starý dům na samotě, kde se kdysi odehrálo něco děsivého a spoustu let tam nikdo nebydlel. Do té doby, než ho osídlí po desítkách let chátrání nová rodina. Tohle prastaré schéma je stokrát obehraná písnička, navíc aspoň z počátku film nabízí vlastně jen pocit všednosti prožívaných banálních rodinných problémů. Poznenáhlu se začnou dít zvláštní věci a události dostanou znepokojivý vývoj. Za přesvědčivou nepříjemnou atmosféru svědčí film i skvělé, přesně načasované hudbě, zvukovým efektům a ze všeho nejvíc pak střihu. A vše završí finále, které opravdu nekončí happyendem. Objektivně vzato, filmu přidávám, ale na druhou stranu se mi už dlouho nestalo, že by nějaký horor ve mě vyvolal příjemné mrazení v zádech, a k tomu u několika scén opravdu došlo. Ten zneklidňující obrázek na zdi s tajemnými tvářemi se mi vryl do paměti. Příklad filmu navazujícího na starou školu klasických důchařských příběhů, který sice pracuje s řadou žánrových klišé, nicméně řemeslně zručně a inovativně. Na úspěchu Temnoty se jako producent podepsal zkušený hororový matador Brian Yuzna. Celkový dojem: 85 %. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (6)

  • V upravenej verzii sa slovo „fuck“ nahrádza slovom „freek“. (Arsenal83)
  • Plná 103 minútová verzia bola vydaná len na DVD a Blu-ray, pretože je od 18 rokov. Upravená verzia pre kiná má 88 minút (hodnotenie PG-13). Vystrihnutých tak bolo 15 minút filmu. (Arsenal83)

Související novinky

Další hororový talent?

Další hororový talent?

20.01.2005

Něco podobného tady už bylo. Jeden nenápadný režisér, jeden nápadný úspěch a pak následný úspěch komerční. Tenhle se jmenuje Jaume Balagueró a pochází ze Španělska. Specialista na tajemno se… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno