Reklama

Reklama

Billy Elliot Muzikál

(divadelní záznam)
  • Velká Británie Billy Elliot the Musical
Trailer

Legendární představení muzikálu Eltona Johna a Lee Halla z londýnského West Endu v režii Stephena Daldryho. V hlavní roli famózní Elliott Hanna. Anglie osmdesátých let. Obyvatelé anglické hornické obce Durham zažívají krušné chvilky. Mnoho z nich přišlo o práci, v kraji vypukají nepokoje, stávky, potyčky s policií. A do toho všeho se jeden malý jedenáctiletý kluk rozhodl, že se nechce stát boxerem, aby se uměl prát o práci i o lepší živobytí, ale že chce tančit... Muzikál Billy Elliot vznikl pět let po uvedení nesmírně úspěšného stejnojmenného britského filmu. Scénář, režie i choreografie byly dílem původních autorů – Lee Halla, Stephena Daldryho a Petera Darlinga, hudbu napsal Elton John. Premiéra se konala roku 2005 v Londýně, následovala newyorská Broadway, Austrálie, Kanada a několik dlouhých turné. Z jednoho z nich je záznam, který dnes uvidíte. Vznikl v roce 2014 a exceluje v něm nejmladší představitel hlavní role v historii tohoto muzikálu. Neuvěřitelně talentovanému a charismatickému Elliottu Hannovi bylo v době, kdy hrál Billyho poprvé, pouhých deset let. Jeho výkon, v němž musel předvést kromě zpěvu a náročných prvků klasického baletu také přesvědčivé herectví, fascinoval nejen diváky a kritiku, ale i širokou odbornou veřejnost. Elliott Hanna se tanci věnuje i nadále velmi intenzivně – kromě jiného se už ve třinácti letech stal mistrem světa ve stepu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (23)

Lillyilly 

všechny recenze uživatele

Zachytila jsem to na ct art a za me teda naprosta bomba. Sceny byly promakany skvele zahrany a vtipny. Tanecne to bylo naprosto vynikajici! Ja jsem se nemohla odtrhnout. A Elliot Hanna to nejen skvele odtancil ale naprosto prirozene zahral vcetne emotivnich casti. Bravo. Ja si to pustim znova. Ovsem mam rada i filmoveho Billiho Elliota, ten byl taky vyborne zpracovanej. ()

Puerdraco 

všechny recenze uživatele

To DVD jsem si v podstatě pustil jen a pouze kvůli tomu, že jsem po ruce neměl nic kloudnějšího a od začátku do konce jsem na to koukal s otevřenou pusou a mám sto chutí vzkázat těm našim muzikálovým ,tvůrcům‘, aby se podívali na to, jak se má jevištní muzikál dělat. Jistě, i v ČR/SR se najdou dobré kousky, ale tohle je jednoduše famózní. Hudbě vytknu jenom tolik, že jí bylo zatraceně málo, super byla i choreografie ... ono ten muzikál se vůbec neohání nějakou extra-super-mega výpravou, vše je přirozené a uvěřitelné, víc jednodušší než složitější. Větší důraz se klade na dialogy a na stvárnění souvisejících emocí. Rozhodně to chci vidět naživo. ()

Reklama

Košoun 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem Billy Elliota 3x naživo v Londýně, odkud je i tento záznam, a mohu konstatovat, že se jedná o skvěle natočený i sestříhaný záznam. Billy Elliot není klasickým muzikálem plným velkých árií, historických kostýmů nebo s velkolepou výpravou a divadelními efekty. Muzikál je více činoherní, kombinuje komiku a silný lidský příběh. Režie i choreografie je plná nápadů (ne jako české muzikály režírované stylem "přijdeš zleva, zazpíváš a odejdeš doprava"). Hudba Eltona Johna je skvěle chytlavá, songy jako Solidarity nebo Electricity nejde dostat z hlavy. Pokud někdo čeká ale velké zpívání v nadpozemských výškách, bude zklamaný. Elliott Hanna je ve své roli skvělý, je trochu slabší ve zpěvu, ale dohání to naprosto přirozeným hereckým výkonem (nejlepším jakým jsem ze 4 viděl) a samozřejmě i skvěle tančí. Herecky zaujmou Mrs. Wilkinson i Billyho otec a bratr. Jediná věc, která moc vinou záznamu nevynikla, je závěr první půle "Angry Dance". Samozřejmě záznam nemůže 100% přenést divadelní atmosféru (která je na Billym opravdu důležitá, hraje se tam hlavně s emocemi, ne s kýčem a pozlátkem), ale tento záznam skutečně patří k tomu nejlepšímu. Snad vyjdou i nějaké další slavné světové muzikály. (Mimochodem doporučuji i "odpůrcům" muzikálů, kteří tvrdí, že jsou brak. I muzikál jde udělat umělecky kvalitně a Billy je jeho příkladem!) ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Po skvělém filmu přichází neméně skvělý muzikál. 1) Eltona Johna film natolik oslovil, že se rozhodl autorsky do věci vložit. O pět let později (2005) měl muzikál premiéru. Po dalších devíti letech (2014) byl vytvořen filmový záznam. 2) Oproti filmu ještě výrazněji vyniká choreografie tanečních scén a výkony hlavních představitelů. 11letý Elliott Hanna (Billy) i 12letý Zach Atkinson (Michael) byli prostě skvělí. Nezapomenutelná je i 84letá (!) Ann Emery (babička). 3) Horníci jsou zde vykresleni sympatičtěji, než ve filmu. Homosexualita se v muzikálu téměř neřeší. 4) Závěrečné vystoupení pětadvaceti bývalých představitelů Billyho Elliota na West Endu mě dojalo. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádný velký znalec moderních muzikálů, a možná i proto bych upřednostnil klasickou filmovou verzi, ale i tak jde o navýsost působivou a hodně profesionálně odvedenou práci, kde stojí za to vyzvednout především výkon obou kluků. Na divadelních prknech ožívá příběh jedné cesty za snem, kde na konci stojí svébytný umělec. To vše v kulisách společenského střetu britských horníků a jejich snahy o udržení sociálního postavení s novými pořádky raženými vládou Margaret Thatcherové. Celkový dojem: 85 ˇ%. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (14)

  • Ann Emery v roli babičky byla jedinou herečkou z originálního představení z roku 2005, která se představila v zaznamenaném představení. (Pluto_petr)
  • Záznam představení byl promítán v kinech po celém světě včetně České republiky. Verze promítaná v kinech byla oproti DVD a Blu-ray  lehce upravena (byly změněny některé kamery a použity i záběry ze zkoušky den před představením). (Pluto_petr)
  • Celé představení bylo natočeno 28. září 2014, kdy se přenášelo přímým přenosem do vybraných kin. V přenosu byly použity i některé předtočené záběry z odpoledního představení 27. září. (Pluto_petr)

Reklama

Reklama