Reklama

Reklama

Lion

  • Česko Nejdelší cesta domů (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Pětiletý indický chlapec Saroo se ztratí ve vlaku, který ho odveze tisíce kilometrů od jeho domova a rodiny. Ocitne se v ulicích Kalkaty, kde se musí naučit sám a opuštěný přežít. Po strastiplné a nebezpečné cestě se na něj usměje štěstí a adoptuje si ho manželský pár z Austrálie. O pětadvacet let později, vyzbrojen jen hrstkou nejasných vzpomínek, neochvějným odhodláním a revoluční technologií Google Earth, se vydává na dlouhou cestu za svou ztracenou rodinou v daleké Indii. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (19)

Trailer 1

Recenze (259)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Fascinující příběh řemeslně dobře natočený v nejdelší reklamě na Google Earth. Ne, vážně, to, co se stalo, je téměř neuvěřitelné. Malá chyba na začátku spustila lavinu, která totálně převrátila několik životů. A při chlapci, který nasedl do špatného vlaku, stáli všichni svatí. Anebo ne? Dostal vzdělání, pohodlný domov, milující adoptivní rodiče, bezpečí – je tohle víc, než ztratit svou vlastní krev? ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Není absolutní pochyb o tom, že Lion byl natočen na základě úžasného životního příběhu, avšak dovolím si tvrdit, že ani sám život by nenapsal něco tak neuvěřitelně přeslazeného a místy i nesympatického. Možná to byl režisérův záměr, kdo ví, nicméně na mě osobně tyto části působily jako velmi rušivý element v jinak dobře namíchaném filmovém koktejlu. Až tento velmi podstatný detail nemám k filmu Lion žádné výtky. Všechno ostatní, začínaje poutavým úvodem a konče hereckými výkony, funguje tak jak se v rámci filmu očekává. „I'm not from Calcutta... I'm lost.“ ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Milionár z chatrče nahodil nový vohoz, nechal si zarásť bradu a už tu máme novú drámu. Drámu o človeku, ktorému sa nepáčilo na austrálskom slnku a stoj čo stoj musel ísť hľadať rodinu do Indie, ktorá medzi záchvatmi hnačky z pramenitej vody z rieky Ganga nemá po 25 rokoch nič iné na práci, len hľadať stratené cigánča. Aspoň to si austrálsky imigrant myslí, nenapadne ho, že jeho rodine v krajine s priemerom 9 detí na jedno ženské pohlavie, možno práve odľahlo, keď ho stratili. To je asi tak celé. Film pripomína skôr Rytmusov dokument Sídliskový sen, tiež sa chlapec šiel zoznámiť so svojimi koreňmi. Ale aspoň z toho neurobil oscarovú drámu. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Vynikajúcu prvú časť filmu o stratenom chlapčekovi v Indii, na ktorého v tisíce kilometrov vzdialenom meste od počiatku útočia lovci detí za účelom sexuálnych zneužití. Chlapcovi sa akýmsi riadením osudu, či náhodou podarí vyhnúť fatálnemu znásilňovaniu. Naopak ocitne sa v sirotinci a nedlho potom vo vzornej austálskej rodine. Zhruba tu niekde sa film začne lámať a z dojímavého pretĺkania sa chlapca indickými reáliami sa stáva akási neveľmi vydarená a dosť mizerne zahraná reklama na Google Earth. Takže ak to tak spojím, výsledkom je len slabo nadpriemerné hodnotenie,k čomu prispel zase celkom obstojný záver filmu. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Super první část, ve které tvůrci na diváka systematicky a funkčně přenášejí pocit paniky a beznaděje ztraceného chlapce. Pak ale přijde nedůvěryhodný a kýčovitý patvar, ve kterém Dev Patel osmdesát procent času tklivě hledí do dáli a přemýšlí o potřebě hledání vlastní minulosti. To jsem nedal. Možná kdyby k posouvání děje dopředu nebyly užíváný tak schematické vypravěčské zkratky, možná kdyby vše nebylo tak chirirgicky přesně naaranžované, aby to v divácích vyvolávalo emoce, možná kdyby měla Rooney Mara víc prostoru... Ale takhle ne. 45 % ()

Galerie (112)

Zajímavosti (21)

  • Nicole Kidman bola do svojej role vybraná skutočnou Sue Brierly. Počas natáčania sa z nich stali priateľky. (Astonko)
  • Když začínalo natáčení, neuměl Sunny Pawar (malý Saroo) anglicky ani slovo a i přes to natočil několik filmových scén hraní kriketu. (MessiM)

Související novinky

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama