foto

Hugh Jackman

  • nar. 12.10.1968 (49 let)
    Sydney, New South Wales, Austrálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Miláček australských divadelních diváků výrazně rozšířil své publikum, když zpíval domácí hymnu na obrovských stadionech. Teprve v novém tisíciletí se z něj stala hvězda amerických žánrových filmů a do kina na něj chodí celý svět.
 
Dosavadní život Hugha Jackmana je předělen začátkem nového tisíciletí, kdy se objevil v komiksové adaptaci X-Men. Od té doby se pravidelně umísťuje v anketě časopisu People o 50 nejkrásnějších lidí světa. Vždyť když se to tak vezme, Hugh Jackman je ideál: 189 cm vysoký, tmavovlasý s oříškovýma očima a tak okouzlujícím úsměvem až se mu dělají vrásky kolem očí (které ho dělají trochu starším). Jeho kouzla a šarmu dokázaly využít filmy Kate a Leopold, Sólokapr, Van Helsing nebo Dokonalý trik, nejznámější je přesto v roli mutanta Wolverina z komiksové série X-Men (2000 – 2006). Příští rok se proto objeví v prequelu X-Men jménem Wolverine, který je též jeho prvním produkčním počinem. Loni totiž Jackman založil se svojí ženou a dlouholetým asistentem Johnem Palermo produkční firmu Seed Productions. Zatím je nadšený. Má zase více příležitostí, být s lidmi, které má rád a říká: „Skutečně to funguje. Všichni tři máme rozdílné výpočty!“
 
Hugh Michael se narodil jako nejmladší z pěti dětí anglických rodičů, toho času žijících v Austrálii. Když mu bylo osm, rodiče se rozvedli a matka Grace Watson se vrátila do Velké Británie, zatímco všech pět dětí zůstalo s otcem a klokany. Otec Chris Jackman měl sice diplom z Cambridge, ale v práci účetního si nevydělal tolik, aby mohlo tolik dětí studovat na prestižních školách. Malý Hugh tedy chodil do veřejné školy a poté do chlapecké Knox Grammar School, kde se projevil jeho zájem o hraní ve školních představeních. V devatenácti odjel pracovat do Anglie a až si urovnal plány vrátil se domů a studoval na University of Technology v Sydney. Ačkoli si vydělával u čerpací stanice Shell a jako klaun na dětských párty, absolvoval s bakalářským diplomem obor Komunikace se specializací na žurnalistiku. V té době nečekaně zdědil nějaké peníze po příbuzných a mohl začít studovat na Západoaustralské akademii muzických umění a profesionálně se věnovat divadlu.
 
V devadesátých letech exceloval v domácích divadelních představeních Kráska a zvíře nebo Sunset Boulevard a za hlavní roli v muzikálu Oklahoma! (1999) byl dokonce nominován na prestižní cenu Laurence Oliviera (nedávno získal cenu Tony za roli v broadwayském muzikálu The Boy from Oz, 2004). Na počátku devadesátých let vystupoval také v televizních seriálech, což ho jednak zviditelnilo u masového australského publika, jednak při natáčení série Correlli poznal svoji budoucí ženu. Hugh hrál tehdy rozzuřeného vězně a drobná blondýnka Deborra-Lee Furness jeho advokátku. Seriálové postavy se do sebe samozřejmě zamilovaly a k potěše diváků chtivých senzací také oba hlavní protagonisté, kteří se po sotva roční známosti vzali.
 
Spořádaný Australan v rozhodně ne spořádaných rolích
 
To byla ale poslední trochu senzační událost, kterou vysoký Australan veřejnosti dopřál, protože od té doby je jeho soukromý život až podezřele spořádaný. Přiměřeně romantický hrdina osobně navrhnul zásnubní prsten pro svoji o osm let starší partnerku a na jejich svatební prsteny nechal vyrýt tajemná slova v sanskrtu. Život ale dokonalá pohádka nebyl. Po dvou následných potratech se manželé rozhodli pro adopci, o níž se ale mluví podstatně méně častěji, než o těch v rodinách Angeliny Jolie, Sharon Stone, Nicole Kidman či Calisty Flockhart. Hugh a jeho žena jsou tedy také rodiči Oscara Maximilliana (2000) a dcery Avy Eliot (2005), které vychovávají v Melbourne. Hugh totiž patří k hrdým Australanům, vždyť v sezónách 1998 a 1999 zpíval australskou hymnu na kriketových šampionátech před více než statisícem diváků. Nesmíme ani zapomínat, že tito australští vlastenci drží pohromadě, takže není divu, že australský režisér Baz Luhrman (Moulin Rouge) ve svém připravovaném historickém dramatu Australia nahradil Russela Crowea jedině Hughem Jackmanem a hlavní postavu nechal výhradně další Australance Nicole Kidman. Stejné je to při veřejných událostech, takže Nicole Kidman loni pozvala Jackmana, Luhrmana, Watts i Crowea na svoji svatbu s Keithem Urbanem.
 
Možná by byl dodnes jen dobrým divadelním hercem a australskou známou osobností, kdyby se jeho kolega Dougray Scott nezdržel při natáčení Mission: Impossible 2. Režisér Bryan Singer tak musel pro roli mutanta Wolverina hledat náhradu a zvolil Hugha Jackmana, který se tak poprvé představil v americkém vysokorozpočtovém projektu X-Men. Hugh, který jako dítě vůbec nečetl komiksy, příležitost dobře zvládl, ačkoli v nebezpečných scénách X-Men i Van Helsinga ho zastupovalo několik kaskadérů včetně jeho švagra Richarda Bradshawa. Navíc, zatímco většině herců nebyly kontaktní čočky při natáčení zrovna dvakrát příjemné, Jackman neměl nejmenší problém, protože čočky nosí skoro pořád. Bez nich údajně nepřečte ani jídelní lístek a většinou se raději učí každou svoji řeč nazpaměť, než aby ji musel číst.
 
Pan Okouzlující
 
Sotva svlékl Wolverineův kostým a (v příštím roce) už hrál ve třech větších projektech a v druhém pokračování zmíněného komiksu. Jedním z nich byl akční thriller Swordfish: Operace Hacker, kde John Travolta představoval špiona a Jackman hackera. O tom, že náš Australn ví, jak si získat sympatie, svědčí i okamžik, kdy mu Travolta představil svou někdejší hereckou kolegyni Olivii Newton-John. Hugh Jackman se herečce s nevinným úsměvem prostě svěřil, že na základní škole měl pod lavicí její plakát a žádné ráno jej nezapomněl políbit.
 
Své osobní kouzlo zúročil v romantické komedii Kate a Leopold, kde se do něj, coby šlechtice ze starého New Yorku zamiluje svérázná Kate (Meg Ryan), dívka ze současnosti a prototyp mužského živočicha představoval v další romantické komedii Animální přitažlivost. O tom,  že Hugh Jackman je tak trochu podivín, kterému tyto role sluší, není pochyb. Nikdy například neviděl žádnou epizodu ze Saturday Night Live, i když klidně souhlasil, že bude hostem jednoho z vysílání. Produkce mu pak musela poslat kazetu s několika epizodami, aby vůbec tušil, o jaký formát pořadu jde.
 
K jeho relativně silnému statutu ve filmovém průmyslu přispívá, že si je dobře vědom toho, jaké role mu sednou a tak raději odmítne velkou příležitost, hrát hlaví mužskou roli v muzikálu Chicago. Dobře totiž ví, že naproti Catherine Zety-Jones a Rennee Zellweger bude mnohem lépe vypadat starší Richard Geere, zatímco on by si nejspíš trhnul ostudu. Jako ulitý mu naopak padl kouzelnický kostým Roberta Angiera (Dokonalý trik), v němž za pomoci sci-fi scénáře a kouzel kameramana předvedl velká i malá čísla s šarmem a výrazem srovnatelným Davida Copperfielda. Téměř čtyřicetiletý Hugh Jackman už dokázal, že svým charismatem zvládne okouzlit diváka, s naprostou samozřejmostí přidá zpěv i herectví a udrží současně pět míčků ve vzduchu (to od doby, kdy se živil jako klaun), ale když je třeba, umí také odmítnout lákavé nabídky. Můžeme tak s klidem říct, že do světa filmových hvězd vyšší třídy po právu patří.

Jana "Jeanne" Krátká

Herecká filmografie

Filmy

2018 Broadway 4D
Larrikins
The Front Runner
Unbound Captives
2017 Logan: Wolverine
Největší showman
2016 Orel Eddie
X-Men: Apokalypsa
2015 Chappie
Já, Earl a holka na umření
Pan
2014 Noc v muzeu: Tajemství hrobky
X-Men: Budoucí minulost
2013 Mládeži nepřístupno
Wolverine
Zmizení
2012 Bídníci
Legendární parta
2011 Máslo
Ocelová pěst
X-Men: První třída
Xuehua yu Mishan
2009 X-Men Origins: Wolverine
2008 Austrálie
Podvod
2006 Dokonalý trik
Fontána
Happy Feet
Příběhy ztracených duší
Sólokapr
Spláchnutej
X-Men: Poslední vzdor
2004 Standing Room Only
Van Helsing
Van Helsing: Londýnská mise
2003 X-Men 2
2001 Animální přitažlivost
Kate a Leopold
Swordfish: Operace Hacker
2000 X-Men
1999 Erskineville Kings
Halířový román
Oklahoma! (divadelní záznam)
1998 Halifaxová, soudní psychiatr - Strach z temnoty (TV film)

TV seriály

2007 Viva Laughlin (TV seriál)
1997 InFashion (TV seriál)
1995 Correlli (TV seriál)
1993 Sněžná řeka: Sága rodu McGregorů (TV seriál)

Dokumentární

2014 Interstellar: Nolan's Odyssey (TV film)
That Sugar Film
2013 Bond's Greatest Moments (TV film)
Les Misérables: The History of The World's Greatest Story
Počítá se každá chvíle
Six by Sondheim (TV film) - a.z.
Velcí hráči
2012 Out of My Dreams: Oscar Hammerstein II (TV film) - a.z.
The 66th Annual Tony Awards (TV film)
2011 The Big Picture (TV seriál)
2009 Oh My God
Streisand: Live in Concert (koncert)
2008 The Burning Season - vyp.
2007 Deník: Dokonalý trik - Lehká ruka Christophera Nolana
ShowBusiness: The Road to Broadway
V zákulisí Fontány: Smrt a znovuzrození
2006 Odkaz Steva Irwina (TV film)
2005 L'hebdo cinéma (TV seriál)
2003 Second Uncanny Issue of X-Men! Making 'X2', The
Uncanny Suspects, The
X-Factor: The Look of 'X-Men'
X-Men Production Scrapbook
2002 De Superman à Spider-Man: L'aventure des super-héros - a.z.
2001 Making of 'Swordfish', The (TV film)
1998 Hey, Mr Producer! The Musical World of Cameron Mackintosh (koncert)

TV pořady

2017 MTV Movie & TV Awards 2017 (TV pořad)
2016 UFC 205: Alvarez vs. McGregor (TV pořad)
2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
The 68th Annual Tony Awards (TV pořad)
WWE Tribute to the Troops (TV pořad)
2013 CIRCUS HALLIGALLI - Best of (TV pořad)
Ok! TV (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
19th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
85. Annual Academy Awards (TV pořad)
2012 Betty White's 90th Birthday: A Tribute to America's Golden Girl (TV pořad)
Jeff Probst Show, The (TV pořad)
Katie (TV pořad)
The Orange BAFTA Film Awards 2012 (TV pořad)
2011 The 65th Annual Tony Awards (TV pořad)
WWE Tribute to the Troops (TV pořad)
83. Annual Academy Awards (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
Daybreak (TV pořad)
2009 Teen Choice Awards 2009, The (TV pořad)
81. Annual Academy Awards (TV pořad)
2007 The Graham Norton Show (TV pořad)
79. Annual Academy Awards (TV pořad)
2005 The 57th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
4Pop (TV pořad)
2002 74. Annual Academy Awards (TV pořad)
2000 Rove Live (TV pořad)
1999 Fox Studios Australia: The Grand Opening (TV pořad)
GNW Night Lite (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(7 131)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace