Reklama

Reklama

Lion

  • Česko Nejdelší cesta domů (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Pětiletý indický chlapec Saroo se ztratí ve vlaku, který ho odveze tisíce kilometrů od jeho domova a rodiny. Ocitne se v ulicích Kalkaty, kde se musí naučit sám a opuštěný přežít. Po strastiplné a nebezpečné cestě se na něj usměje štěstí a adoptuje si ho manželský pár z Austrálie. O pětadvacet let později, vyzbrojen jen hrstkou nejasných vzpomínek, neochvějným odhodláním a revoluční technologií Google Earth, se vydává na dlouhou cestu za svou ztracenou rodinou v daleké Indii. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (19)

Trailer 2

Recenze (259)

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Film, ve kterém nechybí ryzí lidské emoce a který vypráví o poutě mezi lidmi - ať už vůči vlastní rodině, tak vůči lidem, se kterými sice krev nesdílíme, ale ke kterým cítíme blízkost, náklonnost a zodpovědnost. Dev Patel i jeho "mladší verze" hráli skvěle (toho malého kluka snad čeká zářná herecká budoucnost). Vadilo mi snad jen to, že některé scény z dospělého života hlavní postavy, byly až moc okatě rozervané a vůbec celkově zbytečné. Mohlo to být i o něco umírněnější a minimalističtější. Nakonec ale vše zajelo na "správnou kolej" - jak obrazně, tak doslova. Happy end byl samozřejmě nutný a člověk žasne, že tenhle film byl natočen podle skutečné události - důkaz o tom, že i v reálném životě se dějí šťastné konce, a že lidský osud je sice nevyzpytatelný, ale zato lidský potenciál je bezmezný.~(4,0)~ ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Scénář tohoto filmu napsal sám život a je tak neuvěřitelný, jak jen sama Indie může být. Ta také divákovi nabízí tak reálné kulisy, že ostatní produkce nemamjí šanci ani za neuvěřitelných rozpočtů něčeho takového dosáhnout byť jen částečně. Tu omšelou, oprýskanou, upatlanou, otlapanou špinavou pachuť ničím nenahradíte... A pak je tu ještě jedna deviza. Hluboké velké oči indických dětí. To na diváka zabírá, už jsme se o tom koneckonců mohli přesvědčit v Milionáři z chatrče... Nevím proč, ale tady už šel místy na mne dojem jakéhosi kalkulu pro západního diváka. V Indii jsou takových dětí tisíce a nikdo po nich ani nevzdechne. S námi z civilizace ale opuštěné pětileté prtě na vlakovém nádrží v Kalkatě pěkně zamává... Na mne to působilo samozřejmě také. Jsem tátou a špatně se mi dívá na opuštěné mládě volající mámu se slzičkami v očích... V Indii jsem nikdy nebyl, ale chtěl bych ji vidět. Zároveň ale vím, že tohle a chudoba bude věcí, kterou tam budu těžko ustávat... Pro otřeseného diváka film ale nabere dle životní předlohy zvrat k lepšímu a ocitneme se v civilizaci. Tam se to kupodivu začalo lehce táhnout. Opět potěšila přítomnost Nicole Kidman v devadesátkovém outfitu tentokráte s kudrnatými rezavými vlasy na hlavě a kupodivu jí to opět seklo. Ona nestárne a i když si dá na hlavu kastról, bude pořád krásná ženská. Závěr filmu je opět dojemný a sám jsem ani nedutal jak to celé dopadne. Natočeno to bylo zručně, příběh sám je opravdu až neuvěřitelný. A až zase jednou bude někdo nadávat na Google jak nám leze do životů, třeba si vzpomenete na tenhle film a uvědomíte si, že někdy to není na škodu... 4 kousky uhlí. * * * * ()

Reklama

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Hrozně vypočítaný, prvoplánový kalkul, který nejsem schopen akceptovat. Možná ještě v první polovině, která působí jakž takž uvěřitelně. V té druhé se stává z tohoto filmu jen slzopudná pohádka, která mně utvrdila ve dvou věcech. Dav nebude asi nikdy herec, který by dokázal něco pořádně zahrát a pak ještě fakt, že Amíci nedokážou natočit nějaký věrohodný film (nejen) o Indii. Naposledy se to povedlo Richardovi v roce 1982 s Gándhím a to byl samozřejmě Brit. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Lion je takovým mixem Milionáře z chatrče (možná i protože hlavní postavu v její starší verzi hraje stejný herec) a Lovce draků. Famózní příběh o indickém chlapci, který se nešťastnou náhodou natolik ztratil, až se mu podařilo dostat do samotné Austrálie (Ne, nepřeplaval.) První polovina, kdy sledujeme hlavního chlapce se potácet z jedné bídné situace ke druhé, je skvělá. Film to (zatím) nepřehání s patosem, plus interakce chlapce s dospělým a ne příliš ochotným světem mají svou kvalitu. S druhou polovinou přijdou mnohem zásadnější problémy, především protože se film začne strašně táhnout. Ale jakože fakt strašně. V rámci toho možná pak samotný dojemný závěr není tak působivý jak asi tvůrci původně plánovali. Docela škoda, protože film měl se svou první půlkou opravdu našlápnuto k výjimečné podívané. V rámci toho se ale i tak jedná o kvalitní a hezký film, který si tu tehdejší oscarovou nominaci určitě (částečně) zasloužil. Slabší 4* ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NAŠEL JSEM DOMOV!...“ /// Úvod vo tom, že indickej parchant není žádnej národní poklad a že každej (teda i indickej parchant) má svůj osud… prostě tak jak to známe už vod časů týpka z chatrče. ¾ hodiny. Pak si jde Sarů žít svůj australskej sen (– sorryjako to není spoiler, ale skutečnost), aby mu mohlo dramaticky hrábnout, páč začne myslet na kořeny (hovno bukvice! Prostě domov!...). A vy čekáte až… až… až…prostě na tu dojemnou chvilku, která samozřejmě přijde. Vlastně dvě. Nebo tři. Nebo… pak už je vcelku jedno kolik, páč vlastně kvůli tomu tady ste. No a já kvůli tomu (a kvůli tomu, že podporujou děti ulice) přece nefláknu 4*. Příběh hezkej, ale tohle všichni předpokládáme, čekáme! A kde je nějaký překvapení? Snad v tý úvodní ¾ hodince… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Biografii „A Long Way Home“, kterou v roce 2013 napsal Saroo Brierley, neznám. 2.) Jednou (takhle po ránu, jsem zjistil(a), že mám vo parchanta míň. 3.) Thx za titule „sonnyboy“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Galerie (112)

Zajímavosti (21)

  • Osmiletý Sunny Pawar (malý Saroo) se nemohl zúčastnit americké premiéry, protože mu bylo odepřeno vízum. (MessiM)
  • Dev Patel (Saroo) sa o scenári vyjadril ako o najlepšom, aký kedy čítal. (Astonko)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)

Související novinky

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama