Reklama

Reklama

Křížová palba

  • Velká Británie Free Fire (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Je rok 1978, jsme v americkém Bostonu a všechno ovládá maskulinita a boj o nadvládu. V opuštěném skladišti se se setkávají dva irští gangsteři (Cillian Murphy a Michael Smiley)  s dvojicí překupníků zbraní (Armie Hammer a Sharlto Copley). Mezi nimi leží tři bedny zbraní a dva žoky peněz. Potom začnou létat první kulty a obchodní jednání se promění v zoufalý boj o přežití. Režisér Ben Wheatley se při přípravě filmu řídil zejména svojí láskou k drsným kriminálkám ze staré školy a jeho cílem bylo vytvořit film, který bude podobně drsný, sevřený a stylový. (Morien)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (96)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JÁ ZAPOMNĚL, NA ČÍ JSEM STRANĚ...“ /// Na začátku vybudujou sráčovskou atmosféru (jakože kdo je tady větší pytel sraček?) a když to po cca půlhoďce zjistěj… následuje westernovská přestřelka – všichni proti všem. Dlouhááá přestřelka. Není komu fandit, takže postupně je to zajímavý míň a míň. Nemá to totiž žádnou (natož geniální) myšlenku. Jen prostě parta čím dál víc rozmrdanejch kreténů (a jedna Popelka) po sobě tupě pálí a pálí… Najdeme tady několik vtipnejch – černejch momentů, ale žádnej pan Růžový, Bílý, Oranžový… se nedostaví. A nepomůže tomu ani fajnový obsazení. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Potřebuju – za prachy – zlikvidovat starý skladiště. 2.) Neznám žádný Gaunery. 3.) Thx za titule „urotundy@cbox.cz“. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Parta lidí v ostentativně sedmdesátkových hadrech po sobě hodinu a půl křičí a střílí v jedné staré tovární hale. Je to sice trochu zdlouhavější a méně přehledné, než bych čekal (minimum celkových záběrů Wheatleymu na druhou stranu umožňuje postupně odhalovat nová zákoutí haly), ale jako stylovou, nekomplikovanou zábavu, která nabízí přesně to, co slibuje trailer (a nic moc navíc) si to lze bez větších výhrad užít. Ben Wheatley si zřejmě chtěl vyzkoušet, zda podobně high-concept materiál zvládne přetavit v záživnou žánrovku. Zvládl a zřejmě si to i s herci, z nichž většina své postavy modelovala na základě jednoho charakteristického znaku (vzhled, věk, akcent), takže vám nesejde na tom, kdo schytá kolik kulek, náramně užil. Jen nečekejte film, který by vynikal svou sofistikovaností nebo přepisoval pravidla žánru (za jeden z nejchytřejších scenáristických tahů považuji to, že většina aktérů je krátce po začátku střelena do nohy, takže jim následně trvá mnohem déle překonat poměrně krátké vzdálenosti a příběh tak nekončí po půl hodině). Oproti Tarantinovi má Free Fire mnohem jednodušší vyprávěcí strukturu (žádné skoky v čase) a tedy i přímočařejší průběh, jakkoli je v něm patrná jistá snaha o rytmizaci pomocí odhalování nových skutečností (byť ve výsledku vlastně stejně na ničem z toho nezáleží, což nám film sám dává ironicky najevo pointou scény se zvonícím telefonem). Oproti Scorsesemu zase není tak vymazlený, pokud jde o kameru a střih. Wheatley vyprávění občas nakopne prudkým nájezdem, záběrem z velkého nadhledu nebo prostříháváním mezi dvěma akcemi, ale o soustavném využívání určitých stylistických postupů nelze mluvit. Filmu nejvíc pomáhá, že odmítá brát vážně sám sebe, natož své postavy, což je pro brutální slapstickové scény, kdy se máme smát tomu, jak někdo někoho střelí do hlavy, ideální výchozí nastavení. Stupeň absurdnosti a neúcty k tomu, co se sluší a patří, je chvílemi takový, že jsem si vzpomněl na Monty Pythony („Já nejsem mrtvý“), což je asi jedna z největších poklon, kterou lze vyseknout filmu, jenž chce diváka především dobře pobavit. 80% ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Je zde černý humor, ale možná trochu kazím partu , ale jaký je smysl toho všeho? Je to film bez duše. Jsou zde jen Halloweenove kostýmy a střelecká artilerie. Připomínalo mi to když jsme hráli na Václavském náměstí v Praze ve třetím patře v katakombách paintball pět proti šesti. Ne každý film se může stát dalším Titanikem. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Príjemná, guilty pleasure zábava v peknom retro kabátiku. Obsah je síce hrozne jednoduchý - zvrtne sa obchod so zbraňami a keďže vtedy ľudia nemali po ruke mobilný telefón nezostáva im nič iné, len sa zo situácie nejako bez pomoci prestrieľať, skrátka páliť a uhýbať sa guľkám ako o život. Nikdy by som neveril, že ma to dokáže plných 90 minút nenudiť, no stalo sa. Akčné scény miestami síce mierne pokulhávajú, pričom by som do deja pridal ešte zopár nápadov, ako likvidovať protivníkov (aj keď záver v tomto smere príjemne prekvapil), no keď si to zoberieme ako celok, tak to nebolo vôbec zlé. Tiež ma príjemne prekvapilo ako tu bol šikovne zakomponovaný humor a niekoľko odkazov na pár starších akčných filmov. Medzi 3-4 hviezdami. 69/100 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že mě docela rozhodilo, že bylo možné natočit snímek v podstatě v reálném čase, na jednom místě a s tím, že šlo o předání zbraní a peněz, které se zvrtlo. A to všechno v celovečerní délce. Nevěřil jsem tomu, ale a formát, který si to zvolilo, je to prostě dobré, má to zajímavé charaktery a nenudí to. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (3)

  • Ben Wheatley řekl, že jednou z inspirací byla skutečná F.B.I. zpráva o přestřelce v Miami. (SONY_)

Související novinky

Tomb Raider s Aliciou Vikander dostane dvojku

Tomb Raider s Aliciou Vikander dostane dvojku

04.09.2019

Dobrých zpráv není nikdy dost, a tuhle navíc čekal málokdo. Filmový reboot herní série Tomb Raider s Aliciou Vikander (Krycí jméno U.N.C.L.E.), který v kinech vydělal jen 274 milionů celosvětově –… (více)

Reklama

Reklama