Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hluboko v lesích mimo civilizaci vychovává svérázný a charismatický otec (Viggo Mortensen) svých šest dětí podle vlastních představ. Jejich život připomíná letní tábor v ráji, plný neotřelých pravidel a her. Dokud nepřijde zpráva, která všechno změní. Začíná překvapivá a zábavná cesta, při které jsou zásady této volnomyšlenkářské rodiny vystaveny zkouškám našeho světa. (Aerofilms)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (566)

classic 

všechny recenze uživatele

„Naprosto geniálny film pre vnímavých ľudí, ktorí v tom uvidia priezračnú krásu, ako už dávno nie...” Uznávam, že je film trochu neohrabaný, neotesaný, jednak kvôli ostrému a občas vulgárnemu, ale spontánnemu scenáru, alebo že hlavní hrdinovia žijú kdesi v lese, totálne sa zriekli konzumného spôsobu života, majú atypické mená, detí je šesť, otec je jeden, matka, nevedno kde je ? Tatko sa rozhodol, že svoje decká bude vychovávať úplne INAK. Bez elektriny, bez PLAYSTATION, bez televízora, bez akýchkoľvek výdobytkov techniky. Každý večer kniha v ruke, poprípade si zaspievajú. Aj múdri sú, majú byť z čoho. Zavčasu ráno vstávajú, aby si poriadne zabehali, majú extrémne tvrdý tréning, tatko ich absolútne nešetrí. Sú perfektne pripravení na život ? V lese, áno, v civilizácii, hm... ťažko povedať, veď okrem existencie v prírode, nemajú ani šajnu, ako to beží vo svete ! Vrátim sa k ich matke, jeho žene. On sa volá Ben. Ona sa volala Leslie. Spáchala samovraždu. Už dlhšiu dobu s nimi nežila. Oni všetci sa rozhodnú, že pôjdu na pohreb, vzdialenom niekoľko stoviek kilometrov. Pritom, nie sú tam akosi pozvaní... Nasadajú do MINI - autobusu, a hor sa do veľkého dobrodružstva. Isť na takú vážnu vec, nie je bohvieaká sranda, ale toto sú nevyspytateľní ľudia, a tak sa dá od nich čakať čokoľvek... A ako to dopadne, nebudem prezrádzať. Celý, celučičký film stojí a spadá na fenomenálnom - Viggovi Mortensenovi, nepredajnom hercovi, objavujúcom sa v nezávislých snímkoch, ako je aj tento, Matta Rossa, s emotívnym soundtrackom, špičkovou kamerou a výpravou, taký trochu atypický ROAD - MOVIE snímok, na aký sa nezabúda, aspoň v mojom prípade určite, NIE ! ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný film, který by měl v létě celkem bez problémů zafungovat - tenhle výběr se myslím Aerofilms hodně povedl a věřím, že své diváky si tento film najde. Je tam humor, dojetí i několik překvapivých zvratů, Viggo Mortensen v hlavní roli je výborný a obsazení dětských rolí se taky povedlo; v kombinaci s atraktivními lokacemi a poutavým dějem je to zárukou toho, aby si to udrželo pozornost celou dobu (i když mně osobně ten film přece jen přišel trochu dlouhý a místy jsem se neubránil lehké nudě - možná by to trochu zkrácení sneslo). Při sledování CAPTAIN FANTASTIC (btw. z filmu jsem nepochopil smysl jeho názvu) se člověku samozřejmě na mysl okamžitě dere vzpomínka na loňský dokument Stále spolu, který je tematicky velmi podobný - i v něm vychovává fousatý autoritářský chlapík svou početnou rodinku stranou civilizace, aby ji uchránil před jejím "zhoubným vlivem", což samozřejmě vyvolává řadu komických i dramatických situací při konfrontaci s "vnějším světem" - oba filmy se jistě srovnání neubrání (do kin je ostatně uvedl stejný distributor), ačkoli jeden je dokument a druhý hraný film, ale to nakonec ničemu nevadí. Film Matta Rosse je v podstatě zcela jiný než dokument Evy Tomanové, a vyvolává v hlavě úplně odlišný druh otázek - a ať už je člověku postava Bena (otec) sympatická či nikoli, asi jen málokoho nechají jeho výchovné metody lhostejným - ten film vyloženě člověka burcuje a nárokuje si velké emoce. Po této stránce je to inspirativní podívaná, kterou lze všem přemýšlivým divákům jen doporučit - je to chytrý a promyšlený film, který určitě stojí za vidění. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Celkem příjemný snímeček o Aragornovi a jeho dosti svérázné výchově svých potomků a vůbec dosti svéráznému přístupu k životu. Celý snímek vnímám jako střetnutí dvou různých světů. Klasického konzumního života a právě toho "jejich" alternativního. Líbilo se mi, že snímek nefandí ani jednomu, ale tak nějak pozvolna dospěje k přesvědčení, že ten ideální svět se nachází přesně někde mezi těmito světy a není dobré se striktně držet jednoho či druhého extrému. Při střetnutí dvou zcela odlišných filosofií dochází samozřejmě k množství úsměvných situací. V tomto snímečku je poměr vtipných situací a těch tragických rozumně vyvážen. Je vidět, že snímek vytvořil někdo inteligentní. Dialogy nejsou vyloženě jen vatou, ale sem tam přimějí diváka dokonce k lehkému zamyšlení. Ze soudku legrace si divák třeba vyslechne, kterak Aragorn zasvěcuje svou cca 9letou dceru do sexuálního života. Na své si přijdou i ženská očka, neboť Aragorn odhalí v plné kráse svoji "chloubu". Kdyby snímek disponoval o kapku záživnějším závěrem, tak bych při hodnocení určitě sáhl o kousek výš. Pěkné tři kusy. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jedinečný příklad filmu, který mě během jediné minuty dojme i přinasere, ale těžko se bránit tomu, že herecká i režijní síla mě místy strhávala na stranu tohohle platónského idealismu smíšeného s peprným ideologickým gulášem. Manipulativní ano, na konci bezradné, ale v rovině intimního příběhu tyranského otce a emancipujících se dětí je to prostě cloumák, který nemá daleko k mnohem čistší a jednodušší magii Divokých stvoření. Mortensen? Ten chlap není první liga. Ten už si dávno založil svojí vlastní. On ten film do značné míry přenese přes všechny nemalé problémy. Inspirativní směsice odporu a sympatií. [75%] ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Chtělo by to zase nějakou epidemii jako loni spalniček, nebo současný Koroňák, aby to lidem, kteří odmítají očkovat své děti docvaklo. Tohle je náš svět je neobvyklý film o síle kompromisu. Režisér Ross vytvořil tragický příběh s něžností a humorem. Je to inteligentní film s hodně věcmi na zamyšlení. Po skončení jako by film pokračoval v mojí hlavě.Film jsem shlédl v pražském klubu Meat factory. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (25)

  • Natočeno v Albuquerque a Las Cruces, New Mexico, a Lake Stevens, Washington. (eMeMko)
  • Viggo Mortensen (Ben) v rozhovoru přiznal, že měl strach z výšek a při natáčení lezecké scény tak odmítl slanit zpět na zem, kde si ostatní užívali večeři. Štáb tak herci poslal alespoň sendvič. (HellFire)
  • Tetování vrány, které nosí Ben (Viggo Mortensen) na pravé ruce, je skutečné. Odkazuje na hercův oblíbený argentinský fotbalový tým San Lorenzo de Almagro, jehož fanoušci si říkají vrány. (HellFire)

Související novinky

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Startuje Best Film Fest

Startuje Best Film Fest

14.12.2016

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 15. do 21. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

69. ročník MFF Cannes

69. ročník MFF Cannes

23.05.2016

V neděli skončil 69. ročník mezinárodního filmového festivalu v Cannes, který přinesl mnoha tvůrcům různá ocenění za jejich tvůrčí činnost v oblasti filmu. Patronem tohoto ročníku stal francouzský… (více)

Reklama

Reklama